Hirdetés

Sharknado 4: The 4th Awakens - Kritika

|

Cápnádók változatos sora zúdul újfent a világra, a kérdés, hogy jó-e ez nekünk?

Hirdetés

Van valami megnyugtató abban, amikor az ember egy szándékosan rossz filmet néz. Nincs az a logikai buktató, amelyen fennakadnánk, élvezettel adjuk át magunkat a gyermeki fantáziáknak és a legrosszabb CGI cápaharapásoknál is elégedetten vigyorgunk, mintha a homokozóban ülve műanyag dinóval gyepálnánk a haverunkat négyévesen. 
A 2013-as Sharknado - Cápavihar első vetítésre az átlagnál alacsonyabb nézettséget hozott a SyFy csatornán, de a film elsöprő hashtag vihart kavart a Twitteren, és így instant kultfilmmé vált. Így azóta is jönnek a folytatások, amelyek bár igyekeznek mindig rátenni egy lapáttal, egyre inkább fáradnak el. Ami elsőre vicces volt, nem biztos, hogy többedszerre is az, és ez sajnos a Sharknadora hatványozottan is igaz. A negyedik részben ezt valamennyire felismerve nevetségesen sok lapáttal igyekeztek rátenni, hátha legalább egy önparódiát fel tudnak vonultatni, de sajnos az élmény már nem ugyanaz.

Hirdetés

A történet szerint öt évvel járunk a Sharknado 3 vége után, ahol főhősünk, Fin (Ian Ziering) becses nejére, April-re (Tara Reid) rázuhant a széteső űrsikló egy darabja. A tragédia különösen fájdalmas, hiszen alig pár perccel azután következett be, hogy életet adott kisfiúknak az őket elnyelő cápa gyomrában, aki így kvázi egy cápa hasából látta meg a napvilágot. 

Az érzelmileg rendkívül felkavaró befejezés óta eltelt időben cápaviharoktól mentesen élik életüket főhőseink egy farmon, ahol Fin a nagymamával együtt neveli Gil nevű kisfiát. Az apját alakító David Hasselhoff pedig legnagyobb örömünkre mégsem maradt a Holdon meghalni, mert a Sharknado világának Tony Stark-ja, egy Aston Reynolds nevű techguru egy új űrutazási technológia segítségével visszahozta a Földre emberünket. A cápaviharmentes időjárás is neki köszönhető, és éppen ezt megünnepelendő szeretné átadni új cápatematikus szállodáját Las Vegasban, amikor is egy homok alapú cápatornádó csap le.

Természetesen a Shepard család tagjai megint szanaszét leledzenek a világban, és főhőseink mindent megtesznek azért, hogy legalább ők életben maradjanak, ha pedig jut rá idő, azért a világot is megmentik közben.

A film tempója feszítettebb, mint valaha, és annyi nevezetességet pusztítanak el benne, amitől talán még Roland Emmerich-nek is nedves álmai lennének. A magyar nézők számára gyakorlatilag teljesen ismeretlen, huszadrangú tévés celebek cameoinak tömkelege lesz újfent áldozatul a morcos porcosoknak, és mivel a marketing során a Star Wars népszerűségét próbálták felhasználni, ezért beleerőltettek néhány gyenge poént onnan is.

A "színészi játékok" sorából kiemelném David Hasselhoff-ot, akinek karizmája leragyogta a film főszereplőjét, amit szerencsésen integráltak is a történetbe, hiszen úgy tűnik, a hőskomplexus öröklődik a családban. 

De mégis, számomra ezeknek a filmeknek a fénypontja, Hollywood egének ragyogó csillámpora: Tara Reid. Nincs még egy olyan fantasztikusan tehetségtelen színész ezekben a filmekben, aki nála elkötelezettebben és következetesebben játszana ilyen rosszul. Az őszinte naivitás, amely a játékát jellemzi, magasan kiemeli őt a többiek álságos bézánása közül. Egy pillanatra sem árulja el magát egy ironikus túljátszással, egy cinikus mondattal vagy egy gúnyos félmosollyal. Nem, ő az egyetlen, akinek az alakítása hitelesen visszaadja azt a színvonaltalanságot, amelyet oly görcsösen szeretnének elérni a készítők. 

Annak ellenére, hogy továbbra is bámulatosan kreatívan értelmetlen tudott maradni a történetvezetés, mértéktelenül túlzsúfolt lett, a feldobott labdákat még rosszul sem csapja le, lásd: Star Wars utalások, szuperhős zsáner, önmaga paródiája. Van az úgy, hogy valami annyira rossz, hogy már jó, de ezúttal a rossz, az csak szimplán rossz. A saját maga által felállított negatív standardoknak sem felel meg, számomra akkor maradtak volna hűek magukhoz, ha kartonból vágják ki a cápákat ezúttal. De hogy jót is írjak, a tornádók csodálatosan gagyik maradtak. 

Arra a kérdésre, hogy kell-e még ebből, szerintem sokan azt mondanák, hogy már egy is sok volt, de amíg él a kultusz, és a Kickstarteren lelkes rajongók Sharknado táblás játékra kalapozzák a pénzt vagy a The Offspring ihletett főcímdalt ír hozzá, addig biztosan számíthatunk rá, hogy Tara Reid hajlakkját tovább tesztelik extrém időjárási helyzetekben.

Értékelés: 25%

Kiknek ajánljuk?

- David Hasselhoff rajongóknak
- Cápafétisisztáknak
- Akik gyerekkorukban sokat játszottak matrjoska babával

Kiknek nem ajánljuk?

- Akiknek nincs humorérzéke
- Akiknek túl kifinomult a humorérzéke

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.