Hirdetés

25 érdekesség a 25 éves Batman visszatérről

|

A cím magáért beszél, avagy mit tudtál - avagy nem - Batman visszatértéről?

Hirdetés

A héten, azaz június 19.-én volt negyed százada, hogy bemutatták az eddigi leggroteszkebb Batman-filmet - ráadásul az akkori viszonyokhoz képest mi is elég hamar láthattuk, már ugyanazon év augusztusban - amiért szerencsére nem kell a készítőknek szabadkozniuk, még a merész ötleteik ellenére sem. Ez pedig jó apropót szolgáltatott ahhoz, hogy összeszedjünk néhány érdekességet eme kissé alul értékelt, és keserű, ugyanakkor kétségtelenül sajátos műremekről.

Hirdetés

1. A Batman visszatér minden tekintetében ambiciózusabb, grandiózusabb folytatás volt elődjénél, és nem csupán annyiban, hogy 3 gonoszt (Pingvin, Macskanő, Max Schreck) mozgatott egyszerre, hanem díszleteiben is. Míg az első részben Gotham gyanánt lényegében egy utcát húztak fel, a többi városi felvételt pedig külső helyszíneken oldották meg, addig itt a díszletek a Warner Bros. stúdióinak több, mint 50%-át foglalták el. Ebben az is közrejátszott, hogy a díszleteket a Batmobil méreteihez igazították, Michelle Pfeiffer pedig minden nap eltévedt közöttük. Ne felejtsük el, hogy még 1 évvel vagyunk a digitális bummot elindító Jurassic Park előtt, és az egész filmet stúdióban rögzítették! Ezzel ez az egyike az utolsó, klasszikus módon, díszletekre támaszkodó filmeknek.

2. A film körül olyan nagyok voltak a biztonsági óvintézkedések, hogy a díszletek közé még az akkoriban a sikerei csúcsán leledző Kevin Costnert sem engedték be. A Warner pedig egy magánnyomozó ügynökséget bízott meg, miután pár lesifotó megjelent Danny DeVitoról Pingvin-kosztümben az egyik újság címlapján.

3. Michael Keaton markát 11 millió dollár ütötte, hogy ismét magára öltötte a Sötét Lovag páncélját. A Warner fejesei emiatt felettébb nyugtalanok voltak, azonban Tim Burton szerint minden centet megérdemelt. A rendező igazát bizonyítja, hogy a Mindörökké Batman kapcsán ehhez képest már 15 millió dollárt kínáltak fel neki, azonban Keaton mind a pénzt, mind a szerepet visszautasította, miután elbeszélgetett Joel Schumacherrel és egyértelművé vált a számára, hogy a rendező rossz irányba kívánja vinni a sorozatot.

4. Burgess Meredith-et a fiatalabb generáció leginkább a két Szomszéd nője mozi kaján Gustafson nagypapájaként, míg a valamivel idősebbek Rocky Balboa edzőjeként ismerik, viszont a kultikusan gagyi Adam West féle sorozatban ő alakította Pingvint. A film nyitányában szerette volna eljátszani Pingvin apját, de az akkor már 85. életévében járó színészt betegsége akadályozta meg abban, hogy ez az álma megvalósulhasson. 1997-ben, 90 évesen hunyt el, utolsó filmje pedig a Még zöldebb a szomszéd nője volt, ami valahol tökéletes búcsú volt a számára.

5. Ha már Pingvin! A szerepére egész sor, akkoriban felkapott színész került szóba: Bob Hoskins, Alan Rickman, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Dudley Moore, John Goodman, Joe Peschi, Ray Liotta, Christopher Lee, Gabriel Byrne és Christopher Lloyd is. (Ha utóbbiak alkatára gondolunk, akkor ez a forgatókönyvből eredeztethető, ahol sudárnak írták le a figurát.) Alan Rickmannel később Burton együtt dolgozott a Sweeeney Todd - A Fleet Street démoni borbélyán, valamint a két Alice Csodaországban mozin (ő volt Bölcselő hangja), Hoskins pedig A Sötét Lovag sikere után maga kampányolt Christopher Nolannél, hogy a harmadik részben eljátszhassa a karaktert, azonban Nolan elhárította a felkérést, miután kijelentette, hogy az ő filmjében nem fognak rajzfilmfigurák szerepelni.

6. Danny DeVito jóbarátja, Jack Nicholson javaslatára vállalta el a Oswald Cobblepot szerepét. Nicholson amellett, hogy élete legjobb filmes szerződését kötötte meg Joker szerepével, úgy hogy részesült a bevételekből, köztudottan a mai napig rendkívül büszke erre az alakítására, ami okkal foglal helyet a halhatatlan performanszok között. DeVito alakítása ugyan nem lett ennyire kultikus, de mégis a kis színész egyik legemblematikusabbjaként vonult be a köztudatba, amit ő maga is rendkívül szeret a mai napig.

7. Macskanő szerepe ennél is kacifántosabb listát tudhat a magáénak, és gyakorlatilag minden valamit is magára adó női színésznő szóba került. Meryl Streepet azért utasította el Burton, mivel túl öregnek találta a szerepre. Susan Sarandon nagy érdeklődést tanúsított a szerep iránt, de ő inkább a Lorenzo olaja főszerepét választotta. Jodie Foster és Geena Davis hasonlóképp járt a szereppel: előbbi a Más, mint a többiek miatt dobta, míg utóbbi a Micsoda csapat! kedvéért állt tovább. Még Sigourney Weaver is szóba került, viszont ő éppen a hányattatott sorsú Alien 3 - A végső megoldás: Halállal szenvedett.

8. A szerepért versenyben volt még Demi Moore és Nicole Kidman is. Kidman 3 évvel később Dr. Chase Meridiant alakíthatta a Mindörökké Batmanben. Raquel Welch, Jennifer Jason Leight, Cher, Ellen Barkin és Bridget Fonda mellet pedig Kim Basinger is az esélyesek közé tartozott. Az a Kim Basinger, aki az előző részben Vicky Vale-t játszotta.

9. Sean Young, aki a Batmanben eredetileg Vicky Vale-t játszotta volna (ami kapcsán Michelle Pfeiffer is szóba került anno), de lovas balesete közbeszólt pedig odáig merészkedett, hogy teljes Macskanő kosztümben jelent meg a Warner székházánál, azonban Burtonék nem kértek belőle. Ahogy Brooke Shieldsből sem, mondván már nem elég piacképes a neve.

10. A szerepet végül Anette Benning (Amerikai szépség) kapta, azonban közbejött a terhessége, így kötött ki végül Michelle Pfeiffernél a szerep, 3 millió dollárért, 2 millióval többért, mint amit eredetileg Benningnek ajánlottak.

11. Pfeiffernek egyébként jócskán meggyűlt a baja a kosztümmel. Be kellett hintőporozni, hogy beletudják préselni, majd utána kiszívták belőle a levegőt, hogy jobban a testhez feszüljön, ezután még rá ment egy szilikon alapú fedőréteg, ami a jelmez csillogását adta. Ennek tetejébe a karmai folyton beleakadtak mindenbe és a maszk része is folyton felsértette az arcát. Nem csoda, hogy a forgatás után kijelentette, hogy nem is akarja látni a jelmezt, amíg csak él.

12. Egyébként Pfeiffer a 6 hónapos forgatás során több, mint 60 jelmezt koptatott el, amelyek egyenként (akkor) több mint 1000 dollárt értek. Az ostorral pedig nagyon nehezen tanult meg bánni, amivel folyamatosan megsebezte az edzőjét, de ő - Pfeiffer elmondása szerint - úriemberként viselkedett, mintha mi sem történt volna. 2004-ben viszont egy költözés során előkerült a filmben használatos ostor, majd Pfeiffer azon nyomban kiment a kertbe vele gyakorolni, de szerinte kissé berozsdásodott, jelentsen ez akármit is. Mégis a legnagyobb kihívást az a jelenet jelentette számára, amikor a Pingvinnel való beszélgetése során be kellett kapnia egy élő madarat. Ebben a részben semmilyen trükkfelvétel nincs és elsőre sikerült felvenni az egészet.

13. Van egy igencsak beszédes, de nem feltétlenül feltűnő poén abban a jelenetben, amikor Macskanő megszületik. Miközben Selina rommá aprítja a lakása berendezési tárgyait, leszámolva régi életével, a falon olvasható "Hello there." ("Üdvözletem.") feliratból két betűt kiüt egy kalapáccsal, így a "Hell here." ("Ez itt a pokol.") értelmezést kapjuk helyette, ami kifejezi, hogy mi zajlik le éppen a nőben.

14. A Warnernak folyamatosan új Macskanős posztereket kellett nyomtatnia, mivel országszerte betörték azoknak a buszmegállóknak az üvegeit, ahová kiragasztották őket. Ez nem kis terhet rótt a helyi rendőrségi szervekre is, hogy még azelőtt elkapják a tetteseket, mielőtt betörnék az üveget. Ma egyébként egy ilyen poszter csinos kis összeget ér.

15. Michael Keaton jelmeze átesett némi fazonírozáson (pl. a mellrésznél), és a színész kérésére cipzárt is szereltek rá, mivel az első részben ha WC-re kellett mennie, jó időbe tellett, mire letudták róla hámozni a ruhát. A fejét viszont továbbra sem tudta benne igazán forgatni, ezért egész testével kellett fordulnia. Keaton a felvételeken ezt meglátva azonnal kihúzta a szövegei felét, mivel szerinte így kifejezőbb volt a karakter.

16. Danny DeVito a forgatási szünetekben is a szerepben maradt, amit megkönnyített az a  tény, hogy míg a maszkot és a jelmezt ráaggatták, közel 5 órába telt. Viszont ebből kifolyólag ő volt az egyetlen, aki nem fázott a pingvineknek fenntartott medencéknél.

17. Max Schreck szerepére esélyes volt David Bowie is, aki annak idején Joker szerepéért is versenyben volt. A karakterét egyébként a filmhez találták ki, a képregényekben sohasem szerepelt, a nevét pedig Murnau klasszikus horrorfilmjének, a Nosferatunak a német főszereplőjétől kölcsönözték, aki Orlok grófot alakította.

18. A legendás casting rendező, Marion Dougherty szerint - aki például a Halálos fegyver-filmek szereposztásáért is felelt - Burton rettentő kellemetlenül érezte magát Christopher Walken válogatásán. Amikor megkérdezte tőle, hogy miért, a rendező azt válaszolta: "Ez az ember a frászt hozza rám." Innen tudta Dougherty, hogy Walken a megfelelő a szerepre. A sors iróniája, hogy  Walken alakította a Fej Nélküli Lovast Burton Az Álmosvölgy Legendája című klasszikusában és eredetileg ő lett volna Brainiac a sokáig tervezett Superman Lives című, majd bebukó projektjében. Walken és Pfeiffer a 2007-es Hajlakkban játszott ismét együtt.

19. A forgatókönyv egy korábbi fázisában úgy volt, hogy Jack Nicholson is visszatér Joker szerepében, annak ellenére, hogy az előző rész végén látványosan elhalálozott. Miután azonban Burton visszatérése a rendezői székben megerősítést nyert, kukázták az ötletet, mivel Burton nem akart közvetlen folytatást készíteni az előzőhöz. Ennek ellenére Vicky Vale-ről említést tesznek, aki szintén felbukkant volna, azonban Burton az ez irányú törekvéseket is mind kukázta. Egyedül Selina és Bruce beszélgetésében tesznek róla említést, valamint amikor Wayne panaszkodik Alfrednak, hogy az miért engedte be a nőt a Denevérbarlangba annak idején, vagyis az első részben.

20. Billy Dee Williams is visszatért volna eredetileg Harvey Dent szerepében, azonban a forgatókönyv változásai során a szövegeit Max Schreck karaktere kapta meg, a Két Arcra vonatkozó elemeket pedig eltávolították.

21. Erre a filmre datálható Tim Burtonnek és elengedhetetlen zeneszerzőjének, Danny Elfmannek az összeveszése és ideiglenes szakítása. Elfman az előző résszel ellentétben operaszerű megközelítést alkalmazott, és Batman már klasszikus témája mellett szinte mindenki kap valamilyen motívumot: Macskanő, Pingvin, a cirkuszos banda... Szinte alig van olyan jelenet, amikor ne szólna valami a képek alatt. Elfman viszont kifakadt, mondván a zenéjét elnyomták a hangeffektek és mind ő, mind pedig a hangeffektekért felelős szakemberek visszavehettek volna egy kicsit a munkájukból (ezt a hibát azóta korrigálták a DVD és Blu-ray kiadásokon). Olyannyira elmérgesedett a viszony Elfman és Burton között, hogy utóbbi ezt követő klasszikusához, az Ed Woodhoz Howard Shore-t kérte fel, de a Támad a mars!-ra már ismét szent volt a béke. Azóta is csak kétszer fordult elő, hogy nem együtt dolgoztak és azok is koncepcionális, vagy egyeztetési problémák miatt. A Sweeney Todd esetében Burton az eredeti musical komponistájával, Stephen Sondheimmel kollaborált, míg tavaly, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei esetében Matthew Margesonnal, mivel annak munkálatai ütötték A lány a vonaton zenei felvételeit, amin Elfman dolgozott.

22. A filmet áthatja a szimbolika már csak a rengeteg állat miatt is, nem csak a három fél, a denevér, a pingvin és a macska végett, hanem a cirkuszi bandának is rendre vannak házi kedvencei: a nagyszerű Vincent Schiavelli majma (aki mindig megijedt az elmaszkírozott Danny DeVito-tól), vagy a cirkuszos hölgy pudlija, amelyik elkapja a batarangot. Azonban a legerősebb szimbolikus jelentéssel a karácsonyi báli jelenet bír. Annak kezdetén ugyanis mindenki maszkban van, kivéve Bruce Wayne-t és Selina Kyle-t, ezzel is jelezve, hogy nekik hétköznapi alteregójuk az álarc, és az "állatbőr", amit magukra húznak éjszakánként, az az igazi.

23. A legendás Stan Winston egy ízben elmesélt egy anekdotát, miszerint amikor egy forgatási nap végeztével összeszedték a mechanikus pingvineket, az egyikük mellett egy igazi szunyókált békésen. Az eredeti pingvinek és a mechanikusok mellett törpék is alakították a szárnyasokat: Pingvin halálakor pont ilyen jelmezesek vezetik hullámsírba a gonosztevőt.

24. Az eredeti Batman filmek közül ezt tartják a legsötétebbnek és a legpesszimistábbnak (hovatovább ez az egyetlen a négy közül, amelyikben semmilyen módon nem szerepel a Wayne-szülők meggyilkolása), ami odáig vezetett, hogy a McDonald's leállt a Happy Meal menük terjesztésével, mivel a szülők annyit panaszkodtak, mert a vetítésen sírva fakadtak a gyerekeik a horrorba hajló jelenetek láttán. A Coca Cola ebből nem csinált problémát és ő tovább folytatta a reklámhadjáratot. Ellenben a Warnernél diszkréten utat mutattak Burtonnek, mondván csináljon egy kisebb filmet a harmadik Batman helyett.

25. Ez meg is látszódott a bevételeken, mivel "csak" 163 milliót kaszált hazájában az előző rész 251 milliójával szemben. Viszont a nyitóhétvége a maga közel 46 milliójával a maga idejében rekordnak számított, amit egy évvel később a Jurassic Park döntött meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.