Hirdetés

Joel Schumacher 20 év után bocsánatot kér a Batman és Robinért

|

Schumacher mester nem bírta tovább, kiállt és szembenézett karrierjének legszörnyűbb tettével.

Hirdetés

Nyilvánvalóan senkinek sem kell bemutatni a Batman franchise legsötétebb foltját, azt a bizonyos negyedik részt, amit a hivatásos kritikusoktól egészen a legapróbb videobloggerekig mindenki imád szétmarcangolni. Sokan egyenesen a leggyalázatosabb szuperhősfilmnek szokták titulálni, holott erre a címre jó páran állnak még sorba. Joel Schumacher éppen ezért úgy érezte, hogy a film 20. évfordulója alkalmából illene bocsánatot kérnie.

Hirdetés

Joel Schumacher a látszat ellenére nem számít rossz képességekkel bíró rendezőnek. Olyan filmek is a háta mögött vannak már, mint A fülke, Az ügyfél, az Egyenesen át (melynek remake-jéről mostanában érkezett előzetes), vagy a nehezen elvitatható mesterműve, az Összeomlás. Mégis nemrég fogta magát, lenyelte a büszkeségét, és adott egy interjút a Batman és Robinnal kapcsolatban:

Nézzék, bocsánatot kérek. Minden olyan fantól szeretnék bocsánatot kérni, akiknek csalódást okoztam, mert ennyivel tartozom nekik.

Korábban már George Clooney is bocsánatot kért nyilvánosan a filmért. De Schumacher ennél tovább is ment. Elmesélte, hogy milyen utat kellett bejárnia a Batman és Robinnal az elkészüléstől a fogadtatásig, és arról is szó volt, hogy mindez hogyan befolyásolta későbbi karrierjét. 

Tudják, abban már akkor is biztos voltam, hogy nem szabad folytatást csinálni. Ha lehet, ki kell kerülni. De a Warner Bros.-nél mindenki elvárta tőlem, hogy menjek bele. Lehet, hogy egyfajta pimaszságból mondtam igent. Nagyon hullámzó voltam akkoriban, Az elveszett fiúk után lefele, az Ügyfél után felfele ment a szekér, majd jött a nagy blockbuster, a Mindörökké Batman, és a Ha ölni kellre is elég jó kritikákat kaptam, tehát nagyjából minden rendben volt. Sohasem terveztem csúnya szóval "blockbuster királynak" lenni, mert a többi filmem jóval szerényebb volt, és több sikerem is volt velük a közönségnél, mint a kritikusoknál, és ez is volt a cél. Majd jött a Batman és Robin, és én lettem a trágya. Mintha meggyilkoltam volna egy gyereket. 

Durva kifejezések, de a direktor úr aligha túloz. Rengeteg kivetnivalót lehet találni a Batman és Robinon a mellbimbós ruháktól egészen a kínos egysorosokig. Joel Schumacher elmagyarázza, hogy mi is volt a probléma a szemléletével:

Amikor először hozzáfogtam a Mindörökké Batmanhez, akkor ez még egy Tim Burton-franchise volt. Danny DeVito Pingvinje nagy perpatvart okozott a szülők körében, és Michelle Pfeiffer enyhén szexuális latex ruhája is eléggé botrányos volt. Amerika szerte mindenki figyelt az apró részletekre. Tim, aki egy nagyszerű barátom, könyörgött nekem, hogy vegyem át a franchise-t. A nyomás miatt alig várta, hogy lelépjen. Ami érdekes számomra az az, ha megnézed Tim Burton verzióját és az enyémet, láthatod, hogy a nézők akkor még milyen kis ártatlanok voltak, és ezért egy családbarátabb Batmant követeltek. És ha megnézzük a 10 évvel későbbi Nolan-féle trilógiát, főleg a befejező részt, ahol igazi társadalmi és gazdasági problémák is kerülnek a felszínre, látható, hogy ez a közönség már mennyire más. Egyre sötétebb és sötétebb filmekre van igényük.

A film egyébként konyhára is alig hozott annak idején, a 125 millióból készült produkció 238 milliót ért az embereknek. 

Schumacher ezen bő bocsánatkérése azonban korántsem az első. A film DVD extráiban is hallható egy ilyen, de lényegi magyarázatot csak most adott. Senki sem hibáztatja ezért, a Batman is Robin több bocsánatkérést is megér. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.