Batman visszatér - Kritika

|

Tim Burton már a Denevérember második nekifutásánál karácsonyi lidércnyomásban szenvedett, a nézők legnagyobb örömére... vagy bánatára.

Kétségtelen, hogy hálátlan feladat lehetett anno egy akkora orbitális kritikai, de főleg anyagi sikernek folytatást készíteni, mint amilyen a Batman, és Burtonnek sem sikerült a nagyobbat/látványosabbat elvvel elfedni a történeti buktatókat. Ugyanakkor a gyermeki énem imádni valóan groteszknek tartja ezt a gót tripet is.

Hirdetés

Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy a film már annak idején is okozott pár álmatlan éjszakát, pedig már az első rész se volt sétagalopp - részben nekem, mint gyereknek, részben pedig a szüleimnek - elvégre Joker elevenen megsütött egy gengsztert, majd ideggázzal támadt a gyarló, de ártatlan Gothami lakosságra. Erre azonban a folytatásnak minden téren sikerül rálicitálnia, nemcsak az első résznél is grandiózusabb látvánnyal (erről majd még később), hanem a gonoszaival is.

Hirdetés

Egy Jokerhez hasonlatos nemezis után (pláne ha azt a világ egyik legjobb és legelismertebb színésze játssza, aki erre a szerepére még különösen büszke is) egy Batman filmben akárki visszalépés lenne, így ezt a készítők inkább az ellenlábasok számával próbálták kompenzálni, és bebizonyították - ha nem is maradéktalanul - hogy lehet három gonoszt is küldeni egy hős ellen. Megjelenését tekintve Danny DeVito Pingvinje viszi a prímet, aki amellett, hogy simán elmehetne egy horrorfilmbe, a kistermetű színész egyik legjobb és leghátborzongatóbb alakításával is jár. Őt követi a szado-mazo jelmezben, a végül terhes Anette Bening helyett beugró Michelle Pfeifer kattant Macskanője, aki remekül lavíroz a két oldal, valamint az épelméjűség és őrület között. Végül pedig ott van a film kedvéért megalkotott, Max Schreck (a nevet a Nosferatu-t alakító színésztől kölcsönözték), mint igazi machinátor, akit Christopher Walken akkor is zseniálisan hozna, ha álmából keltenék, és nem lenne creepy Beethovennnek maszkírozva. Ráadásul mind hármójuk bizonyos szemszögből a hős torz tükörképei: Cobblepot az aranyifjú, Selina az igazságosztó, Schreck pedig az üzletember Bruce Wayne groteszk másaiként szolgálnak.

Hirdetés

És groteszknek kikiáltani valamit még burtoni mércével mérve is túlzó. Míg az első részben megvolt a karakterek és a történet, valamint az abszurd humor közti egyensúly, az inkább tartalmas, semmint túlzsúfolt folytatásában már borulnak az arányok. A gonoszok általában mindig rátelepedtek a Batman filmekre (kivételt csak a Kezdődik képvisel), így ezt nem rovom fel, pláne, hogy Keaton érezhetően jobban érezte már a karaktert is és több megmosolyogtató interakciója volt az Alfredot alakító Michael Gough-al. Azonban az, hogy a folytatásra nehezen rávehető Burton ekkora szabad kezet kapott nem minden téren volt szerencsés. A történet média és politikai szatíra vonulata még úgy ahogy működik, a 100%-ig stúdióban felhúzott, karácsonyi Gotham látványa pedig még a mai, CGI-hoz szokott szemnek is elképesztő (van olyan grandiózus díszlet, ami csak pár pillanatra szerepel). Viszont a hol éjfekete, már horrorral kokettáló hangulat (Pingvin és Macskanő megnyilvánulásainál azért elcseppen egy kis ketchup), hol pedig az infantilizmusba hajló történet (terrorista pingvinek) nem mindig tudja eldönteni, melyik irányba haladjon.

A Batman visszatér tipikusan az a folytatás, ami nem ér ugyan az előd nyomába, de nem is vall rá szégyent, ami a folytatásokról már kevésbé vagy egyáltalán nem mondható el, de még így is egy korszak meghatározó ékköve. És ez a kritikus még mindig, minden hibája ellenére gyerekként rajong érte, ha csak megnézi. Különösen karácsonykor.

Batman visszatér

Kinek ajánljuk
  • Akik szeretik Tim Burton minél elszálltabb alkotásait!
  • Ha nem bánjuk, hogy a főszereplők mindegyike képletesen vagy tényleg egy állat!
  • Ha unjuk a cukiskodó karácsonyi filmeket!
Kinek nem
  • Amennyiben a karácsonyi filmek egyet jelentenek a Reszkessetek betörők!-Igazából szerelem-Az élet csodaszép hármassal.
  • Ha az akciózó pingvineket kizárólag animáltan, Madagaszkár vonzás körzetében tudjuk elfogadni!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.