Hirdetés

7 film, amit mindenképpen látnod kell Emma Stone-tól

|

35. születésnapját ünnepli a kortárs Hollywood egyik legkedveltebb üdvöskéje. 

Hirdetés

Nagyon kevés színésznő tudott olyan gyorsan kitörni a naiva szerepkörből, mint Emma Stone. Első szerepei után Hollywood új szépségének kiáltották ki, ám hamar kiderült, hogy egy sokkal komplexebb, nagyon tehetséges színésznőről van szó, aki vígjátékokban és drámákban egyaránt helytáll. 

Emma Stone civil szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, felmenői között nem találunk nagy művészeket. Ennek ellenére a kislány már kezdetben tett róla, hogy észrevegyék, ugyanis saját bevallása szerint is hangos gyerek volt, aki szeretett a figyelem középpontjában lenni. Bár mai szemmel ezt nehéz elképzelni, Emma Stone-nak nehezen ment a beilleszkedés fiatal korában: bár jól teljesített az iskolában, kortársaival nem ápolt szoros kapcsolatot. 

Hirdetés

Ennek ellenére karrierje hamar beindult: Stone már gyerekként is több tv-műsorban és sorozatban tűnt fel, de színházban is gyakran színpadra lépett. A 2000-es évek közepétől pedig szinte csak idő kérdése volt, hogy mikor történik meg a nagy áttörés.

Lássuk most Emma Stone eddigi hét legemlékezetesebb alakítását!

Superbad, avagy miért ciki a szex? (2007)

A tinivígjátékok gyakori témája a szüzesség elvesztése. Ez a tematika hol érzékenyen, hol sokkal inkább poénforrásként jelenik meg. Greg Motolla filmje utóbbi csoportba tartozik, ám azt nem lehet elvitatni tőle, hogy ebben a kategóriában az egyik legjobb. Két főszereplőnk a Michael Cera és Jonah Hill által játszott Evan és Seth, akik a középiskola végén már nagyon szeretnének túlleni a bizonyos eseményen. Ehhez egy buli nyújthatja számukra az utolsó lehetőséget, ahol Emma Stone karaktere is ott lesz. Bár a szerep meglehetősen sztereotip, Stone már ekkor is megmutatta tehetségét. 

Könnyű nőcske (2010)

A tinivígjátékok másik gyakori vonása, hogy szinte kíméletlenül mutatják be az iskolai hierarchiát: vannak jó tanulók, de olyanok is, akik a népszerűségi versenyben szerepelnek jól. Az Emma Stone által játszott Olive előbbi csoport tagja, ám egy pletykának köszönhetően elterjed róla, hogy nem veti meg a fiúk társaságát. Ekkor pedig úgy dönt, felvállalja a rá kirótt szerepet. Ismét egy remek humorú film, amiben a sokat emlegetett imázs ironikus színezetet kap. 

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (2014)

Alejandro González Inárritu filmje az első Oscar-jelölést is meghozta Emma Stone számára. A történet szerint Michael Keaton egy levitézlett színészt alakít, aki még szeretne egy utolsó lendületet adni a karrierjének, emellett lányával, Sammel (Emma Stone) is igyekszik felvenni a kapcsolatot. A lánynak azonban saját démonaival is meg kell küzdenie. Stone számára remek választás volt ez a szerep, hiszen nagyot ugorhatott a klasszikus naiva szerepektől. 

Kaliforniai álom (2016)

Damien Chazelle filmjének női főszerepe végre az Oscar-díjat is meghozta Emma Stone-nak. Az a csodálatos a Kaliforniai álomban, hogy egyszerre van dolgunk egy nagyon klasszikus musicallel, ami minden műfaji szabályt betart, miközben a zsáner egyik legfontosabb alapmítoszát, az öröktől való szerelmet kérdőjelezi meg. Ryan Gosling és Emma Stone is csodálatos alakítást nyújt, a City of Starst pedig nem igazán lehet elfelejteni. 

A nemek harca (2017)

1973-ban rendeztek egy különleges teniszmeccset, ami később a Nemek csatája néven híresült el. Billie Jean King és Bobby Riggs mérkőzése számtalan fontos dilemmát hozott felszínre a sportvilágban, emellett egy rendkívül szórakoztató filmnek is ihletet szolgáltatott. A nemek harca nem kaszált óriásit, és bár a kritika többnyire szerette, igazán kiemelkedőnek csak Steve Carell és Emma Stone alakítását tartotta a szakma, mindketten számtalan jelölést zsebeltek be a szerepükért. 

A kedvenc (2018)

Jorgosz Lantimosz görög rendező izgalmasan újította meg a kosztümös filmek műfaját: alkotásaiban a rizspor mögött felsejlenek az elfojtások és a birtoklási vágy. A Stuart Anna magánéletét bemutató film igazi ziccerszerepet biztosít a három remek főszereplőnek, Rachel Weisznak, Olivia Colmannek és Emma Stone-nak. Ráadásul Stone öröme, amikor kolléganője megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, valószínűleg minden idők egyik legkedvesebb díjátadós pillanata. 

Szegény párák (2023)

Egyelőre nem lehetünk biztosak abban, hogy mikor érkezik meg a magyarországi mozikba a korábban említett Lantimosz új filmje, ám azon szerencsések közé tartozom, aki láthatta a nagyrészt hazánkban forgatott alkotást a miskolci Cinefesten. Anélkül, hogy bármit is elárulnék a történetről, abban mindenki biztos lehet, hogy egy újabb emlékezetes filmmel gazdagodik a Stone-filmográfia. A görög rendező abszurd Frankenstein-átirata vad és szórakoztató film, és ez nagyban köszönhető Emma Stone-nak, aki csodálatos ábrázolja Bella Baxter felnövését. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.