Hirdetés

Wonder Woman is előbújt

|

A harcos amazon most már hivatalosan is az LMBTQ csapat tagja.

Hirdetés

A képregények jó része mindig is a diverzitást, az emberi sokszínűséget hirdették, ami nem gyakran a szexualitást is magával vonta. A leghíresebb eset Dr. Frederic Wertham nagy port kavart műve volt az 50'-es években, Az ártatlanság elcsábítása, amely azt taglalta, hogy Batman és Robin között lényegesen több van bajtársiasságnál. A műnek köszönhetően vezették be a korhatár besorolást a képregényekben, és a két karakter mind a mai napig magán viseli ezt a stigmát, de azóta nagyot változott a világ, és a kiadók nyíltan meleg karakterekkel igyekeznek elősegíteni a tolerancia terjedését, no meg persze ezzel csak még szélesebb rétegekhez jutnának el. A Marvel ennek az éllovasa, különösen az X-Menekkel, ahol az első, nyíltan meleg szuperhős debütált Sarkcsillag képében, de nemrég az Uncanny X-Men lapjain Jégember is előbújt a szekrényből, mely szerint a saját neméhez vonzódik. Most pedig Wonder Woman személyében egy igazi nagyágyú "vállalta" fel, hogy nem csak egy kapura játszik, azaz biszexuális.

Hirdetés

A DC Comics többször megkapta az elmúlt években a homofóbia vádját, amelyen pár éve az egyik első Zöld Lámpás, Alan Scott coming outja szándékozott enyhíteni. Kezdetben nem fogadtak kitörő lelkesedéssel a rajongók, mondván nem egy A-listás karakterrel lépték ezt meg, hanem egy rég elfelejtett hőssel, de azóta az írók nem egy izgalmas történettel cáfoltak rá a kétkedőkre. Lássuk be - és ezt a hardcore rajongók közül is vélhetően sokan a szemükre fogják vetni - Wonder Woman mostani előbújásával se kockáztattak sokat, hiszen Themiszküra amazonok lakta szigete automatikusan adja a választ. A Wonder Woman jelenlegi írója, Greg Rucka szerint legalábbis egyértelmű:

Amikor Themiszkürán kezdesz gondolkodni, automatikusan felmerül a kérdés: Hogy lehet, hogy nincs mindegyikük azonos neművel kapcsolatban, ugye? Logikailag nincs értelme. Ennek egy paradicsomnak kellene lennie. Boldogan kellene élned. Képesnek kellene lenned teljes romantikus és szexuális kapcsolat kialakítására... És az egyetlen lehetőségnek a nők maradnak. Viszont egy amazon nem mondja azt egy másik amazonnak, hogy "Meleg vagy." Nem lehet, mert nincs rá kifejezésük. Jelenleg azt mondjuk, hogy Diana szerelmes, de korábban kapcsolatban állt más nőkkel? Nicola (Scott - a rajzoló - a szerk.) és én is úgy gondoljuk, hogy a válasz egyértelműen igen. Méghozzá számos okból. Talán a legfontosabb közülük, hogy máskülönben egy lehetséges párkapcsolatért hagyná el a szigetet Steve Trevor kedvéért. Ez pedig árt a karakternek és a hősiességének... Nem Steve miatt hagyja el a szigetet, hanem mert látni akarja a világot és tenni a dolgát. Ő pedig elhatározásra jutott, hogy meghozza ezt az áldozatot.

A legnyilvánvalóbb kérdés ennek kapcsán, hogy a jövőre érkező Wonder Woman filmben látunk ebből a koncepcióból - pontosabban ehhez hasonlóból - valamit? A rendező, Patty Jenkins személye is adná magát, hiszen a Charlize Theronnak Oscar-díjat hozó A rémben is boncolgatta a nők közti vonzalom témáját, ha a Warner és a DC meglépné, akkor nem csak abban lenne úttörő, hogy ők prezentálnak először egy nőt a középpontba állító szuperhősfilmet. Ugyanakkor kétséges is, hogy a leghalványabb utalást is megmernék lépni egy ekkora stúdiófilmben, hiszen eddig Constantine biszexualitását, vagy Deadpool pánszexualitását is kispórolták a mozgóképekből és míg előbbi - az adaptációkat elnézve érthető - utóbbi esetében csak finom utalásokat tettek rá... feltéve ha Ryan Reynoldsék esetében van értelme annak a kifejezésnek, hogy finom utalás. Mindenesetre a Wonder Womanre jövő júniusig várnunk kell, hogy ez kiderülhessen. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.