Hirdetés

Vigyázz, kész, szörf! - Kritika

|

Sok tévképzet terjedt el a pingvinek életéről. Vannak, akik szerint hallgatag, frakkos madarak, akik türelmesen végigdidergik a telet, hogy aztán tavasszal legfeljebb a parti vizekig totyogjanak el. De ez teljes tévedés. A Vigyázz, kész, szörf! ezt be is bizonyítja.

Hirdetés

A pingvinek - legalábbis a jó fejek - hangosak, pörgősek, szeretik a veszélyt, az izgalmakat és a virágmintás, tarka ingeket. És imádnak szörfölni...

Hirdetés

Cody Maverick még alig kelt ki a tojásból, de már szörfversenyző akart lenni. Amikor lehet, be is nevez a Nagy Zé, az első hullámlovas pingvin emlékére rendezett versenyre. Míg a hullámderbire utazik, szerez néhány barátot, meg pár ellenséget, sokat nyilatkozik a tévének, és megismerkedik egy különös, bölcs öreggel - nem nehéz kitalálni, ki az. 

Kevés mese adódik az ember életében, amely nem akar nagyot mondani, nem szeretné az élet hatalmas kérdéseit firtatni, egyszerűen csak olyan összehangoltsággal szórakoztat minket - kikapcsolva a kemény vagy épp unalmas hétköznapokból - amire régóta vártunk, és amely célt egyre több filmrendező felejti el. Miért kellene azért ülnünk monitor/tv/vászon elé a legtöbb esetben, hogy az amúgyis mindennapos gondokkal, kérdésekkel szembesüljünk? A Vigyázz, kész, szörf! valódi Hawaii hangulatot varázsol pillanatok alatt a környezetünkből, észre sem vesszük és legszívesebben mi is megmártóznánk a hűs tengerben egy jól sikerült szörf kunszt után. Tagadhatatlanul megtalálható benne néhány a meséből adódó kötött jelenet vagy klisé, de olyan profi szinten tudja elhitetni velünk a játékidő, hogy ne törődjünk vele, hogy szinte el is hisszük megtekintés után.

A hangulatról szuperlatívuszokban tudnék csak beszámolni, igazi nyári slágerek sorait kapjuk a kedvünk meghozásához, mint Ken Andrews, Nine Black Alps, Dirty Heads vagy az Incubus, de leginkább a Sugar Ray - Into Yesterday és New Radicals - What You Get What You Give című dalokat ajánlanám fogyasztásra! Itt a tél, de ezek a dallamok képesek feleleveníteni a kánikulát, a csinos lányok bikinileválását, magát a nagybetűs Feelinget. Ha már hanganyagok terén járunk, meg kell említsem a nívós szinkronkínálatot is, a főszereplő Cody orgánumát Czető Roland (Shia LaBeouf) szolgáltatja, de felsorakozik mellé Reviczky Gábor (Jeff Bridges), Nemes Takách Kata (Zooey Deschanel), Jon Heder (Fekete Ernő) és Csuja Imre (James Woods) is.

A Vigyázz, kész, szörf! zenéi mellett rajzolásban is erős, a tenger és a hullámok ábrázolásában nincs párja, de néhány markánsabb jelenetnél (erdei esős jelenet, sarkvidék, stb.) felsóhajtottam - ezt így kell fiúk! A rendezőurak Chris Buck és Ash Brannon voltak, akik korábban az 1999-es Tarzan-t adták a világnak, valamint a Toy Story 2 is hozzájuk köthető. Harmadjára sem húztak rossz kártyát, csak ajánlani tudom ezt a nagyszerű animációs mesét, amelynek ráadásul hamarosan debütál a folytatása. 

Vigyázz kész szörf!

Kinek Ajánljuk
  • Akik másfél órára nyarat szeretnének!
  • Akik imádják a lazaságot és a humort!
  • Akiknek mond az valamit, hogy Sugar Ray és/vagy New Radicals!
Kinek Nem
  • Akik nem szeretnének egy újabb fejlődéstörténetet végignézni.
  • Akik pingvinek és nem tudnak szörfölni.
  • Jegesmedvéknek.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.