Hirdetés

Sztárok, akik alacsony költségvetésű horrorfilmek után váltak hollywoodi csillagokká

|

Összegyűjtöttünk néhány "legendás" szerepvállalást színészektől, amit mai fejjel már többségük talán letagadna.

Hirdetés

A horrorfilmek nemcsak arra alkalmasak, hogy az aktuális adrenalinlöketet megkapjuk tőlük, hanem néha arra is, hogy rácsodálkozhassunk, hogy mégis miből lett a cserebogár. Ebben a válogatásban egy csokorba gyűjtöttünk össze tíz Magyarországon is híres hollywoodi színészt, akik alacsony költségvetésű horrorból indulva váltak világhírűvé. Egyes neveken még mi is meglepődtünk, úgyhogy bízunk benne, hogy Ti is jót fogtok szórakozni ezen a listán.

Hirdetés

Viggo Mortensen - Bőrpofa: Texasi láncfűrészes mészárlás III (1990)

Hogy mennyire sikerült jól az eredeti Texasi láncfűrészes film második folytatása, azt a rangsorunkból megtudhatjátok. Valószínűleg az értékelés kevésbé fog meglepni titeket, az viszont már annál inkább, hogy a Gyűrűk ura ikonikus Aragornja, azaz Viggo Mortensen az 1990-es horrorfilmben a Sawyer-család egyik szadista tagját, Texet alakítja. Tex mindent megtesz a filmben, hogy meggyűlöljük őt: a főszereplő Kate Hodge karakterét, Michelle-t a kezénél fogva szögeli egy székhez, majd megfenyegeti őt, hogy maga Bőrpofa fogja a lányt megerőszakolni. Végül Ken Foree-nak hála sikerül az ámokfutásának végére pontot tenni.

Jennifer Aniston - Gyilkos kobold (1993)

Közvetlenül a Jóbarátok rajtja előtti évben, 1993-ban járunk, amikor is Aniston kisasszony kipróbálta magát egy horrorfilmben. A Gyilkos koboldra elnevezett filmben egy Warwick Davis által alakított ír kobold tartja rettegésben Anistont és társait, aki valójában csak az elkobzott aranyát akarja visszaszerezni. A film egyébként később több folytatást is megért, ám Anistonnak bőven elég volt az eredeti felvonás belőle.

Christopher Lloyd - Schizoid (1980)

Kedvenc időutazós Dokink kicsit kilóg a sorból, hiszen ő már rögtön az első filmjével, a Száll a kakukk fészkére című klasszikussal befutott 1975-ben. Öt évvel később aztán elvállalta a húzónév szerepét a Schizoidban, egy olyan '80-as évekbeli slasher filmben, amire már csak a legelvetemültebb horror rajongók emlékeznek. Lloyd egy nem túl bizalomgerjesztő ezermestert, Gilbertet alakítja, a történet pedig egy terápiás csoport tagjait ollóval lemészároló sorozatgyilkosról szól. Igen, ez még leírva is irtó gagyinak tűnik. Szerencsére Lloyd a csúcs után a poklot is gyorsan megjárta, hogy utána 1985-ben elvállalja legendás szerepét Brown Dokiként.

John Travolta - The Devil's Rain (1975)

John Travolta a '70-es években kezdett neki a színészkedésnek, és a kezdetben epizódszerepeket kapott tévésorozatokban, hogy a vállalhatóra sikeredett Carrie előtt 1975-ben elvállalja egy szektatag szerepét a The Devil's Rainben. Ez a film papíron akár működhetett is volna, hiszen olyan szakértőket béreltek fel a projekthez, mint a sátánizmus alapítóját, Anton LaVey-t - egyszóval szerették volna autentikusan bemutatni a sátánista szektákat. A végeredmény végül mégis borzalmas lett, és Travolta elmondhatta magáról, hogy úgy jelent meg a neve a stáblistában, hogy valójában nem volt egy mondatnyi szövege sem, és az arcát is egy maszk takarta el. Ha nem lenne az a fránya stáblista, még akár le is tagadhatná ezt a szerepvállalást.

Brad Pitt - Kivégzős  (1989)

A film, amit akár pár szóban az 1989-es Sikolyként is lehetne jellemezni - persze Rospo Pallenberg mellőzte azt a meta jelleget, amit Wes Craven belecsempészett a saját alkotásába. A kivégzősben a tipikus "rosszfiú" Brad Pitt, illetve Donovan Leitch Jr., egy elmegyógyintézetből szabadult páciens verseng egy fiatal lány kegyeiért, miközben elkezdenek hullani az emberek körülöttük. A két hősszerelmes kerül a gyanú középpontjába, ám a nézők dolgát nehezítendő, a gyilkosságoknál egy dublőrt használtak, hogy még véletlenül se lehessen kitalálni a fináléig, melyikük is volt az elkövető. A korabeli megoldások ugyebár…

Tom Hanks - Gyilkos randevú (1980)

Egy újabb slasher a listában. Az 1980-as Gyilkos randevúban egy menyasszony baráti társaságát kezdi el tizedelni egy titokzatos gyilkos alig pár héttel a nagy esemény előtt. Tom Hanks is a potenciális áldozatok táborát bővíti, és a Sikoly-fanoknak ismét lesz kapcsolódási pontja ennél a filmnél, mivel Hanks volt 1980 Randy Meekse, aki mindent tudott a zsáner szabályairól, ennek megfelelően sikerül is túlélnie a vérfürdőt - ami a barátairól már nem mondható el.

Leonardo DiCaprio - Rémecskék 3 (1991)

Valószínűleg azon eleme a listánknak, ami kevésbé lesz meglepetés, hiszen különböző filmes kvízesteken visszatérő kérdés szokott lenni Leo ikonikus szerepvállalása ebben az 1991-es horrorfilmben. Bár a film maga egy katasztrófa - Rotten Tomatoeson azon kevés alkotások egyike, mely 0%-on áll - addig DiCaprio már ekkor is meg tudta csillogtatni tudását, és egy teljesen sablonos, szőke hajú tini karakterbe is képes volt életet vinni. Bár a franchise harmadik része igyekezett megújulni, és ennek érdekében szakított az előző két film helyszínével és felállásával - ami aztán csúfos kudarcba fulladt - legalább DiCaprióval belenyúltak a tutiba: ha nem is a film minősége, de Leo korai szerepvállalása miatt sok rajongó fog belelesni a filmbe, idősbítve annak rémes hírnevét.

Paul Rudd - Halloween - Az átok beteljesül (1993)

A jól ismert Halloween franchise 1993-as folytatása szintén azon felvonások közé tartozik, melynek elfeledtetését vette célba a Blumhouse által legacy rebootolt Halloween. A franchise hatodik epizódja még pont azelőtt érkezett, hogy Wes Craven elkezdte volna megreformálni a slasher zsánert a Sikollyal vagy Az új rémálom - Freddy feltámaddal. Ennek megfelelően Az átok beteljesül sem egy jól sikerült darab, melyben Paul Rudd még középső nevével, Stevennel együtt szerepel a stáblistában. Ő játssza Tommy Doyle-t, aki túlélte az 1978-as eredeti mészárlást, és azóta is Michael Myers visszatérésére készül. A film egy bizonyos verziójában egy csővel veri agyon Myerst, bizonyítva, hogy megérdemelten kapott szuperhős szerepet majd 20 évvel később. Tommy Doyle karakterét egyébként Anthony Michael Hall vette át a Gyilkos Halloweenben.

George Clooney - Return to Horror High (1987)

Egy újabb horrorfilm, mely az imdb-n az 5.0 alatti tartományban találja magát. A Vészhelyzet Ross dokija az 1980-as évek végén több alkalommal is kipróbálta magát a horror zsánerben, a Return to Horror High volt az első próbálkozás, amit A gyilkos paradicsomok követett 1988-ban, illetve a még '80-as években leforgatott, de csak 2020-ban megjelent Grizzly II: The Predator, amiben a fiatal Clooney mellett a szintén hamvas arcú Charlie Sheent is megnézhetjük magunknak. De térjünk vissza a Return to Horror Highba, melyben Clooney egy olyan színészt játszik, aki egy thrillerforgatáson vesz részt, melynek az a koncepciója, hogy megtörtént gyilkosságok helyszínein dolgoznak. Hogy mennyire volt alacsony a film költségvetése, azt jól példázza, hogy Clooney karakterét kamerán kívül támadja meg a gyilkos, és csak annyit látunk, hogy egy ajtó üvegablakának nyomódik a vörös festékkel beszórt arca, mielőtt hörgések közepette meghalna - természetesen az ajtón túl, hogy semmit se lássunk az aktuális gyilkosságból.

Keira Knightley - A gödör (2001)

A listánk végére egy igazi csemege, hiszen a többi felsorolt filmtől eltérően A gödör című alkotás akár még megtekintésre is ajánlható. Knightley-t még 1999-ben, a Star Wars: Baljós árnyak megjelenésének évében íratták alá a projekthez, hogy Thora Birch ellenében alakíthassa a Frankie nevű karaktert. Az akkor még 16 éves Knightley elmondása szerint imádta a szerepet, aki egy igazán kiszámíthatatlan személyiség volt a filmben, mely egy frappáns csavar révén marad meg a nézők emlékezetében. A gödör 46 ezer szavazat után 6.2-n áll az imdb-n, így a közönség által messze a legmagasabban jegyzett film a listánkban. Mondani sem kell, Knightley az egyetlen a listán, aki mai napig pozitívan nyilatkozik a horrorfilmes szerepvállalásáról.

Ti mely remekműveket láttátok a felsoroltakból és melyikhez kaptatok kedvet ezután?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.