Hirdetés

Wonder Woman - eddig soha nem látott jelenetek (Spoiler!)

|

A film első feléből négy jelenet enyhén spoileres tartalma következik, kattintás saját felelősségre!

Hirdetés

Ahogy itt is megírtuk, néhány szerencsés újságírónak alkalma volt meglátogatni Patty Jenkins rendezőt Londonban, aki serényen dolgozik a vágószobában Wonder Woman klasszikusnak szánt eredettörténetén. A rendezőnő boldogan mutatott meg négy olyan jelenetet, amelyet a gyártáson dolgozókon kívül senki nem láthatott. Természetesen az összesen mintegy 15 percnyi anyagot nem tette nyilvánosan elérhetővé a Warner, de a kollégák beszámolhattak róla részletesen, és úgy tűnik, hogy nagyon jól eltalált tónusú filmmel próbálja meg kiköszörülni a csorbát a DC filmes univerzuma. Hogy megtudjuk, hogy a végtermék végül kerek egésszé áll-e össze a jónak tartott elemekből, arra már csak kevesebb, mint három hónapot kell várnunk.

Hirdetés

A Slashfilm és a Collider beszámolója szerint a négy különböző jelenet, amelyek összesen kb. negyed órát öleltek fel, még nincsenek teljesen készen - befejezetlen effektek és hangkeverés, ideiglenes zene -, de nagyon jó képet adtak arról, hogy mire lehet számítani Patty Jenkinstől. Elmondásuk szerint a Wonder Woman pontosan annak a filmnek néz ki, amelyre a DC univerzumának szüksége van. 

Következzen hát a négy jelenet részletes leírása (Spoilerveszély!):

1. Diana Prince és Steve Trevor hajóra száll

Az első jelenet, amely bemutatásra került Dianat (Gal Gadot) és Steve Trevort (Chris Pine) mutatja, ahogy London felé vitorláznak. Anyja, Hippolyta királynő (Connie Nielsen) akarata ellenére Diana úgy döntött, hogy elszökik Trevorral, hogy amaz hírszerzési adatokat juttathasson el a Szövetségeseknek, ő maga pedig megtalálhassa és megállíthassa Árészt, aki az I. világháborút felhasználva akarja káoszba taszítani az emberiséget. 

Annak ellenére, hogy Hippolyta szigorúan ellenezte Diana küldetését, nem tesz semmit az ellen, hogy elhagyják a szigetet, csak a távolból figyeli őket. Nővére, Antiope (Robin Wright) bizonytalanul megkérdezi: "Nem kellett volna elmondanod neki?" Hippolyta rejtélyesen válaszol: "Minél többet tud [Diana], annál hamarabb találja meg őt." Valószínűleg itt Árészre céloz, ami viszont azt feltételezi, hogy kettejük között van valamilyen kapcsolat, amivel Diana nincsen tisztában egyelőre. 

Ahogy a páros vitorlát bont, Diana megkérdezi Steve-től, hogy hol a legkegyetlenebbek a harcok, mert ott fogja találni Árészt, a háború istenét. Diana úgy gondolja, hogyha megtalálja, képes lesz megölni őt kardjával (God Killer) és ezzel megállíthatja a csatározást. Steve nem igazán veszi ezt be, és sokkal inkább azon jár az esze, hogy visszaérjen Londonba és megtalálja azokat az embereket, akik véget vethetnek ennek a háborúnak.

Minden különösebb hezitálás nélkül Diana ezt mondja erre: "Én vagyok az az ember, aki képes rá." Úgy véli, miután Árészt megsemmisíti, a német erők felszabadulnak a befolyása alól és újra jó emberekké válnak. Idáig tartott az expozíció, a jelenet további részében arról kapunk képet, hogy miként kezeli a film Diana karakterét. 

Steve Trevor elkezd a hajón matatni, hogy alvóhelyet készítsen Dianának és kissé távolabb magának is. Diana különösnek tartja ezt, és megérdeklődi, hogy egy átlagos férfi alszik-e vagy csak nőkkel nem fekszenek le? Steve kicsit hebegve tisztázza, hogy egyszerűen csak nem ildomos vagy megszokott, hogy olyan nő mellett aludjon egy férfi, aki nem a házastársa. 

A jelenet egy szórakoztató párbeszédben folytatódik, amiből kiderül, hogy Diana nem teljesen van tisztában az emberiség szokásaival és Chris Pine jó komikusi érzékkel hozza a némileg zavartan magyarázkodó Trevort. De ami még fontosabb, a jelenetben nagyszerű a kémia Diana és Steve között, és több őszinte emberséget és bájt mutat, mint az összes korábbi DC film együttvéve. Steve szükségét érzi, hogy a különösen magabiztos és bátor nőnek bizonyítsa, hogy ő azért nem átlagos férfi, mivel számtalan képességgel kell rendelkeznie valakinek, ahhoz, hogy kém lehessen.

Habár Diana nem ismeri a házasság fogalmát, nem teljesen naiv és tudattalan ezen a téren. Ahogy a beszélgetés folytatódik, nem okoz neki problémát, hogy elmondja, tökéletesen tisztában van az emberi reprodukció biológiájával és a "test gyönyöreivel", mivel olvasta Kleo értekezéseinek mind a 12 kötetét a testről és az örömszerzésről. Még egy lapáttal rátesz a helyzet komikumára, amikor rámutat, hogy a könyvek arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiak ugyan szükségesek a nemzéshez, de a gyönyör eléréséhez már nem, amely kijelentéssel Steve nem teljesen ért egyet. 

Ezek azok a pillanatok, amelyek eddig ritkák voltak a korábbi DC filmekben, és bár Clark Kent és Lois Lane osztozott néhány intimebb percben, de a közelébe sem értek kedvességben és hitelességben ehhez a párbeszédhez Steve és Diana között a jelenetet megtekintő újságírók szerint. 

2. Erich Ludendorff tábornok és Doctor Maru vészjósló tervei

A következő jelenetben Ludendorff tábornokot (Danny Huston) látjuk egy német bázison. Megkérdezi az egyik emberét: "Mennyi idő még, amíg harcképesek leszünk?" A válasz még két nap, amíg befejezik, de a tábornok utasítja, hogy legyenek készen aznap éjjelre. A katona panaszkodik, hogy nem ették vagy aludtak már jó ideje, de Ludendorff közli, hogy egy hajóban eveznek, ő még sem gyárt kifogásokat. Emlékezteti, hogy bármikor bekövetkezhet egy támadás, és hogy példát statuáljon a többieknek, fejbe lövi a saját emberét. 

Ezután a rideg erőfitogtatás után Ludendorff belép egy laboratóriumba, ahol Doctor Maru (Elene Anaya) vár rá. Tájékoztatást kér tőle az előrehaladásról, Maru jelzi, hogy nem haladnak elég gyorsan, aggodalmát fejezi ki, hogy kifutnak az időből. Németország már a megadás határán van, közel ahhoz, hogy aláírják a fegyverszüneti megállapodást, amely véget vetne a háborúnak. Ludendorff azonban fenntartja, hogy a császár nem fog semmit aláírni, ha végre meglátja, milyen erőteljes az új mérgük. 

Még izgalmasabb részlet azonban ebben a jelenetben, amikor Maru Ludendorff kezébe ad egy "másik fajta gázt", ami visszaállítja az erejét. A férfi felbontja a kis kék üvegcsét és belélegzi a tartalmát. Hirtelen az arca enyhén áttetszővé válik és felragyog, az erek láthatóvá válnak a bőrén keresztül. Nyilvánvaló, hogy hatalmas energialöketet kap az anyagtól és olyan erőssé teszi, hogy képes egy pisztolyt puszta kézzel tönkretenni. 

Ezután a pillanat után a gondolataiban elmerült Marunak van egy "heuréka" pillanata, és azt mondja: "Ha ez az, amire gondolok, akkor ez... borzalmas lesz."

3. Steve és Diana megérkezik Londonba

London 1918-ban szmogos, koszos és ahogy Steve Trevor mondja Diana Prince-nek: "Nem való mindenkinek." Ahogy átvágnak a városon, Diana megkapja az első ízelítőt abból, hogy milyen is a civilizáció a világ többi részén. Elábrándozik kicsit azon is, hogy néhány ember vajon miért fogja egymást kezét, amikor sétálnak. Amikor Steve válaszol, hogy azért mert együtt vannak, folytatódik a kettejük közötti humorosan kínos jelenetek sora, hiszen a romantikus kontextust nem ismerve, Diana meg akarja fogni Steve kezét. Folytatják a terveik megvitatását, és a férfi meggyőzi, hogy mielőtt a csatatérre vonulnak Árész ellen, juttassák el a németektől ellopott információkat a feletteseinek. Diana beleegyezik, de Steve közben ráeszmél, hogy előbb a londoni környezethez illő ruhákat kell szerezniük neki, hogy ne keltsenek feltűnést. Ahogy haladnak,  a nő elgondolkozik azon, hogy vajon mit viselnek a nők, amikor csatába mennek, majd örömmel akad meg a szeme egy kisbabán, hiszen Themüszkirán nem fordulnak túl gyakran elő, és ez melegséget ad a karakterének. 

A jelenet jól bemutatja, hogy a humoros aspektus mellett, Diana nem valamilyen ideológiai hátsó szándékkal teszi fel a kérdéseit, egyszerűen fel sem merül benne, hogy a nők egy ilyen történelmi időszakban nincsenek ott a csatatéren, vagy hogy ne lennének egyenlőek. Egész egyszerűen abban a patriarchális társadalmi berendezkedésben hatnak szokatlannak a feltételezései.

4. Wonder Woman a csatatér felé veszi az irányt

A háború tombol a frontvonalakon és Diana Prince mindenkinek segíteni akar, akivel csak találkozik. Akár egy családon kell segíteni, akiknek a lovaik beragadtak a mély sárba vagy egy falunyi embert ment meg, akiket foglyul ejtettek a német erők, Diana mélységesen együtt érez az emberiséggel. 

Diana, Steve és a renegát katonákból álló kis csapatuk a csatatéren halad az árkokban, ahol is a németekkel néznek farkasszemet kb. 200 méternyire. Egy zászlóaljnyi katona már egy éve ugyanott van, mivel a németek gépfegyverei teljes mértékben lefedik a harcteret. Steve elmagyarázza Dianának, hogy ezt a területet hívják Senki Földjének, mivel nincs ember, aki átvághatna rajta. 

Dianának persze meg sem kell szólalnia ahhoz, hogy tudjuk, támadásra készül a csatatéren keresztül. Steve megjegyzi neki, hogy nem ezért jöttek ide, de Diana elfordul és amikor visszanéz, a jól ismert fejpántja már a helyén: "Nem, de ez az, amit tenni fogok."

Ez az a pont, ahol egy bővített, részletesebb verzióját mutatták meg a jelenlévő újságíróknak abból a felvételből, amelyikből láthattunk pár villanást az első előzetesen. (Lásd alább, 1:22-től!) Ledobja a köpenyét, és felfedi jellegzetes páncélját, karvédőjét, lasszóját és pajzsát, majd lassan fellép a létrán, egyenesen a tűzvonalba. Elkezd futni, golyókat hárít a karjával, alkalmanként a pajzsával üt arrébb ágyúlövedékeket. Egyre jobban felgyorsul, miközben az ellene irányuló tűzerő intenzitása is növekszik, és kénytelen a pajzsa mögé bújni, amikor a rázúduló gépfegyver lövedékek gellert kapva össze-vissza pattannak.

Diana visszahárítja a lövedékeket a fegyveresekre, mindenfelé szikrák pattannak és a nyíló lehetőséget felismerve, Trevor rohamot indít a megmaradt katonákkal a németek ellen. Amikor végre eléri a gépfegyvert, hatástalanítja azt a pajzsával, és ezáltal megnyeri az első igazi csatáját a háborúban.

Dicsőséges pillanat ez Wonder Woman számára. Nem valamilyen mély trauma motiválja, és egy cseppnyi kétely sincs benne, hogy hol a helye a világban. A tetteit a belső erkölcsi kódja vezeti. Ez a jelenet nem arról szól, hogy egy masszív CGI szörnyet leterítsen. Egy harcos a háborúban, és vezető, aki segít hétköznapi embereknek legyőzni a gonoszt. Azért tesz jót, mert az a helyes, és azért ilyen jó a harcban, mert erre képezték egész életében. 
Nem, ez nem Superman épületeken áthatoló pofozkodása Zoddal. Nem is a Batmobil, ahogy utcákat robbant fel. Ez sokkal-sokkal jobb. Ez egy karaktervezérelt pillanat, amikor az akció a hős legjobb énjéből következik. Mennyire volt jó ez a jelenet? Hadd fogalmazzak így: egy csapat hasonszőrű szuperhős kockával láttam, és mi egy elég megcsömörlött társaság vagyunk. Láttuk az összes szuperhős filmet, és bár szeretnénk, ha mindegyik sikeres lenne, közben elég szkeptikusak is vagyunk. Miután láttuk ezt a jelenetet, teljesen beleszédültünk. 

Nem tudom, hogy a Wonder Woman végül egész filmként is működni fog-e. Vannak bizonyos területek, amikből még lehet esetleg probléma. De abból amit egyelőre láttam, és különösen ez a jelenet azt súgja nekem, hogy nem kell aggódniuk a hős rajongóinak. Wonder Woman eljött, hogy megmentse a DCEU-t.

- foglalta össze saját és a többi jelenlévő újságíró érzéseit Matt Goldberg a Collidertől. 

Mi óvatos optimizmussal, de várjuk nagyon a filmet, amely a nyár első napján, június 1.-én érkezik a mozikba Magyarországon. Ha minden igaz, hamarosan új előzetes is érkezik, amiről természetesen beszámolunk majd. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.