Hirdetés

Pilot: A S.H.I.E.L.D. ügynökei (4. évad)

|

Elstartolt a Marvel sorozatának különösen nagy várakozást megelőző új évada, amelyről elolvashatjátok minimálisan spoileres beszámolónkat.

Hirdetés

Négy hónapos nyári szünet után az előző évadokhoz képest viszonylag megcsappant létszámmal visszatértek kedvenc ügynökeink a Marvel univerzumból, hogy újabb történetekkel lássanak el minket hétről hétre a következő szezonban. Lássuk, hogyan sikerült visszatérniük és megújulniuk az új, későbbi időponthoz adaptálódva.

Hirdetés

Munkaerő leépítés

Nem véletlenül vágtam rögtön a közepébe és tértem is rá rögvest a S.H.I.E.L.D. csapat tagjainak számára. Már a második évadban is érződött a sorozaton, hogy túl sok szereplővel próbál operálni, ez pedig a harmadik évadban még inkább érezhetővé vált. Emiatt sajnos több karaktert (és ezáltal történetszálat) sem tudtak úgy igazán kibontani vagy komplexebb szereppel felruházni. Szerencsére ezt a készítők is észrevették és a harmadik évad második felében szépen elkezdték tudatosan leépíteni a létszámot, elég akár a Bobbi/Hunter párosra, akár Lash-re, akár Lincolnra, akár Hive-ra gondolnunk a teljesség igénye nélkül. Habár a Ward/Hive karakternek már régóta érett a távozása, de értitek a lényeget.

Most pedig a negyedik évad kezdő részében kezelhető létszámra csökkent a S.H.I.E.L.D. ügynökök száma a történetbeli fél éves ugrás következtében: az "ügynök" státusz igazából már csak a Coulson/Mack/May/Fitz/Simmons kiscsaládra vonatkozik. Ők egytől egyig próbálnak alkalmazkodni a Sokovia-i Egyezmény után kialakult helyzethez. Egy új igazgató került az újra hivatalos formát öltött, kormány által vezérelt S.H.I.E.L.D. élére, akiről eddig azon kívül, hogy borzasztóan elővigyázatos, nem sokat tudunk meg. Na persze - habár az új karakter megismerésére még egy hetet várnunk kell - ez egyelőre érthető is egyrészt az egykori Hydrás káoszt, másrészt a Polgárháborúban bemutatott politikai helyzetet tekintve.

Agents of S.H.I.E.L.D. - Sokovia Accords Edition

Simmons lett az új tudományos részleg vezetője, aki közvetlen kapcsolatban áll a szóban forgó igazgatóval, emiatt pedig sokkal távolságtartóbbá és protokollvezéreltebbé (ha létezik ilyen szó) vált. Ez elsőre rendkívül unszimpatikussá tehetné a hölgy karakterét, viszont remekül megindokolta May-nek, miért is lépett erre az útra - Elizabeth Henstridge karaktere valószínűleg jó pár érzelmi vívódáson fog keresztülmenni az évad során. Főleg, hogy Fitz továbbra is tudósként dolgozik és próbálja fenntartani párkapcsolatát Jemmával, ami első ránézésre nehézkes lesz - remélem, nem kapunk egy évadon átívelő szerelmi drámát többszöri szakítással. Egy potenciális "se veled, se nélküled" játszadozásra ugyanis köszönöm, de nem vagyok kíváncsi. Persze Fitz közben nem unatkozik, egyrészt ő is dolgozik egyfajta virtuális valóság technológián, aminek gyanúsan még bőven lesz szerepe az évad során, másrészt pedig ápolja barátságát az előző évad vége felé megismert Dr. Radcliffe-fel, aki szintén nem volt rest az eltelt idő alatt - erre rövidesen vissza is térek részletesen. May az új ügynökök és katonák kiképzéséért felel, Coulson és Mack pedig járják a világot a Zephyr fedélzetén és gyakorlatilag folyamatosan úton vannak, hogy kivizsgálják a felbukkanó érdekes eseteket. Miután többször is kicsúszott a kezük közül jó pár akció során, ezért visszahívták őket a Daisy után való hajtóvadászatról, főleg, mert nem igazán tudnak elvonatkoztatni az érzelmeiktől. Tetszett, hogy a megismert Emberteleneket egyfajta mozgósítható ügynökként kezelik egy-egy területen, így most Los Angelesben például rögvest be tudták vetni Yo-Yo-t, aki szintén több mindent rejteget, mint azt elsőre Macknek bevallja - legyen akármennyire is szókimondó a hölgyemény a számára cseppet sem érdektelen Luke Cage wannabe-vel. A kereken egy évvel ezelőtt megismert Joey-ről viszont egyelőre semmi infónk nincs, igazából abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán visszatér-e még a sorozat során.

Call me Quake

És akkor elérkeztünk Daisyhez, aki úgy néz ki minden évadban új nevet kap, ezúttal a Quake elnevezést aggatták rá az eltelt pár hónap alatti önbíráskodása során. Továbbra is szellemként az ő utána kutatók előtt jár egy lépéssel, és magányos harcosként vadássza le az előző évadban megismert Watchdogs embereit. Mindeközben pedig igyekszik távol maradni az ismerőseitől, Lincoln elvesztése után nem akar több áldozatot maga körül, egyedül pedig, ahogy el is mondja Yo-Yo-nak, nincs vesztenivalója. Ami vele kapcsolatban egyelőre nem túl szimpatikus, hogy valamiért bődületesen le akarták gyengíteni a képességét: az elmúlt időszakban ugyanis olyan frekventáltan használta az Embertelen mivoltából adódó vibrációs erejét, hogy a fizikuma, egész pontosan a karjai kezdik feladni a szolgálatot. (Rögtön az első jelenetben látjuk is, hogy bekötözi őket fáslival, feltéve, ha képesek vagyunk figyelni az egyéb, elénk táruló látványtól a hölgyet illetően...) Egyelőre annyira indokoltnak sem érzem az írók részéről ezt a húzást, ráadásul már most látom magam előtt, hogy valami kulcsfontosságú csata közepén pár rész múlva ez okozza majd a vesztét, esetleg emiatt érik utol Coulson-ék stb, stb. Ehh. Viszont vele kapcsolatban is azt érzem, hogy jó húzás volt egy későbbi időpontra tenni a sorozatot, sokkal durvábbnak és kegyetlenebbnek tűnik a karaktere az előző évadokhoz képest. És ha már itt járunk…

Ghost Driver: Vengeance is coming

A nyári Comic-Con-os videómban már kifejtettem a véleményem és a nem túl szimpatikus hozzáállásom Szellemlovas behozatalával a sorozatba, viszont most az első rész befejezése után számomra az ő jelenléte volt az epizód abszolút fénypontja és alig várom, hogy jobban kibontsák a karaktert az évad során. Persze ezt egyelőre pár effekten, sejtelmes megjelenésen, lakosok szóbeszédén és Gabriel Luna karizmatikus jelenlétén kívül nem sokkal tudom alátámasztani, de egyszerűen azzal a nyitójelenettel (amit egyébként egy az egyben a képregények lapjairól szedtek) megvettek kilóra. A brutalitás is adott vele kapcsolatban, a már említett időpontváltás alaposan Robbie kezére dolgozik, de hát egy Szellemlovast nem is nagyon tudnának kellően hűen bemutatni a vele járó agresszív, kegyetlen és sötét tónus nélkül. Közte és Daisy között egyébként egy-egy elejtett mondatuk alapján hasonló morális ellentétet fognak szerintem építeni, mint Daredevil és Punisher között a Daredevil második évadában, de egyelőre ez csupán találgatás a részemről. Emiatt viszont jó húzás volt az utolsó jelenet egyikének Robbie mozgásképtelen öccsének bemutatása, hogy a néző jobban azonosulni tudjon egy gonosz szellem által megszállt, bosszúéhes, "lángoló koponyafejű" karakterrel és ne csak azt lássa bele, hogy leszámol LA lakosságának felével az évad során. Hozzáteszem, Robbie egy-két gesztusa alapján első ránézésre még mintha nem teljesen békélt volna meg a hatalmával és Szellemlovas mivoltával, na meg persze az eredetéről se tudtunk meg sokat (= semmit), az évad előrehaladtával valószínűleg (remélhetőleg) ez azért változik. A kritikus pont, az effektek vele kapcsolatban mind a kocsit, mind Robbie-t illetően szerintem prímán meg lettek valósítva, habár van egy sanda gyanúm, hogy minden részben nem fogjuk a prezentált átváltozást látni - annyi pénze azért nincs a stúdiónak. Olyat pedig aztán végképp korai fitogtatni, hogy feltűnik-e vajon másik Szellemlovas is, esetleg később a karakter vajon kap-e Robbie vagy más megtestesítésében ABC-n, vagy Netflixen egy spin-off sorozatot.. Erről beszéljünk majd pár hónap múlva, mondjuk a félévadzáró után, nyilván nézettségi adatokat is figyelembe véve.

Merre tovább?

A karakterek kivesézése után pedig érdemes pár szót ejtenünk a történetről, avagy vajon merre is halad tovább az évad? Nyilván az egyik fő vonal a "S.H.I.E.L.D. üldözi Daisy-t, aki üldözi Robbie Reyes Szellemlovasát" lesz, ami már most, az első részben elért egy olyan pontra, amely valószínűleg kemény összefüggésben lesz az érkező Doctor Strange filmmel. Persze itt szép oda-visszahatások lesznek megfigyelhetőek (lásd, zárójelenet May és Coulson között), S.H.I.E.L.D.-Daisy, Daisy-Robbie és tranzitívan a S.H.I.E.L.D.-Robbie vonalon. A másik főbb sztoriszálat Radcliffe találmánya, AIDA fogja nyújtani ezzel az egész life model decoy-os aspektussal. Na, ez az a rész, ami egyelőre abszolút nem érdekel. Főleg, ha elmegyünk abba az irányba, hogy nem tudjuk valakiről, hogy ő tényleg önmaga-e, vagy valójában egy álca, egy robot hasonmás. Ezt minden történetben gyűlöltem mindig is, persze ízlések és pofonok. Végül, de nem utolsó sorban pedig ott lesz az új igazgató/S.H.I.E.L.D. szál, amihez abszolút nem lesz könnyű hozzászokniuk a szereplőknek, mint azt megtudtuk pár elejtett megjegyzésből: minden folyamat sokkal lassabb az Egyezmény aláírása óta (erre utalt Kapitány is a filmben ugyebár), ráadásul egymás előtt is titkolózniuk kell, hiszen gyakorlatilag már minden a "classified" kategóriába tartozik. Ebben a történetszálban látok jó pár remek lehetőséget, kifejezetten kíváncsi lettem az új igazgató személyére. Érdekes egyébként, hogy az Embertelenek Yo-Yo-n kívül abszolút nem lettek érintve. Kíváncsi lennék, vajon már csak szimplán beleuntak ebbe a készítők, vagy pedig elkezdték szépen lassan az emberek fejéből kiverni, hogy aztán pár év múlva az Inhumans filmnél ne legyenek előítéleteik azoknak, akik nem nem jött be a TV-képernyőkön bemutatott Embertelen történetszál.

Összességében nekem kifejezetten tetszett az első rész. Habár van egy-két parás karakter- és történetszál, ami szerintem vakvágányra futhat, de mindenképp bizakodó vagyok a sötétebb tónusváltás miatt. A Polgárháborúban tapasztalt politikai következmények úgy néz ki, alaposan érintve lesznek, Szellemlovassal kapcsolatban egyelőre tetszik, amit láttam és szeretnék többet kapni belőle, illetve a Daisy utáni hajtóvadászat is érdekes lehet. Az AIDA-s szálat egyelőre nagyon nem látom magam előtt (de hozzáteszem, hogy ez tényleg totálisan a saját ízlésficamom), azt leszámítva egészen összeszedettnek tűnik a következő, negyedik szezon.

Írta: Marvel Magyarország (GD) 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.