Hirdetés

Love, Death + Robots - szerkesztőségi rangsor

|

Összeültünk, hogy megvitassuk, mely epizódokat tartottuk a legjobbaknak a Netflix zseniális agymenéséből.

Hirdetés

Még meg sem száradt a virtuális tinta a Love, Death + Robots kritikánkon, máris egy újabb bekezdést szentelünk ennek a nagyszerű sorozatnak, aminek keretein belül most az epizódokat rangsoroljuk. Közösen megvitattuk, hogy mely részek tetszettek nekünk a leginkább, és egy 1-10-ig terjedő skálán pontoztuk is őket. Az összesen 18 epizódot számláló első évadból mi mindösszesen 10-et emelünk ki, amik szerintünk a legjobban sikerültek. Aki látta a teljes szériát, annak lesznek evidens címek, de akadnak itt meglepőek is. De nem húzom tovább az időt, lássuk a listát.

 

Hirdetés

10. The Secret War - 18 pont

A listánk tizedik helyén az egyik olyan epizód áll, amit a magyar Digic Pictures készített. Ebben a történetben a Dimitry Glukovsky-féle Metro-univerzum keveredik a második világháború borzalmaival, vagyis korhű arzenállal irtják az oroszok a rájuk támadó pokolbéli szörnyeket. A kevésbé a fordulatosságra és a csavarosságra fókuszáló sztori a fotórealisztikus animációjával, a mesteri szinkronjával vagy az utánozhatatlan hangulatával azonnal berántja a nézőt, akiben csak egy érzés marad a végére: hogy nézné még tovább, akár egy egész estés filmként is.

9. Lucky 13 - 20 pont

A Lucky 13 nem csak amiatt tekinthető érdekes húzásnak, mert a 18 epizód közül pont a 13. helyet foglalja el (Jason Voorhees kedveli ezt), hanem mert egy igencsak szerethető női karaktert tett meg főhősnek. A teljes sztori leírható a gép + ember "szeretete" (nem rosszra gondolni) címszavak gyanánt, hiszen a nem túl távoli jövőben főszereplőnk egy olyan repülőgép vezetője lesz, amin sokak szerint átok ül: minden utasa meghalt, folyamatosan meghibásodott, lezuhant, lelőtték stb., viszont az új pilótával változni látszanak a dolgok. Az epizód végi csata pedig az egész sztorit megkoronázza.

8. Sucker of Souls - 21 pont

Ne tántorítson el senkit sem a címbeli megjelölés, hiszen annak ellenére, hogy egy újabb Drakula feldolgozáshoz van szerencsénk, a lélekszívó most tényleg kitett magáért. A régi, akár retrónak is mondható animáció csak pluszban rátesz egy lapáttal a nagyszerű vámpíros történetre, aminek keretein belül egy csapat zsoldost felbérlő tudós Drakula sírhelyét akarja megtalálni. Pechükre nem csak hogy megtalálják, de fel is ébresztik. Ezen kisfilm a nagy, hollywoodi mozik legjobb és legemlékezetesebb jeleneteit gyúrta össze, méghozzá zseniális módon. Egy biztos, a Sucker of Souls után biztosan másképp nézel majd a macskákra.

7. Good Hunting - 25 pont

A Good Hunting az Alita: A harc angyala és a nagysikerű Tigris és sárkány mozik keveréke, amiben egy steampunkos kínai utópia elevenedik meg a szemünk előtt. A gonosz angol úriemberek annyira visszaélnek hatalmukkal és befolyásukkal, hogy egy nőnek csaknem minden testrészét kicserélik gépalkatrészekre. Mesteri figyelemfelhívás a túlzott technológia ellen, aminek térnyerésével egyre csak kiveszik az ember a hétköznapokból. Szíven üt, fájni fog, de egyben örülsz is neki, hogy átélhetted, de újranézni csak kevesen fogják. A listánkon ez az egyik olyan helyezett, ami konzekvensen elgondolkodtatott minket, és csak bambultuk a pergő stáblistát mélán, hang nélkül.

6. Alternate Histories - 38 pont

A történelmi kaleidoszkóp, ami mérhetetlenül furcsa, életidegen és összességében egy nagy baromságnak néz ki, de mindezt nyíltan vállalja is. Ebben a kisfilmben számos olyan alternatív lehetőséget tárnak a szemünk elé, amik egy-egy kisebb szösszenetet változtatnak csak meg, de ezzel drasztikusan más irányba terelik a történelem menetét. És mindezt Hitler életén keresztül bemutatva. Az Alternate Histories hasfalszaggató humorú marhaság, ami egyszerre világít rá az emberi ostobaságokra, illetve a kiaknázatlan lehetőségekre. Nagyon-nagyon vicces, de egyben kreatív és felettébb kielégítő is.

5. Suits - 46 pont

A farmeres alien lövölde, ami még egy szórakoztató kooperatív videojátéknak is tökéletes lenne. A már-már elnagyolt, eltúlzott, "vicceskedő" animáció ellenére a Suits egy olyan történetet mutat be, amiben a farmerek életére rendszerint pókszerű szörnyek törnek, így ők hatalmas mechákba pattantva szorítják vissza őket. Megkockáztatom, az első Cloverfield mozi nem volt ennyire izgalmas, mint ez a 16 perc - pedig az a film is kiemelkedő. Kevesebb, mint két perc alatt megkedveljük a karaktereket, és szurkolni kezdünk nekik - még annak ellenére is, hogy meglepően sok kliséből építkezik, de ennyire kevés rendelkezésre álló játékidő miatt ez megbocsátható.

4. Zima Blue - 50 pont

Mennyire ember egy gép? Illetve mennyire gép egy ember? Ezt a kérdéskört feszegeti a Zima Blue (ami külalakra leginkább a magyar-szerb animációs filmre, a Ruben Brandtra hasonlít), de választ nem ad rá - hacsak nem ez az igazi válasz. A történet szerint egy híres és megbecsült festőművész, Zima, hatalmas bejelentésre szánja el magát, ami gyökeresen meg fogja változtatni az ő művészetét. A kisfilm elejétől a végégi érezhető egy nagyon halvány, de erősnek mondható bemutatás, egy kvázi fricska, amit a művészetfelfogásról gondol a legtöbb ember. Egy kifejezetten szép, de önmagában is kérdéses görbe tükröt tart a "minden lehet művészet" felfogásnak - ami igazán tisztelendő. Maradandó élmény.

3. Sonnie's Edge - 60 pont

Az évadnyitó, amitől tátva maradt a szánk. Az egyik legszebb animációs kisfilm, amit valaha láttunk. A szokásos, kissé már elcsépelt felállást az utolsó csavarral csípőből alázta porrá: egy kvázi virtuális gladiátorjátékban vesz részt Sonnie és az ő csapata, ahol az elmével irányított hatalmas szörnyek esnek egymás torkának, de már az első percben le akarják a gonoszok fizetni őket, hogy veszítsék el a meccset. Sonnie-ék erről hallani sem akarnak, és csak a film végén derül ki, hogy miért nem. Részletes, gyönyörű, szemkápráztató a Sonnie's Edge, aminek minden egy képkockáját a falra lehetne akasztani - nagyban, bekeretezve.

2. Beyond the Aquila Rift - 64 pont

A Sas-hasadék az, ami a leginkább komolyan vehető kisfilm az összes közül. Nagy volt az egyetértés a szerkesztőségben, hiszen az Aquila Rift csaknem mindenkinél ékes helyet foglalt el. A történet a mi valóság és a mi képzelet kérdését feszegeti, de olyan magasságokba emelkedve, mint ahogyan anno az 1971-es Solaris tette. Mélyen elgondolkodtató, vizuálisan beleég a néző memóriájába, és nem tűnik el onnan egyhamar. Ennyi váratlan fordulatot, megdöbbenést és szexuális miegymást még nem láttunk animációs kisfilmben - bőszen keresni is kezdtük a készítők között George R. R. Martin nevét.

1. Three Robots - 68 pont

Talán egyeseknek meglepő lehet, de a mi listánk élén ténylegesen a három robot rövid története áll, ami amennyire egyszerűnek tűnik elsőre, annyira rétegelt és magával ragadó. A távoli jövőben három robot elutazik a Földre, hogy nyaralhassanak egyet, közben pedig mindenféle antik emberi dolgot megnéznek. Felfedezik a kosárlabdát, a gyorséttermeket, az uszodát és nem utolsó sorban azon is elmorfondíroznak, hogy mi is lett a vesztük a humanoidoknak. A Sucker of Souls-ból ismét visszatér a macska, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket ezen a baromi humoros, de egyben szemet szúró szatírán.

Ez lett volna a mi Love, Death + Robots rangsorunk, de most ti jöttök: kíváncsiak vagyunk rá, hogy nektek melyik 10 rész tetszett a leginkább. Osszátok meg velünk és egymás között, és aki még nem tette, az adjon egy esélyt ennek a sorozatnak. Higgyétek el, megéri.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.