Hirdetés

Ezekkel a könyvekkel hangolódhatsz a karácsonyra

|

Összegyűjtöttünk nektek pár címet, amivel potenciálisan hangulatba hozhatjátok magatokat az ünnepekre.

Hirdetés

A karácsony közeledtével hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy megálljunk egy-egy pillanatra/percre és igazán átérezzük, hol is vagyunk és miben is vagyunk. Megy a futás, a rohanás, mindenki megőrül egy kicsit, munkaként, kötelességként vesszük azt, aminek alapvetően szeretetteljesnek és kellemesnek kellene lennie. Mi most az alábbi cikk keretén belül próbálunk segíteni nektek pár olyan könyvvel, ami megfelelő hangulatba hozhat benneteket. 

Hirdetés

Karácsonyi hangulat - Magyar novellák

Simkó György szerkesztésében, az Athenaeum kiadó gondozásában egy olyan kötet jelent meg, amely összegyűjtötte néhány huszadik századi és kortárs magyar szerző karácsonyi tematikájú novelláját. A takaros, kék színű, ünnepi hangvételű borító máris meghozza a kedvet az olvasáshoz, ha pedig azt nézzük, hogy milyen illusztris társaságot hozott össze a szerkesztő, nos akkor még jobban csilloghat a szemünk. Nem csak olyan klasszikusok szerepelnek, mint Kosztolányi Dezső, vagy Szabó Magda, de olyan váratlan nevek is felbukkannak, mint Parti Nagy Lajos, vagy éppen Kiss Judit Ágnes. 

J.K. Rowling: Karácsonyi malac

A Harry Potter-sorozat írója idén karácsonyra elhozta a legújabb sikerlistás könyvet, amelyben egy olyan kisfiút ismerhetünk meg, akinek plüssmalacát kidobja az unokahúga, majd egy új, másik plüssel elindul az Elveszettek Birodalmába, hogy visszaszerezze régi játékát. Rowling új, nálunk az Animus kiadó által gondozott könyvében a játékok megelevenednek, a varázslat, a meseiség középpontba kerül, burjánzik a fantázia, ergo ott van a potenciál, hogy újabb generációval szerettesse meg az olvasást. Remélhetőleg sokaknak fog örömet okozni ez az olvasmány. 

Agathe Christie: Karácsonyi krimik

Ha esetleg valaki nem egy klasszikus értelemben vett víg kedélyű, szívet simogató olvasmányra vágyik, akkor annak jól jöhet egy kis Agathe Christie. A felsorakoztatott történetekben a közös, hogy karácsonykor vagy annak környékén játszódnak. Legyen szó akár egy Hercule Poirot-sztoriról, amelyben kedvenc detektívünk vidéken tölti az ünnepeket, vagy akár egy Miss Marple-történetről, amelyben az idősödő nyomozónő göngyölít fel bizonyos szálakat. Összesen három Poirot- és egy Marple-históriát olvashatunk, amelyek mind fordulatos kis gyilkossági sztorikat mesélnek el. Mert ugye nincs is jobb, mint egy jóféle karácsonyi krimi. 

Charles Dickens: Karácsonyi történetek

Természetesen egy dickensi válogatás is helyet kap listánkon, amelyben összesen öt történetet olvashatunk. Charles Dickens, az amerikai szépirodalom egyik legnagyobb alakja több klasszikussal megörvendeztetett már bennünket (David Copperfield, Oliver Twist, Szép remények) és bizony éveken át előszeretettel írt karácsonyi tematikájú regényeket, kisregényeket is. A jelen tárgyalt válogatásban nyilván ott van a mindenki által ismert Karácsonyi ének is, melyben Scrooge morcoskodik nagyokat, de szerencsére az Európa kiadó azon volt, hogy egyéb ünnepi műveit is megismerje az olvasóközönség. Harangszó, Házi tücsök, Az élet csatája, valamint a Szellem embere az, amit olvashatunk, ezek pedig magyarul legutóbb 1958-ban jelentek meg, úgyhogy igazán különleges könyvet tarthat a kezében az, aki megveszi. 

J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Újabb könyv a gyerek- illetve gyereklelkű olvasóknak. Tolkient ugyan a legtöbben A Gyűrűk Ura végett ismerjük, de tudni kell, hogy gyerekkönyveket is letett az asztalra. Az egyik ilyen jellegű könyve a Karácsonyi levelek, amely azokat a leveleket mutatja meg, amiket maga a Mikulás írt vissza a neki levelet küldő kisgyerekeknek. Ezekben a levelekben közelebb enged minket saját világához, hazájához és ad egyfajta pluszt az, hogy ezeket a leveleket annak idején éveken át még maga Tolkien írta saját kezűleg a saját gyerekeinek. Szívmelengető olvasmány lehet ez mindenkinek, akiben él a karácsony szelleme és mindenkinek, aki kisgyerekként maga is írt minden évben az ünnepek előtt a Jézuskának/Mikulásnak, hogy milyen kívánságai is vannak. 

+1: Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak

Ő ugyan nem karácsonyi, viszont nagyon is kedves kis könyv, amely részben alapjául szolgál a Paddington című filmnek. A több kis történetet tartalmazó kötetben megtudhatjuk, hogyan talált kedvenc bocsunk új családra, milyen volt az első színházélménye, valamint azt, hogy úgy egyáltalán milyen egy kis mackó élete Angliában és milyen viszontagságokkal kell szembenéznie. A legjobb lesz egyébként, ha úgy kuckózunk be a könyvvel a kanapéhoz, hogy magunk mellé veszünk egy bögre forró kakaót vagy forró csokit és bekészítünk néhány üveg narancslekvárt. Csak a biztonság kedvéért. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.