Hirdetés

10 színész, aki horrorban szerepelt az X-Men: Apokalipszis előtt

|

Hirdetés

Eme cikk létrejöttét a véletlen szülte, ahogy a neten kutakodtam, bukkantam rá az eredetijére, de mivel az elkövetkezendő hetekben hasonló Top 10-es listákkal jelentkezem (az egyik szintén az X-Men kapcsán és a másik is kapcsolódik a képregényfeldolgozásokhoz, de nem az, amire elsőre - vagy másodjára - gondolnátok), arra jutottam, hogy üsse kő! Már csak azért is, mert érdekes, ahogy a ténylegesen megújulni képtelen horror műfaja miként van még mindig kihatással a karrierekre és alapvetően egy igencsak nehéz műfaj a színészek számára, akár színtisztán az ijesztgetés a célja, akár csak elemeiben köszön vissza egy-egy alkotásnál (például egy vígjáték esetében), ami a színészeknek is kihívás. Nem kis meglepetés lenne, ha az Apokalipszis egy-egy jelenete szintén eljátszana a műfajjal, már csak azért is, mert a zsáner egyik fénykorában, a 80-as években játszódik a film cselekménye. De nézzük, hogy mely karakterek megszemélyesítői rémültek halálra, küzdöttek az életükért, vagy szabadították a világra a gonoszt.

Tye Sheridan (Scott Summers/Küklopsz) - Scouts Guide To The Zombie Apocalypse Tessék! Nem elég, hogy egy új arcot köszönthetünk egy régi szerepben az X-ek között, de már volt alkalma kivennie a részét az Apokalipszisből, igaz egy teljesen más fajtából. A "Cserkész útmutató zombi apokalipszishez" simán lehetett volna egy újgenerációs Haláli hullák hajnala, de sajnos Edgar Wrighték eredetiségével és frissességével nem ért fel. Ez viszont nem Tye Sheridan-en múlott, aki jobbára olyan fajsúlyos mozikban alkotott maradandót fiatal kora ellenére (csupán 19 éves), mint Az élet fája (első filmszerepe), a Mud, nem is beszélve Nicholas Cage utolsó értékelhető filmjéről, a Joe-ról. Nem hiába emlegetik az új Tom Hardy-ként, aki olykor szintén mellényúl, de ahogy utólag nála sem a Kémes hármasokat emlegetik, úgy Sheridannél sem a zombi apokalipszist fogják.
X-Men Apocalypse Horror Kody Smit-McPhee
Kodi Smit-McPhee (Kurt Wagner/Árnyék) - Az út, Engedj be!, ParaNorman  Ellenben a langaléta, szintén 19 éves ausztrál tehetségnek az X-Men: Apokalipszis lesz az eddigi legkönnyedebb és leglátványosabb filmje, noha Árnyék kívülállóságában érdemben nem nagyon tér el Smit-McPhee korábbi szerepeitől. A színész családba született ifjú áttörése John Hillcoat kritikailag is elismert Az út című rendezése volt, Viggo Mortensen fiaként, és már a film érfelvágósan depresszív hangulata is kenterbe vert nem egy horrort, nem hogy bizonyos jelenetei és az Engedj be! 2010-es remake-je sem éppenséggel egy könnyed vasárnapi matiné, aminek egyébként a legfőbb pozitívuma az ő játéka volt (a Phoenix-i Filmkritikusok Szövetsége hozzá is vágott egy díjat). A ParaNorman szinkronmunkája valamelyest könnyebbnek tűnhet, már amennyiben egy halottakat látó kisfiú személyét annak tekintjük. Ehhez képest Árnyék valóban felüdülés lehet, pedig más megvilágításba helyezve a jámbor mutáns külsőre (megfejelve mindezt a német akcentussal) simán beillene akármelyik horrorfilmbe.
X-Men Apocalypse Horror Sophie Turner
Sophie Turner (Jean Grey) - Another Me A srácokkal ellentétben Sansa nemrég már átlépte a második X-et, és a Trónok harca mellett azért próbálkozik filmekkel is bizonyítani, hogy több rejlik benne az eseményekkel sodródó Stark lánynál. Első ilyen filmes próbálkozása volt ez a félre sikerült misztikus thriller volt 2013-ban, amelyben egy tökéletes életet élő tinédzsert a rejtélyes hasonmása kezdi kísérteni. A tavalyi könnyed kémvígjátéknak szánt blődségben, a Gyilkos gimiben Hailee Steinfeld, Samuel L. Jackson és Jessica Alba oldalán pont neki jutott ki egy horrort idéző kis jelenet, ráadásul nem nagyon tud elszakadni a zsánertől, mivel a horror nagyasszonyát, Mary Shelleyt játszhatja el a Mary Shelleys Monster című drámában. Ha így folytatje Westeros történetének lezárultával ő lehet az új sikoly-királynő.
X-Men Apocalypse Horror Lucas Till
Lucas Till (Alex Summers/Plazma) - Vonzások, Farkasok, Crush Nem akarunk rosszindulatúnak tűnni, de nagy valószínűséggel nem Lucas Till lesz a feltörekvő színészgeneráció új reménysége, amit aláhúzni látszik a MacGyver-reboot főszerepe is. Az Oldboy rendezője, Park Chan-wook által dirigált, és a Wentworth Miller által írt (!!!) forgatókönyv egy kétségtelenül sajátos mozit eredményezett a Vonzások képében, de Till szerepének legemlékezetesebb momentuma egy ceruza nem rendeltetésszerű használatához köthető. A 2008-as horror vígjátékban, a Dance of the Dead-ben a fene sem emlékezett rá, a zs-kategóriát is alulról súroló Farkasokban az Alkonyat-láz lecsengése után ő is elállatiasodott, csak kevésbé plüss kiadásban, ellenben a 2013-as Crushban már egy csaj üldözi a szerelmével. Ez valóban kész horror.
X-Men Apocalypse Horror Evan Peters
Evan Peters (Peter "Pietro" Maximoff/Higanyszál) - A Lazarus-hatás Oké, Evan Peters esetében konkrétan az egész Amerikai Horror Sztori befigyel, ahol már kísértetként éppúgy megfordult, mint áldozatként. Most azonban a filmeket vesszük górcső alá, ahol ott van a tavalyi, nem túl jól sikerült A Lazarus-hatásban egy csoport orvostanhallgató hozza vissza a halálból Olivia Wilde-ot (őt mondjuk sokan visszahoznák, nem kell ehhez szakmai megkötés). Peters itt a csapat egyik tagját alakítja, de ha a horrorral rakjuk össze a nevét biztos, hogy az antológia sorozat fog először eszünkbe jutni, mint ez a klisékből összetákolt mű.
X-Men Apocalypse Horror Nicholas Hoult
Nicholas Hoult (Hank McCoy/Bestia) - Eleven testek, Sötét helyek Az Egy fiúról című filmmel 2002-ben egy csapásra ismertté vált Hoult eddigi impozáns karrierjéből valahogy kimaradt a színtisztán horror, de a műfajjal már kokettált és nem csak Bestia farkasembert idéző kinézetéről és természetéről beszélek. A 2013-as Eleven testek inkább megacuki, semmint rémisztő, de kétségtelen, hogy zombisrácnak ennyire még nem drukkoltunk, hogy elnyerje szíve hölgyét... vagy hölgye szívét, ellenben a Holtodiglan írójának krimije, a Sötét helyek már jóval közelebb áll a műfajhoz. A számos fesztiválon sikerrel vetített Kill Your Friends egy remek Amerikai pszichó utánérzésnek, Hoult pedig hátborzongatónak tűnik a főszerepben.
3S7C0960.CR2
Rose Byrne (Moira McTaggert) - 28 héttel később, Képlet, Insidous, Insidous: A gonosz háza Az ausztrál színésznőnek ellenben tele van a filmográfiája horrorokkal, noha a szélesebb közönség inkább vígjátékokból ismerheti, mint az Egy bizonyos első év, a Rossz szomszédság vagy a nálunk forgatott A kém. Bájos kisugárzásának hála inkább az áldozatok szerepében szokott "tetszelegni": A 28 héttel később-ben egy orvosnőt alakított, míg a Képletben vagy az Insidous filmekben egy aggódó anyukát. Pedig A kém magabiztos és szabad szájú örökösnője után szívesen megnéznénk, ahogy megszállja valami démoni.
X-Men Apocalypse Horror Olivia Munn
Olivia Munn (Psziché) - Távozz tőlem, Sátán! Két éve a Híradósok Sloan Sabbith-ja, a közismerten geek Olivia Munn is kipróbálta magát a horrorban. Kár, hogy inkább csak a biodíszlet szerepe jutott neki a Doctor Strange rendezőjének munkájában, amelyben a természetfeletti ügyekben nyomozó Eric Bana feleségét alakította, akit a gyerekével együtt - ahogy az lenni szokás - a gonosz csakugyan utolér. Valószínű, hogy Ms. Munnra előbb fogunk emlékezni Aaron Sorkin sorozatából, vagy újdonsült csábos mutánshölgyként, mint aggódó háziasszonyként.
Jennifer Lawrence (Mystique) - Ház az utca végén Voltak idők, amikor JLaw még nem számított a világmindenség legnagyobb filmcsillagának. Ez még valamikor 2012-ben volt, amikor még csak egy jelölése volt, valamint Katniss Everdeen szerepe sem röpítette a magasságokig. Akkoriban még mindent illett elvállalni, így becsúszott ez a félresikerült horror, amelyben az éppen új városkába költöző Elissa beleszeret az utca végén lakó Ryanbe (Max Thieriot), aki egyedüliként élte túl a családja lemészárlását. Hiába forgatták előbb és mutatták be később Katniss színre lépésénél (csakhogy eladhatóbb legyen), tipikus tucathorror lett belőle, amit Ms. Lawrence nem valószínű, hogy kitesz az ablakba, amikor a bérigényeiről tárgyal.
X-Men Apocalypse Horror James McAvoy
James McAvoy (Charles Xavier/X professzor) - Victor Francenstein Ne feledkezzünk meg a tavalyi év egyik látványos bukásáról sem, amelyben McAvoy Daniel Radcliffel együtt próbált újra életet lehelni Victor Frankenstein történetébe. Azonban hiába a steampunkra hangszerelt viktoriánus London, vagy az igyekvés, hogy Frankensteint, a megszállott tudóst minél emberibbre hangszereljék, a kísérlet látványos kudarcba fullad, amellett, hogy az egyik legtöbbször megelevenített szörnyet, aki a popkultúra részévé vált, nem feltétlenül tartjuk ijesztőnek, ahogy az őt alkotó megszállottat sem, hiába McAvoy értő játéka. A színész még nagyon korai pályáján pedig még befigyel a Swimming Pool című német horror, de azt jobb is elfelejteni.
Reméljük azért felkeltettük a figyelmeteket egy-két film, esetleg a színészek alakításainak az irányába. Az X-Men: Apokalipszis május 19.-én debütál a mozikban.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.