Hirdetés

Kulturális programokkal ünneplik a portugál nyelv napját Budapesten

|

Előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és könyvbemutatókkal ünneplik a portugál nyelv napját Budapesten május 8-9-én az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) Múzeum körúti épületében.

Hirdetés

A portugál nyelvű országok irodalmáról, politikai és gazdasági életéről és a magyar-brazil-portugál kulturális kapcsolatokról is értekeznek majd az esemény meghívott vendégei a kétnapos programon, esténként pedig portugál zenei csemegével kedveskednek az érdeklődőknek - közölték az MTI-vel a szervezők.

A program nyitóünnepségét az ELTE BTK Kari Tanácstermében tartják május 8-án 10 órakor, majd a Portugál Nyelvű Országok Közösségének (CPLP) Magyarországgal való kétoldalú kapcsolatairól, kulturális tevékenységeiről tartanak előadásokat. Ezt portugál irodalmi bemutató követi, majd a napot fadokiállítás-megnyitó és fadokoncert zárja a Kossuth Klubban. A fado egy Portugáliából származó zenei műfaj, dalaiban az énekest (fadista) egy portugál gitár és egy akusztikus gitár kíséri.
A második nap Márcio-André "Artaud em Compostela" című rövidfilmjének bemutatójával kezdődik, majd brazil ütőhangszer koncerttel folytatódik. A délután a portugál irodalom   jegyében zajlik majd előadásokkal és könyvbemutatókkal.

A CPLP közösséghez Angola, Brazília, Bissau-Guinea, Kelet-Timor, Mozambik, Portugália, Sao Tome és Príncipe, valamint a Zöld-foki Köztársaság tartozik, a szervezet 2005-ös csúcsértekezletén május 5-ét nyilvánította a portugál nyelv napjának.
A rendezvény programjai portugál nyelven zajlanak, középpontjukban a portugál nyelvű térség irodalma, zenéje és művészete áll. Az esemény az angolai, a brazil és a portugál nagykövetség, az ELTE és a Camoes Portugál Nyelvi és Kulturális Együttműködési Intézet együttműködésében valósul meg.

 

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.