Hirdetés

Színdarabfigyelő: A Pál utcai fiúk

|

Lassan két éve fut töretlen népszerűséggel, folyamatos telt házzal a Molnár Ferenc kultikus regényén alapuló musical, A Pál utcai fiúk, amely az összefogásra, a bajtársiasságra és az egymás szeretetére buzdításával aktuálisabb, mint valaha.

Molnár Ferenc kétséget kizáróan az egyik legnagyobb írónk volt, akinek műveiből előszeretettel szemezgetnek a színházak is, gondoljunk csak a Delila, a Játék a kastélyban vagy éppen A Testőr című színművekre. Legismertebb alkotása azonban nem ezek között keresendő, hanem az 1907-ben megjelent A Pál utcai fiúk az, amely éppúgy szólt az akkori, mint ahogyan szól a legifjabb generációknak is, nem véletlenül kötelező olvasmány az általános iskolákban. Az alapanyag alapján a későbbiek folyamán több film is született, de mind közül Fábri Zoltán 1969-es rendezése tett szert a legnagyobb népszerűségre, mára elérve a kultikus státuszt. 

Hirdetés

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotását több társulat is játssza prózai vagy musical formában, így többek között látható a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a veszprémi Pannon Várszínházban és a budapesti Vígszínházban is a dalokkal megtűzdelt változat. Cikkünk utóbbira épül, amely Marton László értő rendezésében, lelkes ifjú színészekkel a főbb szerepekben 2016. novembere óta szórakoztatja a nagyérdeműt és éri el hatalmas sikerrel, hogy egyre több és több fiatal kezdjen el érdeklődni Molnár Ferenc munkássága, valamint az ifjúsági regények iránt. Ebben természetesen oroszlánrészt vállalnak Dés László és Geszti Péter fülbemászó dallamai és dalszövegei (mint a "Mi vagyunk a Grund", a "Felveszem a vörös ingem" vagy éppen az "Igen, jó volt", hogy csak párat említsünk), amiket napokig, de inkább hetekig fogunk dúdolni és századszorra is újrahallgatni az előadást követően, folyamatosan újabb és újabb apró részletekre, többletjelentésekre rábukkanni az akkordok között.

Persze a Grund nem attól vált szimbólummá, hogy hol helyezkedik el vagy mi található rajta, hanem azok által nyeri el létezésének igazi célját, akik megtöltik azt élettel és szívvel. De lánglelkű, tiszta szívű és a humort sem megvető ifjakból szerencsére nincs hiány. Közéjük tartozik a mű főhőse, Nemecsek (Vecsei H. Miklós), akinek emberségéből, bajtársiasságából és bátorságából mindannyian okulhatunk, legjobb barátja és egyben kapitánya, Boka (Wunderlich József), aki tudna egyet s mást tanítani a barátságról, a Grund és a Gittegylet tagjai (Csónakos - Király Dániel, Kolnay - Tóth András, Barabás - Zoltán Áron, Weisz - Szántó Balázs, Richter - Csiby Gergely, Csele - Medveczky Balázs és Leszik - Kovács Olivér), valamint a vörösingesek (Áts Feri - Józan László, Pásztorok - Ember Márk, Nádas Gábor Dávid) kiveszik a részüket a többletmondanivalóval jócskán megtűzdelt mesélésből. Balgaság is lenne a csupa szívvel és még nagyobb lelkesedéssel játszó színészek közül bárkit is kiemelni, hiszen így együtt érik el a kívánt hatást, játékidőtől függetlenül mindannyian hozzáteszik a magukét valamilyen módon a darabhoz. Biztosak vagyunk benne, hogy sokukról fogunk még hallani az elkövetkezendő évtizedekben. 

Talán a vártnál kevesebb kelléket használó színpadkép nem fest úgy, mintha megelevenedtek volna előttünk a könyv lapjai, mindazonáltal a fiúk ötletes és gördülékeny koreográfiája, az összeszokottságuk és egymáshoz fűződő viszonyuk, valamint a fülünkben, majd nem sokkal később már a szívünkben is dobogó ritmus feledtet velünk minden mást. És ebben rejlik igazán A Pál utcai fiúk ereje: arra a kis időre, amíg nézzük őket, velük együtt létezünk és a nézőtér is átalakul Grunddá, egy kicsit mindannyian Nemecsekekké, Bokákká és Áts Ferikké válunk. Akárcsak a való életben. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.