Hirdetés

Átalakul a kritikák értékelése a Puliwoodon

|

Régóta érett már, hogy csiszoljunk az értékelődobozunkon, most pedig elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy a pontszámokat felváltsa valami praktikusabb. Elmeséljük, hogy miért döntöttünk így.

Hirdetés

Azóta számokat biggyesztettünk a kritikáink végére, hogy honlapunk elődje, a CineStar 2010-ben elindult, majd ezt a rendszert folytattuk 2016-tól kezdve is, amikor az előző oldal hamvaiból megalapult a Puliwood. Közel tíz évig alkalmaztuk tehát azt a módszert, hogy pontokkal ítéltünk meg egy filmet vagy sorozatot, így valószínűleg érthető, hogy számunkra is milyen nehéz döntés volt, amikor pár hónapja elhatároztuk, hogy változtatnunk kell. Hogy erre miért volt szükség?

Hirdetés

Egyrészt úgy éreztük, hogy a kritikák megítélése az egészséges véleményütköztetés helyett nagyrészt redukálódott arra az egyszerű tényre, hogy szerkesztőink hány pontot merészeltek adni egy-egy filmre és a többihez képest miért csak annyit. Noha számtalan alkalommal igyekeztünk tisztázni online és személyesen egyaránt, hogy a kritika szubjektív műfaj, a saját benyomásainkat írjuk le az addig megszerzett tapasztalatainkat, készségeinket és affinitásunkat a lehető leginkább igénybe véve, viszont ez nem jelenti azt, hogy miénk lenne az általános igazság, hogy nem fogalmazhattok meg eltérő véleményeket vagy hogy mindenkinél feljebb helyeznénk magunkat. Örömmel beszélgettünk el bármilyen témáról bármely felhasználóval, ha az eszmecsere ízlésesen, személyeskedés és szitkozódás nélkül zajlott (ahogyan arra számos pozitív példát találhattok a Puligánok nevezetű csoportunkban is), azonban azzal egyszerűen képtelenség érdemben bármit is kezdeni, ha a számokon lamentálunk mondatok helyett.

De nem csupán a kommentszekció és a kritikák megítélése változott meg, ezzel együtt bennünk is átfordult valami. Nem csupán arról van szó, hogy szerkesztőink a cikkekbe fektetett energia után szívesebben olvastak volna bővebb véleményeket és ellenvéleményeket a pár szavas billentyűzetkoptatások helyett, hanem magán a skálán is egyre nehezebbé vált elhelyezni valamit. Mert hát mi dönti el, hogy egy film 72, 73 vagy 74 pontot ér? Hiszen nincs egy mágikus golyónk, amit megrázva megkapjuk az adott alkotás értékét, egy ötezer karakteres cikk végén, a "kinek ajánljuk-kinek nem"szekció mellett pedig végtelenül frusztrálónak éreztük a számokkal való zsonglőrködést. Elvégre a kritika minden részlete arra fókuszált, hogy képet adjon róla, milyennek találtuk a film egyes aspektusait, a pontszám pedig elterelte a figyelmet a bővebb kifejtésről.

Mindezek miatt úgy döntöttünk, hogy némileg átalakítjuk az értékelődobozunkat: a "kinek ajánljuk-kinek nem" rész megmarad, ahogyan az oldalhoz passzoló stílus is, viszont a pontszámokat felváltják a plecsnik. Nem csak esetenként, hanem minden alkalommal használni fogjuk őket, a céljuk pedig az, hogy megerősítsék a leírtakat. Összesen öt plecsnire számíthattok: Csúfos kudarc, Kólával elmegy, Tisztes középszer, Kifejezetten jó, Ezt látnod kell!. Nyilvánvalóan a gyakorlatban fog majd kiderülni, hogy ez a rendszer beválik-e, de reméljük, hogy tetszeni fog nektek az, amit kitaláltunk, de azt is megértjük, ha nem. Bármelyik is legyen, hálásak lennénk érte, ha a következő kritikáink alapján megírnátok majd kommentben, hogy mi a véleményetek a plecsnikről, az átalakított értékelődobozról és/vagy mindarról, amiről ebben a cikkben szó esett. Köszönjük, hogy olvastok minket, velünk tartotok a különböző felületeken, megosztjátok velünk a véleményeteket és bízunk benne, hogy a jövőben is így tesztek majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.