Hirdetés

Ennyibe kerülne egy igazi Birodalmi lépegető

|

Kiszámolták, hogy mennyit kellene kicsengetni egy valódi AT-AT-ért.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedek során nem csupán számtalan szerethető karaktert adott nekünk a Star Wars franchise, hanem legalább ennyi ikonikus járművet is. Az egyik legnagyobb és legemlékezetesebb ezek közül a "páncélozott, minden terepre alkalmas csapatszállító jármű", azaz a Birodalmi lépegető. A jármű először A Birodalom visszavágban tűnt fel, majd A Jedi visszatérben is jelen volt, és a múlt évben bemutatott Az ébredő Erőben is cameózott egyet. Ha megfordult már a fejedben egy életnagyságú (és működőképes) AT-AT megépítése, akkor most egy új grafikon a segítségedre lehet, ami megbecsüli a vele járó költségeket.

Hirdetés
 

A Star Wars adatbázis szerint egy Birodalmi lépegető 20 méter magas, és robbanás álló páncélzattal rendelkezik. A BestCasino.co.uk 4 főbb csoportra osztotta ennek az óriási járműnek a szerkezetét, végeredményként pedig 226.5 millió dollárt állapítottak meg darabárnak. Ez önmagában csupán az alkatrészeket és a megépítés díját foglalja magában, az oldal kalkulációi szerint további 192,000 dolláros kiadással kell számolni évente.

A jármű leghúzósabb része a páncélzat és maga a szerkezet, ami önmagában durván 146 milliót kóstálna. Az elemzők az Egyesült Államok hadseregében található M1 Abrams tankokat használták fel kiindulási pontnak, mivel ennek az erő-súly aránya, illetve páncélja hasonlít leginkább egy AT-AT-hez. A vizsgálódás során arra jutottak, hogy 16 M1-es tank felel meg egyetlen Birodalmi lépegetőnek, ezzel 1020 tonnát nyomva és 19 megawatt energiát termelve.

Az AT-AT fejének oldalán található lézerek nagyjából 22 millió dollárba kerülnének, az oldal ehhez az LaWS lézereket vette viszonyítási pontnak, amelyek a USS Ponce hadihajón találhatóak. A sugarak erejét 15 és 50 kilowatt közé becsülik, és úgy vélik, hogy egymérföldes távolságon belül képes eltalálni légi, illetve földi célpontokat is. A két elülső lézer 50 millió dollár lenne, itt a Lockheed Martin által fejlesztett ATHENA-t hasonlították hozzá.

Végezetül a Birodalmi lépegető legolcsóbb részei a láb "ízületek" és a motor lenne, csupán 8,5 millió dollárral. A négy lábnak motorikusan kellene mozognia, hogy elindulhasson a szerkezet, ehhez hasonló technológiát használ az M1-es tank forgó lövőállása. Ami a legénységet illeti, minden AT-AT-nek szüksége van egy pilótára, egy lövészre és egy parancsnokra, aki átlátja az egész műveletet, illetve összesen 40 rohamosztagos ülhet a szállító egységben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.