Hirdetés

Barangolás Harry Potter világában - 1. rész

|

Vajon mennyire alakult volna másképp Harry Potter élete, ha nagynénje is részese a varázsvilágnak? Talán megúszta volna a lépcső alatti gardróbban töltött éveket?

Hirdetés

Vigyázat! Az alábbi cikkben az egész Harry Potter-sorozatra vonatkozó spoilerekkel találkozhattok!

Aki már olvasta a nyolcadik kötetként definiált Harry Potter és az elátkozott gyermeket, az tudja, hogy a történetnek szerves részét képezte a "mi lett volna, ha" vonal. Bepillantást nyerhetünk pár alternatív valóságba, ez pedig megihlette a rajongói teóriák gyártásában amúgy is aktív potterheadeket. J. K. Rowling univerzumában annyi minden összefügg egymással, hogy könnyen lehet alapanyagot találni a pillangó-hatás témájú okfejtésekhez. Ezek közül nézünk meg párat ebben a sorozatban.

Hirdetés

Az első részben azt a kérdést járjuk körbe, hogy mi lett volna, ha Petunia néni is boszorkány?

Petunia néni sok-sok köteten keresztül igazi gonosz mostohaként jelenik meg a Harry Potter-könyvekben. Elsők között utálták meg őt az olvasók, az egész Dursley-családdal együtt. Ez a hirtelen és szinte kitörölhetetlen ellenszenv egyáltalán nem csoda: hiszen Petunia úgy nevelte fel húga árván maradt gyermekét, hogy létezése minden percében biztosította a kisfiút arról, mennyire nem kívánatos személy. Amikor pedig Harry végre megtudja, hogy varázsló, a nagynéni és a nagybácsi nem győzi hangsúlyozni, hogy a mágiát mennyire abnormális, sőt egyenesen perverz dolognak tartják.

De miért is gyűlölte Petunia Dursley ennyire a varázslókat és a boszorkányokat? A választ nagyon is pontosan sejthetjük, hiszen kiderült, hogy amikor a kis Lily Evans megkapta a roxforti meghívóját, a gyermek Petuniának nagyon rosszul esett, hogy ő nem boszorkány. Nem értette, hogy a húga miért olyan különleges, és ő miért nem lehet olyan. Csalódottsága és irigysége nagyon hamar a varázsvilág iránti gyűlöletbe csapott át, amely örökre megkeserítette a nővérek viszonyát - és kialakította azt a Petunia nénit, aki viszolyog a mágiától, és aki ehhez mérten olyan mostohán bánt a gyermek Harry-vel.

Azonban mi lett volna, ha Petunia néni is boszorkány?

Tekintve, hogy tulajdonképpen a muglilétből eredendő gyermeki csalódottsága milyen hatalmas formáló erővel bírt a személyiségére, azt hiszem nyugodtan mondhatjuk, hogy egy boszorkány Petunia köszönő viszonyban se nagyon lenne a mugli Petuniával. Ha annak idején a néni is megkapja a roxforti meghívóját, az Evans nővérek rivalizálása - ha nem is tűnt volna el nyomtalanul - de mindenképpen mérsékeltebben játszódik le, Lily és Petunia viszonya pedig nem hűlt ki volna ennyire.

Persze ez nagyban függ attól is, hogy a gyermek Petúnia mennyire bizonyult volna tehetséges boszorkánynak - egyáltalán, melyik házba osztotta volna be a Teszlek Süveg? Amennyiben ugyanis mardekáros lett volna, a Griffendéllel való örökös szembenállása ugyanúgy rányomta volna a bélyeget a nővérek kapcsolatára, mint ahogyan Lily és Piton barátságára. Petúnia nem mondható sem különösebben bátornak, sem pedig kedvesnek és elfogadónak - így a Griffendél és a Hugrabug valószínűleg kizárva. Petúnia azonban foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz az élethez, melyet ideálisnak gondol saját magának, ha pedig ez a Roxforti meghívó következteében nem a képeslapszerű kertvárosi muglilét, hanem varázsvilágban való érvényesülés, akkor minden bizonnyal szorgalmas kis boszorkány vált volna belőle - ezzel pedig talán a Hollohátban lett volna helye.

A griffendélesek és a hollóhátasok között nem volt olyan kiélezett rivalizálás, mint amelyen az előbbiek és a mardekárosok viszonyát jellemezte, így a külön házba kerülés nem keserítette volna meg az Evans-nővérek viszonyát. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lettek volna köztük így is súrlódások: például ez még nem garantálja, hogy Petunia és James puszi pajtásokká váltak volna, pedig ez is nagyban befolyásolta volna a testvérek kapcsolatát.

Szintén sorsdöntő változást hozott volna Petunia életébe az, hogy így valószínűleg soha nem találkozott volna Vernon Dursley-vel, nemhogy hozzákösse az életét, és együtt neveljék elkényeztetett gyermeküket, Dursley-t. Boszorkányként Petuniát talán leginkább a Mágiaügyi Minisztérium egyik dolgozójaként lehetne elképzelni, ahol rendezett és veszélytelen életvitelt folytathat, és talán egy hasonlóan hűvös modorú varázslót választott volna párjául. Az nem valószínű, hogy a néni aktív részt vállalt volna a Voldemort elleni harcokban - sőt, talán a Potter-házaspár aurortevékenységét is ellenezte volna a folyamatos életveszély miatt. Így elképzelhető, hogy Lily és Petunia kapcsolatát így is sok veszekedés tarkítja, ám ezúttal mindössze azért, mert a néni félti húga életét, és nem azért, mert gyermekkora óta dühvel és irigységgel szemléli azt.

Egy boszorkány Petunia pedig egy egyértelműen másfajta életet jelentett volna a kisgyermek Harry-nek, mint ami a könyvekből ismert. A varázsvilág részesként a néni sokkal jobban átlátta volna, hogy milyen események vezette a húga halálához, és bár megvan rá az esély, hogy Harry-t már csak azért is ellenérzésekkel fogadta volna magához, mert Lily-vel ellentétben ő bezzeg túlélte Voldemort támadását - a kis Harry talán egy sokkal kevésbé hűvös légkörbe kerül. Ha annyi szeretetet még így sem kapott volna, mint amennyire egy kisgyereknek szüksége van, talán nem botorság arra következtetni, hogy a lépcső alatti gardróbtól megmenekült volna.

Ami pedig talán a legfontosabb: Harry így egy olyan közegben nőtt volna fel, melyben tud a varázsvilág létezéséről és szülei halálának valódi okáról, és nem éri meglepetésként a roxforti meghívója. Így mondjuk a "celebéletet" sem kerülhette volna el, hiszen valószínűleg minden ismerőse folyamatosan és áhítattal emlékeztette volna rá, hogy ő bizony a kis túlélő, az egyetlen, aki legyőzte Őt, Akit Nem Nevezünk Nevén. Érdekes belegondolni, hogy mindez milyen nyomot hagyott volna a személyiségén. Valószínűleg jóval nagyobb önbizalommal, sőt talán nagyképűséggel száll fel először a Roxfort Expresszre, bár nehéz elképzelni, hogy akár egy boszorkány Petunia is megengedte volna, hogy a kis Harry ünnepelt sztárnak érezze magát. Ha más nem is, de egy kiegyensúlyozottabb gyermekkora mindenképpen lehetett volna Harry-nek, ha Petunia is varázserővel születik.

Ti mit gondoltok erről? Milyennek képzelitek el a boszorkány Petunia néni? Valóban ennyit változott volna szerintetek, vagy akár még többet is?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.