Hirdetés

Könyvkritika - Edan Lepucki: A 17-es számú nő

|

Komplex alkotás lett Edan Lepucki regénye. Kritikánk A 17-es számú nőről.

Hirdetés

Lepucki külvárosi szatírájához sokféle módon lehet hozzáállni. A könyv felépítése két különböző életutat bejárt nő szemszögét használja, fejezetenként felváltva. Az édesanya és a bébiszitter narratívája nyílt, sőt nyersnek mondható, vulgaritást sem nélkülöző részletekből áll. Azonban éppen ezek az összetevők hozzák közös nevezőre az említett szereplőket, a társadalmi különbségek ellenére.

 

Hirdetés

A többszálú történet okán egyénenként  nem boncolgatnám a történetek hátterében álló pszichológiai tényezőket - habár érdemes lenne mindegyiket külön analízisnek alávetni.

Ehelyett inkább egy szubjektív összefoglalóra szorítkoznék, figyelemfelhívás gyanánt: az édesanya jómódú, látszólag gondtalan életéről villámgyorsan lerántja a leplet a szelektív mutista idősebb gyermeke, illetve a fejezetek során kibontakozó, mögöttes jelentéseket hordozó apró megjegyzései.

Esther, vagyis S., a bébiszitter leírása is többet sejtet - a könyv elején csupán a külsőségekre való abszolút érdektelenségét tüneti fel az író. Ettől függetlenül érthetővé válik a sorok közti olvasás alkalmazásával, hogy többről van szó az ő esetében is.

 

Abszolút nem idealizált karakterek bontakoznak ki előttünk, nincs fekete és fehér sem a könyvben, ettől is válik igazán életszerűvé a történet. A naturalisztikus ábrázolásmód talán sokkoló is lehet azok számára, akiknek elvárásuk egy írással szemben, hogy konkrét voksot tegyenek az egyik szereplő mellé, azonosulni tudjanak értékrendjükkel.

Sokkal inkább ajánlom azoknak, akik szeretnek sejtelmes megfogalmazásokat és mögöttes tartalmat hordozó, ámbár mégis nyílt párbeszédeket is tartalmazó szöveget értelmezni, továbbgondolni.

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy saját életünkre vonatkozóan mégis mi az, ami belefér az általunk alkotott egyéni erkölcsi keretrendszerbe, természetesen az általánosan elfogadott normákhoz is viszonyítva.

Komplex és mélyértelmű könyvet olvashattam, melynek hatása volt rám, abban a tekintetben, hogy én magam is átgondoltam bizonyos szubjektív folyamatokat, illetve segített más szemszögből vizsgálni az adott problémát.

Ha az olvasó érez affinitást erre vonatkozóan, mindenképpen ajánlani tudom a könyvet számára!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.