Hirdetés

Kávé és cigaretta - Ismertető

|

A Kávé és cigaretta tulajdonképpen játékfilmnek beállított rövidfilmek sokasága, mely jelenetek mindegyikében kávézó és cigarettázó emberek sziporkázó eszmecseréjével találkozhatunk. A kávé világnapja alkalmából elevenítsük fel együtt ezt a klasszikust.

Hirdetés

A magas röptű elmepárbajoknak köszönhetően olyan érdekes tényekkel leszünk gazdagabbak, mint a koffeintartalmú nyalóka titka, az Elvis-féle összeesküvés-elmélet, az angol tea helyes elkészítési módja vagy éppen a nikotin rovarölő szerként való felhasználása. De ahhoz, hogy megérthessük a Kávé és cigaretta mögöttes tartalmát, valamint betekintést nyerhessünk a rendező látásmódjába, előbb meg kell ismernünk a film hátterét.

Hirdetés

Az amerikai származású Jim Jarmusch filmrendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is számon van tartva, leginkább mégis a történetszilánkokból szerkesztett nagyjátékfilmjei lebeg szemünk előtt, ha meghalljuk egyedi nevét. Jarmusch műveiben nem a nézőt letaglózó, egyszerű és színtiszta történettel találkozhatunk, a különlegességét sokkal inkább a háttérben megbúvó apró nüánszokban és a kamera által mutatott - első látásra érdektelennek gondolt - részletekben kell keresnünk. Előszeretettel kalandozik el az éppen futó cselekménytől egy nem várt pontra és okoz ezzel némi zavart a produktum megértésében. A különös gonddal megválogatott, életszerű szereplők néhol elszabadult dialógusai egyesek szemében a káoszra és a koordinálatlanságra utalhatnak, ám Jarmusch mindezt előre megtervezett és kidolgozott módszerrel követi el, mely működő koncepciót a játékidő bizonyos elteltével teszünk csak magunkévá. A tizenegy rövid epizódból álló filmből hiányzik a drámaiság és leginkább az életünkből vett apró momentumokra koncentrál, melyben a kávé és cigaretta csupán a hétköznapiasság szemléltetéseként, a mű egészére nézve afféle ürügyként van jelen. A már említett két tárgyhoz szorosan kapcsolódik Jarmusch minimalista képei, melyeket néhol igazán amatőrnek, néhol profi megoldásnak tartunk és pár perc elteltével tudatosul bennünk a tény: épp egy olyan alkotással futottunk össze, amely a független filmek kibontakozásának kezdetét idézi.

A Kávé és cigarettában nem láthatunk áll-leejtő effekteket, hollywoodi megoldásokat, nincsen magával ragadó történet, valamint híján van szemkápráztató helyszíneknek is, de a remek érzékkel megválogatott karakterek mindezeket feledtetni tudják velünk. Jarmusch pedig olyan utánozhatatlan megvilágítással látta el a külön epizódokban helyet foglaló szereplőket, amely előrevetíti valami nagyobb, valami komolyabb háttértartalom meglétét. Hiszen az életszagú, mesterségesen kialakított kávé és cigaretta mellett helyet foglaló emberek nem különböznek tőlünk, hétköznapi gondokkal és problémával küszködnek. Olyan legendás színészek jelennek meg a kisemberekre jellemző attitűddel, mint Roberto Benigni (Az élet szép, 1997), Cate Blanchett (A tehetséges Mr. Ripley, 1999), Steve Buscemi (Kutyaszorítóban, 1992), Alfred Molina (Az elveszett frigyláda fosztogatói, 1981) vagy éppen Bill Murray (Szellemírtók, 1984), akik egytől-egyig bizonyították már tehetségüket és rátermettségüket. A Jarmusch által kiadott szerepek mindegyike személyre szabott, a felsorolt színészek által való improvizáció és a habitusukhoz írt dialógusok pedig csak még jobban erősítik bennünk a testreszabottság érzését.

A Kávé és cigaretta teljes egésze nem jelent mást, mint egy főhajtást a független filmek virágzó időszaka előtt, mikor még a rendezők nem a pénz, a látvány, külső befolyás vagy érdek miatt szórakoztatták műveikkel a nagyérdeműt, hanem saját megelégedésük és a szűnni nem akaró belső késztetésük miatt. Ha összegeznünk kellene az ismertető tárgyát képező filmet, azt mondhatnánk válogatott szavakkal, hogy Jim Jarmusch valami maradandót, valami monumentálist tett le elénk az asztalra, stílusosan a kávé és a cigaretta mellé - s talán a színészek által kifújt füstben, valamint a csésze által kibocsájtott gőzben megtalálhatjuk azt a hétköznapi idillt a rohanásban, mikor nincs szükségünk a külvilág zavaró tényezőire.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.