Hirdetés

Spy × Family - Sorozatkritika

|

Ismeritek a viccet, amikor egy kém, egy bérgyilkos és egy gondolatolvasó családot alapít?

Hirdetés

Megvallom, én sose éreztem kompatibilisnek magam a japán animék humorával, ezért is tetszettek többségében azok a darabok, amiknek a komoly hangvétele nem igazán engedett teret a hülyéskedésnek (például, amilyen az Attack on Titan is volt). A Spy × Family sok más szerethető tulajdonsága mellett ezért is lopta magát a szívembe, mert nagyon rég derültem olyan jókat sorozaton, mint eme anime két évadán.

Hirdetés

A Spy x Family egy animációs sorozat, ami Tatsuya Endo 2019-ben útjára indult azonos című mangáját dolgozza fel. Az animeváltozat első epizódja még 2022 elején debütált, azóta két évadot élt meg a sorozat, összesen 37 epizódnál jár, és egy nemrég a mozikban is bemutatott filmben, a Spy × Family Code: White-ban folytatódik a történet. De mi is a koncepció? Két fikciós ország, Westalis és Ostania között egyre nő a feszültség, és félő, hogy kitör a háború. A béke megőrzése érdekében Westalis kormánya a Twilight kódnevű legjobb ügynökének adja ki a feladatot, hogy szerezzen információkat Ostania nacionalista pártjának vezetőjéről.

Twilight ügynök hiába a valaha ismert legjobb kém, nincs könnyű dolga, hiszen Desmond (az említett párt vezetője) az ostaniai politikai élet egy elérhetetlen szereplője. Twilight ügynök Loid Forger álnéven egy gyermeket fogad örökbe, akit a helyi elit iskolába próbál bejuttatni, oda, ahova Desmond fia is jár, ezáltal lehetőséget teremtve az ügynöknek, hogy a politikai vezető közelébe jusson. Na de ezt a helyzetet is bonyolítja, hogy a lány, akit örökbe fogadott, Anya, valójában gondolatolvasó, és rögtön megérti, hogy Loid egy titkosügynök, de magát se akarja lebuktatni, mert attól fél, akkor visszakerül az árvaházba. A teljes álcához Loidnak feleségre is szüksége van, ezért kapóra is jön neki, hogy egy frissen megismert kormányhivatalnak dolgozó nő, Yor simán benne van abban, hogy álljanak össze kamucsaláddá. Mivel Anya gondolatolvasó, rögtön megtudja, hogy Yor valójában bérgyilkos, ezért is van szüksége neki is családálcára, de a házaspár nem tudja egymásról titkos munkájuk, a 6 éves kislány ellenben mindenről tud (aki lehetséges, jóval fiatalabb, csak az iskolába való beiratkozás miatt hazudta, hogy ilyen idős).

Nem véletlen ecseteltem ilyen sokáig a történetet, a Spy × Family nagyon ötletes koncepcióval indít, és magabiztosan használja fel, hogy rengeteg poént és izgalmas szituációt hozzon ki ebből a kémes, titkolódzó, hidegháborús körítésből. Amennyire harsányak és túlzók tudnak lenni az anime szereplők komikus megnyilvánulásai, ezzel szemben a kémcsalád humora úgy kifinomult, hogy közben megtartja a műfaj sajátosságait. Azért is tud meglepetésszerűen ütni egy-egy vicc, mert gyakran a saját toposzaikkal szembe mennek, és nem az történik, amire számítanánk. Ezt a mindenki titkolódzik mindenki előtt, amit kizárólag Anya tud, aki gyermeki naivitással és az összefüggések értelmezésének hiányában értelmezi mindezeket, ami állandó félreértésekhez vezet. Ismerjük a már irreálisan okos animefőhős archetípusát, aki több ezer eshetőségre gondol és tervek tucatját tartja fejben, a Spy × Family meg olyan egyszerűen csempész újdonságot ebbe a sablonba, hogy egy apafigurává avanzsálja, akinek szerető férjet, gondoskodó családapát kell eljátszani. Eközben érdekes kérdéseket is bedob a sorozat annak kapcsán, hogy valódi-e ez a szeretet. Loid csak eljátssza, hogy kötődik kamucsaládjához, vagy valódi eme érzelmi kötődés, és csak magát hitegeti azzal, hogy bármikor ott tudná őket hagyni?

A történet közege valamennyire közel áll hozzánk, hiszen Westalis és Ostania a '60-as, '70-es évek két részre szakadt Németországát (NSZK, NDK) imitálja, a fővárost is sokatmondóan Berlintnek nevezik. Vizualitásában nagyon jól megidézi ezt a kort, amúgy is gyönyörű a sorozat rajzolása, az Attack on Titan első három évadáért is felelős Wit stúdió megint kitűnő munkát végzett, nem véletlen készül sokáig egy-egy évad, a Spy × Family minden animációja, megkoreografált harcai részletesen megrajzoltak, sose érződik, hogy olcsó technikákkal próbálnának megúszni egy-egy snittet. A keleteurópai referenciák kapcsán számunkra külön vicces, amikor Magyarország is említésre kerül hosszú dialógusban, hogy hány forint most ott a tokaji bor, persze minden névben megváltoztatnak egy-két betűt, hiszen fikciós ugyebár minden ország.

A cselekmény során akad néha egy-egy komolyabb kémes sztori, lövöldözés, robbantgatás, vért is ontanak olykor, de a sorozat mindig megőrzi az alapvető kedélyes hangvételét, és meg se próbálkozik nagy állításokkal. A hidegháborús környezet is azért lett fikciós országokkal felépítve, mert a Spy × Family-ben nincsnek ideológiák, nem tudjuk, miért háborúztak régebben, miért van a szembenállás, és a legtöbb antagonizmust azzal oldja fel a sorozat, hogy maga a kémkedés célja is a béke fenntartása. Az ármánykodás, erőszak, leghallgatás meg minden egyéb titkos szolgálatos akció végül a háború elkerülését szolgálja.

A Spy × Family struktúrájában is elég változatos, kisebb történetekből épül fel egy évad, van egyfajta sitcom jellege emiatt, de néha olyan rövidek a történetek, hogy egy epizódot sem tölt ki. Olyankor belekezd egy újba, amit a következő epizódban folytat, majd lehet belekezd egy hosszabb történetbe, amit 3-4 részen keresztül elhúzódik. Szépen lassan halad előre a sztori, de annyira alá van rendelve a vicces szituációknak és a karakterek közötti interakcióknak, hogy valójában nem is igazán számít. Nem csak struktúrájában, történeteit is lezser könnyedséggel váltogatja: néha egy családi sztorit, néha egy kémes történetet kapunk, van hogy kizárólag az iskolában játszódik egy-egy rész és a gyerekeken van a fókusz.

Hirdetés

Aranyos, vicces, izgalmas, és néha még rendkívül megható is a Spy × Family, ami hidegháborús, kémes sztorija és a '60-as évek Berlinjét imitáló közege miatt egy animékkel ismerkedőknek is kiváló választás lehet. Igazán frissítő egy olyan sorozatot látni, amely intellektuális fronton támad humorával, a váratlan húzásai, elvárásokkal szembeni csattanói és rettentő cuki karakterei okán végig széles mosollyal ültem végig minden epizódot.

Spy × Family

Kinek Ajánljuk
  • Akiknek jól hangzik egy kémes sztoriba ágyazott vígjáték.
  • Akik imádják a cuki karaktereket.
  • Akiket lenyűgöznek a gyönyörűen megrajzolt animék.
Kinek Nem
  • Akik egy komolyan vett hidegháborús sztorira vágynak...
  • ...ahol a cselekmény folyamatosan halad egy irányba.
  • Akik ki nem állhatják a gyermek szereplőket.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.