Hirdetés

Ilyen volt a 2. Bécsi Comic-Con

|

Ha hardcore geek vagy és évente csak egy esemény van, amire elakarsz menni, akkor ez legyen az!

Hirdetés

Azért a földrajzi távolságból kifolyólag - lássuk be - sokan nyálcsorgatva nézzük a San Diego-i Comic-Conról készült fotókat és videókat, a temérdek cosplayesről, a testközelbe kerülő hírességekről. Nagyon érett már egy ilyen rendezvény a térségnek, és Bécs még messze nem egy San Diego, vagy egy London, rövid időn belül sógorék is felférhetnek a rangos listára.

Hirdetés

Persze nem ez az egyetlen hasonló esemény, amit megrendeznek a környéken, de kétségtelenül a leginkább nagyszabású. A Messe Wien Kongresszusi Központ ideális találkozóhely a régió nerdjei számára. A három óriási csarnok mellett hatalmas rendezvénytermekben volt lehetőség az olyan sztárokkal folytatott beszélgetéseket meglesni, mint például Billy Boyd (A Gyűrűk Ura), vagy Jeri Ryan (Star Trek: Voyager). 

Egy cosplay mind felett/Fotó: Slamka Patrik

De a geek szféra így is el volt kényeztetve két nap alatt: nem csak a temérdek filmes és képregényes ereklye, póló és játék által, hanem hogy testközelből tekinthette meg kedvenc illusztrátorait, cosplayeseit (ilyenek is vannak, igen!), vagy a már említett színészeit. A rutintalan látogató könnyedén a bőség zavarával küszködhet és pár perc alatt a sok cosplayes látogató között úgy érzi magát, mint Luke Skywalker a Cantina bárban, a különböző pultok áruira, kiállítási tárgyaira pedig úgy csodálkozik rá, mint Harry Potter az Abszol Út kirakataira.

Szerezd meg hát mind!/Fotó: Slamka Patrik

Ráadásul a hatalmas csarnokokban könnyűszerrel ellehet tévedni: az autogram osztogató Billy Boydhoz vissza sem találtunk a későbbiekben, és mire visszatérünk egy-egy helyszínre, újabb kiállító standokkal, vendégekkel bővült az expo, így mindig volt miben elveszni.

A Birodalom visszavár/Fotó: Slamka Patrik

De a showt egyértelműen a cosplayesek uralták. Az idei év slágere egyértelműen a Suicide Squad Harley Quinnje és Jokere volt, de különösen előbbi, valamint Deadpoolból is akadt szép számmal az örökös slágernek számító Star Wars mellett. Ha pedig már Star Wars: a Comic Con egyik - ha nem a - leglátványosabb része az életnagyságú TIE vadász volt, ahol rendre pózoltak birodalmiak egy arra tévedt Leia-val, vagy jedivel. Hasonló kosztümös anomáliák egyébként is jellemzőek voltak: egyrészt az embernek sokszor már nehezére esett eldönteni, hogy aki szembejött vele, az civil ruhás, vagy cosplayes látogató. Személy szerint mind a mai napig nem tudom eldönteni az egyik delikvensről, hogy előbbi kategóriába tartozott, vagy kötött sapkás Colin Farrellnek öltözött, de az is rendkívül aranyos, ahogy Töki (The Dude) a jól ismert alsó gatyájában és háló köntösében Méregcsókkal kézen fogva sétálgatott.

A művészek is szép számmal képviseltették magukat/Fotó: Slamka Patrik

Egyébiránt magyar szemmel rendkívül különös volt látni, hogy az expót uraló cosplayezés mennyire nem csak a fiatalok sportja. Az idősek (itt méltóságteljes nyugdíjasokra gondoljunk) hol steam punk cuccban feszítenek, hol Homer és Marge Simpsonként mosolyognak vissza ránk, hol pedig családi móka kerekedik az egészből, mint például annál a famíliánál, ahol apuka és kisfia is Micimackónak, míg az anyuka Demónának öltözött (de legalább maradtak a Disney berkein belül). Az viszont külön öröm, hogy a szombati nap végén tartott cosplay versenyt egy magyar nyerte - honfitársakba így is akadtunk szép számmal - hovatovább egy életnagyságú Transformers jelmezt is láthattunk.

Lara Crofttal még mindig veszélyes szemezni/Fotó: Slamka Patrik

Két apró negatívumot tudnék csak megemlíteni, de ezek is nüansznyi dolgok és míg az egyik idővel biztosan kiforrja magát, a másikon sajnos nem nagyon lehet változtatni. Kezdjük is az utóbbival: a Comic Conra nem árt spórolni, mivel érezhetően nem a magyar pénztárcára szabták az árakat. Persze már 10-15 eurótól is lehet valami apró kis szuvenírt hazahozni, de az igazán emlékezetes dolgok jóval efölött kezdődnek, és sok apróságból is összejöhet személyenként egy laza 100 eurós (kb. 30 000 Ft-os) költekezés. A másik, hogy a sztárok kissé el lettek különítve a közönségtől, fotózkodni sem volt szabad velük és a hatalmas rendezvénycsarnokban - ahogy írtam - nehéz volt megtalálni őket, a velük készült beszélgetéseket, de eben a mi rutintalanságunk is nagyban közrejátszott.

Nem csak a fiatalok sportja/Fotó: Slamka Patrik

A Bécsi Comic Con mindenképpen egy kihagyhatatlan esemény a környék nerdjei, geekjei számára, vagy azoknak, akik nem szégyellnek ismét kicsit gyereknek lenni és őszintén rajongani. És ilyen rendezvény nem terem minden bokorban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.