Hirdetés

Kritika: Terry Pratchett – Gördülő kövek

|

Terry Pratchett plusz Korongvilág plusz rockzene. Ez csak jó lehet!

Hirdetés

Mindig is kedveltem Sir Pratchett munkásságát. Könyvei rengeteg hangos nevetéssel teli órát okoztak már. Most sem volt ez másképp, sőt. A Korongvilág alapjáraton sem egy tréfás személyek és eseményektől mentes hely. De mi történik abban az esetben, hogy ha megfertőzi őket a rockzene? Biztosíthatok mindenkit, hogy semmi olyan, ami ne adna okot egy kiadós kacagásra.
Ahogy azt Pratchett műveiből megszokhattuk most is két fő szállal indul a cselekmény, amik később összekapcsolódnak. Az első ilyen szál Zsuzsáról szól, aki az Ifjú Hölgyek Kvirmi Leánykollégiumában tengeti mindennapjait. A lány egyszerre különleges és abszolút átlagon aluli. Bárhová menjen is, képes arra, hogy teljesen eltűnjön az emberek szeme elől, sőt gyakorlatilag olyannyira észrevétlen tud maradni, hogy a jelenlévők abban sem biztosak, hogy egyáltalán ott tartózkodott-e. Ezt a képességét sok egyéb mellett nagyapjától örökölte, aki nem kisebb egyéniség, mint a Halál. Persze erre Zsuzsa nem emlékszik, ugyanis szülei gondoskodtak arról, hogy megfelelő nevelést kapjon, és ebből kifolyólag eleinte nem is hisz abban, hogy létezik a Halál, mint személy. A véleménye azonban lassacskán megváltozik, ugyanis egy apró, kaszát lóbáló patkánycsontváz (Patkányhalál) és egy beszélő holló követik a lépéseit, hogy elvezessék nagyapja otthonába. Zsuzsa el is utazik arra a bizonyos helyre nagyapja fehér lován, akit Cukinak neveznek. Itt egy olyan hír fogadja, ami miatt megváltozik az egész élete, nagyapja eltűnt és neki kell átvenni a stafétát.

A második szál, ami a könyv címére is utal, a Llámnednim földjéről származó ifjú bárd, Imp történetét meséli el. Imp arról álmodik, hogy világhírű zenész lesz egykor. Hogy szerencsét próbáljon, felkerekedik és meg sem áll Ankh-Morpork városáig, de amíg nem szerez engedélyt a Zenészek Céhétől, addig nem játszhat az utcán. Felkerekedik hát, hogy beszerezze a szükséges iratokat. A Céh épületében megismerkedik Liásszal, a trollal valamint Anyarfi Anyarral a törpével. Nem is sejtik, hogy ők hárman hamarosan az egész Korong sorsát megváltoztatják…

Nehéz az értékelés részhez hozzákezdeni, hisz Pratchett munkásságával kapcsolatban mindig is elfogult voltam. Órákig lehetne boncolgatni a regény mozzanatait és jellemezni a szereplőit, de igazából sokra akkor sem jutnánk. Néhány új szereplőn kívül feltűnnek a korábbi alkotásokból jól ismert alakok. Sir Pratchett figurái zseniálisak, nincs olyan karakter, aki ne lenne kedvelhető. Személyes kedvencem a Halál, aki ezúttal identitászavarban szenved és megpróbál részt venni egy felejtőkúrán.
A történetre sem lehet panasz, hisz az események remekül fel vannak építve, és nem a poénok kedve szerint haladnak.
Külön piros pont jár Farkas Veronikának, a fordítónak, aki jónéhány magyar vonatkozású poént csempészett a regénybe. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: Brókli és Szöréli a két dalszövegíró, vagy a Fiuk a Pall utcából nevű együttes. Ezeknek az apróságoknak köszönhetően a magyar verzió teljesen egyedi lett.

Számomra a könyv: 9/10

Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, az beszerezheti a könyvet a Libri webáruházában. Nekik külön köszönet a kötetért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.