Hirdetés

Trailer elemzés: Spider-Man - Homecoming

|

Egy kicsit alaposabban is kivesézzük, hogy mit is láthattunk az újdonsült Pókember-mozi első mozgóképes anyagában.

Hirdetés

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a Tom Holland nevével fémjelzett Pókember-mozi, a Spider-Man: Homecoming első előzetese (sőt mi több! Egy nemzetközi is.), amely után kisebb mértékben fel is robbant az internet. Most kivesézzük, hogy milyen apróságokra is érdemes figyelni a sokadik újranézés után.

Hirdetés

Peter Parker, avagy Pókember gyakorlatilag New York egyik emblematikus kabalája, ezzel szemben A csodálatos Pókember 2-n kívül szinte egyik rész sem a Nagy Almában forgott, így a Homecomingban is Atlanta helyettesíti Queenst, noha ez egyáltalán nem tűnik fel az avatatlan szemeknek.

A bankrablás elején különös eszközöket használnak a "Bosszúállók", ami elég nagy valószínűséggel a chitaurik által itt hagyott technológián alapszik. Vélhetően ezek létrehozásában, megtervezésében a Pléhsuszternek is vastag szerepe van.

Ezt a képet viszont csak úgy itt hagynánk. Kb. mint amikor Tapsi Hapsi szívatja Elmer Fuddot. Egyébiránt a Bosszúállóknak beöltözött bankrablókat fellehet fogni egyfajta Holtpont előtti tisztelgés gyanánt is, csak itt elnökök helyett szuperhősnek "álcázva" magukat.

A jelmezről egyébiránt jó pár dolog kiderül. Kezdjük szépen sorjában: az első és a legfontosabb, hogy egy gombnyomásra elveszti testhez feszülős (seggbevágós) jellegét, így akármikor könnyen megválhat tőle, ami nem utolsó szempont, ha az ember titokban akarja tartani szuperhős identitását (mondjuk Parker nem is ezen csúszott el).

A másik, a már a minapi kis teaserben is látható "hónaljháló", amellyel Hálószövőnk kedvére base jumpolhat egyéb magaslatokról. Jelenesetben a Washington-emlékműről, ahova kíváncsiak vagyunk, hogy miként kerül és legfőképp, hogy a nem éppen felhőkarcolóiról híres fővárosban miként oldja meg a hálóhintázást. (A Marvelt ismerve ezt a gaget biztosan lecsapja majd.)

A harmadik: amikor az iskolabuszok között megy a bunyó Sokkolóval (!!!), úgy tűnik, hogy még az Amerika Kapitány: Polgárháborúban megismert, T.S.E. (Tony Stark-előtti) variánsát hordozza a jelmeznek. Sokkoló oldalán Donald Glover (Mentőexpedíció) karaktere szúrható ki.

Egyébként úgy tűnik, hogy az egyik képen le is lepleződik, hogy mire is vonatkozik a Homecoming, ami valószínűleg egy iskolai bál akar lenni. Maga az előzetes (és remélhetőleg a film is) remek ízelítőt ad abból a manapság már hiánycikknek számító bájos lúzer életérzésből, amelyet az utóbbi időben a Super 8 , vagy a Stranger Things fiataljai adtak vissza valamelyest. De míg ott a spielbergi életmű előtt tisztelegtek, itt John Hughes munkásságát próbálják megidézni. Szintén aranyos koncepció, hogy a Polgárháború eseményei után Peter vágyik a szuperhőslétre.

Egyébiránt abban is a hughes-i örökséget kívánja folytatni, hogy a fiatalok klikkesedésével is foglalkozik. Jacob Batalan ugyan nem tűnik egyelőre többnek, mint a főhős pufók, de zseni barátjának Ned Leedsként (aki eredetileg öregebb és a Hírharsona riportere), de szemmel láthatóan majd okoz nekünk pár vidám percet, ami reméljük nem azzal jár, hogy a LEGO Star Wars Halálcsillagot még egyszer összetöri.

Ha már Star Wars: nehéz lenne megmondani, hogy kényszerű árukapcsolás, vagy valóban a karakter jellemét egészítik ki azzal, hogy hatalmas Star Wars rajongó, de vélhetően az utóbbi, hiszen a Polgárháborúban is volt egy ilyen irányú megjegyzése és a fenti "vetkőzős" gagnél a háttérben ott sorakoznak az akciófigurák, akik között senkit nem szúrtunk ki az előzménytrilógiából. Azt viszont nem tudjuk, hogy mi a véleménye az ifjú Parkernek Az ébredő Erőről...egyelőre.

Viszonylag kellemes meglepetés, hogy a Disney-sztárocska (nem kellett messzire mennie) Zendaya nem az együgyű csinibabát hozza, mint az Indul a risza! című sorozatban (Ne kérdezzétek, honnan tudok eme széria létezéséről!), hanem a morcos, cinikus, kicsit ápolatlan, magának való csinibabát.

A többi fiatalból még keveset kapunk, de feltűnik a Rendes fickók cserfes szöszije, Angourie Rice is a fiatal Betty Brandként, és Laura Harriert Liz Allenként.

Egy fél pillanatra a kép jobb szélén kiszúrhatjuk Tony Revolorit (A Grand Budapest Hotel) is, aki nagyon úgy est, hogy Peter középiskolai nemezisét, Flash Thompsont fogja játszani.

De essen már szó végre a film egyik leginkább várt karakteréről, az aktuális nemezisről, Keselyűről! Michael Keaton figurájának nyilván sok köze lesz a már fentebb taglalt chitauri technológia újrahasznosításához, amin vélhetően a ruhája is alapszik majd. Amit egyébiránt meglepően egyszerűen, mégis hatásosan ültettek át a képregényekből, hiszen lényegében egy felturbózott pilóta szkafander az egész, amin azért kiszúrható a tollas gallér.

Keaton maszk nélkül csak egy röpke fenyegetés erejéig tűnik fel (a nemzetközi előzetesben ez a szám kettő), de benne van a lehetősége egy valóban paráztatós, nem tucatellenfél lehetősége. Legalábbis a rendező Jon Watts előző rendezésében, a Cop Carban kellően ijesztő ellentétét teremtette meg a gyerekeknek Kevin Bacon korrupt rendőre személyében.

Az előzetes egyébként mintha többször is tisztelegni próbálna a Raimi filmek előtt. A leginkább nyilvánvaló természetesen az, ahogy a Hálószövő próbálja egyben tartani a kettétört hajót, ami a Pókember 2. magasvasúti jelenetét idézi.

Azonban Keselyű pusztítása a tengerparton (a homokos környezetből és a vidámparki háttérből erre lehet következtetni) képileg az első Pókember azon részére emlékeztet, amikor a Zöld Manó a kísérleti telepen elintézte a riválisait.

Itt egyébként úgy fest, hogy Parkeren megint a saját maga készítette jelmeze van, tehát vagy van valamilyen régi konfliktusa a Keselyűvel és ez visszaemlékezés lesz, vagy teljesen más oka lesz annak, hogy ezt a hacukát hordja. Pl. azért, mert összeugrott a "szabójával".

És természetesen Tony Stark is feltűnik (no mag Happy Hogan), jobbára csak mentorként, aki egyengetni próbálja az ifjú Peter Parker szuperhős karrierjét, és megfelelő ruhákkal ellátni őt. Az autós párbeszédük már most rettentő aranyos és szemmel láthatóan továbbfolytatják azt a hagyományt, amit Hollanddal a Polgárháborúban megkezdtek. Azért az előzetes végén látható moneyshot, ahogy Pókember és Vasember száguldanak keresztül a városon azt is felvezeti, hogy közös akció is lesz majd a részükről.

Kíváncsian várjuk, hogy a fenti megfigyeléseink mennyire pontosak, avagy pontatlanok, de bízunk benne, hogy annyira szórakoztató lesz a 2017. júliusában debütáló mozi, mint amilyennek jelenleg kinéz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.