Hirdetés

Öt állatos film, amiket mindenképpen látnod kell

|

A héten debütált Kilenc Élet című film apropóján összeszedtünk 5 olyan állatos filmet, amelyeket nem érdemes kihagyni.

Hirdetés

Mától nézhető a mozikban Kevin Spacey legújabb filmje, a Kilenc Élet, melyben Tom, a remek üzletember egyik nap egy macska bőrében találja magát. Az még mindig csak rejtély számunkra, hogy miként sikerült megnyerni Spacey-t a filmhez (állítólag szeretett volna valami újat is kipróbálni), mindenesetre az alábbi öt klasszikust muszáj lesz még egyszer megnézni, hogy helyre billenjen a lelki békénk. 

Hirdetés

Ezen a filmen felbuzdulva összegyűjtöttünk 5 olyan filmet, amelyben szintén valamilyen állat a főszereplő, és amelyeket mindenkinek legalább egyszer látnia kell az életben. 

Szabadítsátok ki Willyt!

Aki a 90-es években született, vagy ekkor élte gyermekkorát, biztos, hogy legalább egyszer látta a szeretni való, fekete-fehér állat kalandját. A Warner égisze alatt elkészült családi film egy, az óceántól és családjától elszakított kardszárnyú delfin történetét meséli el, aki egy kisvárosi delfinárium fő látványossága lenne, ám az állat nem hajlandó a fogságban a közönség szórakoztatására. A tulajdonos így a bálna elpusztítása mellett dönt, de ekkor Willy találkozik Jesse-vel, a tizenkét éves kisfiúval, aki elhatározza, hogy minden áron megszökteti újdonsült barátját. A bájos és szívhez szóló alkotás remekül mutatja be ember és állat barátságát, melynek semmi sem szabhat határt.

A film a gyerekek körében nagy sikernek örvendett, így az első részt még kettő követte a következő 4 évben, ám igazán egyik folytatásnak sem sikerült felérnie az elsőhöz.

Babe

A film, mely után minden kismalac megtanulta elkerülni végzetét. A történet főhőse Babe, a cuki kismalac, aki vidáman éli életét Hoggett gazda farmján, ám egy nap szembesül a szörnyű igazsággal: megtudja, mi a malacok sorsa. Babe ezt elkerülvén szövetkezik a helyi birkákkal, és hogy nélkülözhetetlenné tegye magát a farmon,  pásztorkuty... akarom mondani pásztormalacnak képezi magát, ami annyira elnyeri gazdája tetszését, hogy az év terelőversenyére is benevezi. 

Ennél többet nem is érdemes mondani a filmről, aki szereti az ilyen családi alkotásokat, az már biztos látta, aki pedig még nem látta, nos, pótolja minél hamarabb. Aranyos, érzelemmel teli történet, amiből nem maradhat el a tanulság sem. Ám ettől nem érződik giccsesnek az egész, inkább hozzátesz az élményhez, és az állatok világa is szépen fel van építve. 

Nem csoda hát, hogy az alkotás hatalmas kritikai sikereket ért el, a Golden-Globe díj mellett 7 Oscarra is jelölték, melyből egyet díjra is váltott a Legjobb vizuális effektusok kategóriában. 3 évvel később érkezett is a folytatás, melyet az a George Miller rendezett, aki már az első részen is munkálkodott, mint forgatókönyvíró. Akkor még senki nem gondolta volna, hogy ez a fickó 17 évvel később elkészíti minden idők egyik legjobb akciófilmjét, a Mad Max: A harag útját.

Pata-csata

Mi történik olyankor, ha egy zebra kiskorától kezdve arról ábrándozik, hogy versenyló lehessen? Nos, erre ad választ ez a könnyed kis film, melyben főhősünk, Csíkos pontosan ilyen álmokat szövöget. Egy vándorcirkuszban tengette csikóéveit, ám egy viharban elveszítik őt. Így került egy farmra, ahol egy apuka, és annak kislánya veszi gondozásba. Hamarosan hírét veszi a közelben tartandó híres lóversenyről, majd lázas edzésbe kezd, hogy elérje álmát: legyőzni az összes lovat. A filmnek megvan a maga kis bája és humora (a két légy valami zseniálisak), a karakterek szerethetők, és még egy kis lélekemelő okosságot is sikerült belecsempésznie az alkotóknak, miszerint azért mert más vagy mint a többiek, még lehetsz nagy dolgokra képes. 

A kislányt egyébként az a Hayden Panettiere formálja meg, aki később a Hősök című sorozat Claire Bennetjeként vált igazán ismertté.

Stuart Little, kisegér

Valószínűleg őt sem kéne bemutatni, de hátha akad olyan, aki nem ismeri. Ő Stuart, a kisegér, akit egy árvaházból visz haza Little család. Stuart hamarosan teljes értékű családtag lesz, együtt eszik a családdal az asztalnál, ám egyvalakinek mégsem nem nyeri el tetszését. Kitaláltátok már? Igen, a macskának. A gonosz kandúr pedig hamarosan mindent meg is tesz azért, hogy véget vessen az egér jó sorának.

Lényegében ennyi a történet, egy rém egyszerű sztori egy kisállat beilleszkedéséről, ember és állat közötti barátságról, valamint az örökös macska-egér párharcról. És bár idősebb fejjel már nehezebben bevehető alkotás, valamint zavaróbbak az olyan dolgok, mint pl. hogy a kisfiú értelmesebben és életszerűbben viselkedik az összes filmbéli felnőttnél, mégsem lehet igazán haragudni erre a filmre.

Kutyám, Jerry Lee

Igen, ez a film egy kicsit kilóg a sorból, ugyanis nem teljes mértékben egy családi filmről van szó. Thomas Dooley, a San Diegó-i rendőrség kábítószer-osztályának nyomozója a tipikus magánkopó példája. Mindent egyedül szeret megoldani, egyedül is él.  A főnöke ezt nem nézi jó szemmel, így mindenáron egy partnert szeretne mellé rendelni, ezért a nyomozó kompromisszumként belemegy, hogy egy rendőrségi nyomozókutya legyen a társa. Arra azonban nem számít, hogy a kutya bizony okos állat, aki fenekestül felforgatja az életét.

És hogy miért került a listára? Mert ritka az olyan film, amely ilyen jól és ennyire szórakoztatóan mutatja be ember és állat között kialakuló barátságot. James Belushi tökéletes választás volt a szerepre, lubickol a kicsit forrófejű és magának való nyomozó képében, a kutyával pedig remek összhangban vannak elejétől a végéig. És ugyan ez egy vígjáték, de tökéletesen van benne adagolva az akció, a vicces jelenetek és humoros beszólások tényleg működnek és emlékezetesek, a történet pedig kellően izgalmas. Ez a film még mai szemmel is tökéletesen élvezhető, remek alkotás, igazi klasszikusnak számít a kutyás filmek között. 

És a többiek

A fentieken kívül olyan címekről is feltétlenül fontos megemlékeznünk, mint az 1943-as Lassie hazatár, az 1974-es Benji, az 1983-as Cujo, az 1992-es Beethoven, az 1993-as Úton hazafelé, a 2001-es Kutyák és macskák, a 2009-es Hacsi, a 2011-es Hadak útján vagy éppen a 2015-ös Mancs, de tulajdonképpen hosszú perceken keresztül sorolhatnánk a neveket és még akkor sem érnénk a végére. 

Számotokra mik voltak a legemlékezetesebb állatos filmek? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.