Hirdetés

120 éve született Tolkien mester!

|

Január harmadikán született pontosan 120 éve John Ronald Reuel Tolkien, aki megalkotta a huszadik század egyik legnagyobb fantasy történetét és generációkat varázsolt el.

Hirdetés

Tolkien 1892. január harmadikán született Oxford-ban, ahol 1925 és 45 között az angolszász nyelv professzorának tekinthette magát, majd 1945-től egészen 1959-ig már az angol nyelvet és irodalmat oktatta hasonló titulusban. Neve már ezek után is fennmaradhatott volna, de világsikert és népszerűséget leginkább fantasy könyveivel szerzett. Életében kiadott legnagyobb történetei: A hobbit, a Gyűrűk Ura trilógia (A Gyűrű szövetsége, A két torony, A király visszatér), Bombadil Toma kalandjai, A gyűrű nyomán - Fa és levél, A woottoni kovácsmester. Leghíresebb posztumusz művei: Szilmarilok, A Gyűrű keresése, Az elveszett mesék könyve I. - II., Húrin gyermekei. Tolkien imádott nyelvekkel foglalkozni, többet saját maga is kitalált, például öccsével és unokahúgaival gyermeknyelvet, vagy az angol, francia, latin és ógörög szavakból összegyúrt Új Nonszensz-et. A mester művei megjelenésüktől számítva az alapműveltség részeinek tekinthetőek, a Gyűrűk Urát pedig a huszadik század legnépszerűbb szépirodalmi alkotásaként tartják számon. Érdemes megjegyezni, hogy Tolkien közeli barátja volt C.S. Lewis, aki a Narnia krónikái szerzője volt. Egy szónak is száz a vége: boldog születésnapot, Tolkien mester!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.