Hirdetés

5 gyerekszínész, aki hátat fordított a filmiparnak

|

Sokan lehet, hogy nem is tudják, hogy a Minden, mindenhol, mindenkor férfi sztárja, Ke Huy Quan gyerekszínészként kezdte a pályafutását, és nem ő az egyetlen, aki egy időre vagy teljesen eltűnt az iparból.

Hirdetés

Ke Huy Quan nagyon hosszú és rögös utat járt be, és szinte csodaszámba megy, hogy felnőve felért a csúcsra és már az Oscar-díjasok táborát erősíti a Minden, mindenhol, mindenkornak köszönhetően. Nem minden gyereksztár volt azonban olyen szerencsés, hogy vissza tudott térni. Új cikkünkben összeszedtünk öt olyan ifjú tehetséget, aki átmenetileg vagy teljesen kikerült a filmiparból.

Ke Huy Quan

Kezdjük rögtön a már említett vietnámi születési amerikai színésszel. Quan hétéves volt, amikor családjával elhagyta szülőhazáját és Hong Kongban, egy menekülttáborban húzták meg magukat. Innen vezetett az útja az Egyesült Államokba, ahol pár évvel később megkapta élete első nagy szerepét. Ke Huy Quanra 12 évesen osztották Picúr szerepét az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben. Ezt a munkát további filmek (mint a Kincsvadászok vagy a Kőbunkó) és sorozatok (például a Together We Stand és a Head of the Class) követték, ám ahogy cseperedett, egyre nehezebben találták meg a feladatok.

Az ezredforduló után eldöntötte, hogy felhagy a színészettel, elvégzett egy filmes iskolát és rendezőasszisztensként, illetve kaszkadőrkoordinátorként kezdett dolgozni. Nem is tervezte a visszatérést, míg mozikba nem került a Kőgazdag ázsiaiak című film, mely a kritikusok körében és a jegypénztáraknál is jól teljesített. Ez inspirálta Quant arra, hogy tegyen egy újabb próbát színészként. Az élet pedig ekkor elébe sodorta a Minden, mindenhol, mindenkor forgatókönyvét, melybe első olvasásra beleszeretett és vállalta a felkérést, a többi pedig már történelem. 

Hirdetés

Shirley Temple

Tündéri gyermekszínész volt, akiért emberek ezrei rajongtak. Shirley Temple mindössze hároméves volt, amikor beindult a filmes karrierje és 1935 és 1938 között ő volt Hollywood egyik legsikeresebb sztárja. A bájos mosolyú, szőke hajú kislány bárkit el tudott varázsolni tehetségével, ugyanis kiválóan táncolt és énekelt. A nézők rajongtak érte, az ő nevével fémjelzett babákat, ruhákat és ajándéktárgyakat dobtak piacra, sőt még a Shirley keresztnév is miatta lett egykor oly' népszerű.

Tízéves kora után azonban nem tudta tovább halmozni a sikereket, sőt lassan leáldozott a népszerűsége, és mire 22 éves lett, úgy döntött, hogy befejezi a filmezést. Egy váratlan fordulattal hátat fordított a színészetnek és politikai pályára lépett. Az 1960-as évektől kezdve a Republikánus Párt színeiben politizált, Nixon pedig őt küldte az ENSZ-be az Államok követeként. A hetvenes évektől kezdve diplomataként dolgozott: volt a ghánai nagykövet, a Fehér Ház protokollfőnöke és a kilencvenes évekig Csehszlovákiában képviselte az Egyesült Államokat.

Danny Lloyd

Ki ne emlékezne a Ragyogás kisfiújára, aki kis járművével végigteker a rémisztő és nyomasztó hotel folyosóján? Danny Lloyd első és majdnem utolsó szerepét hatévesen játszotta a legendás rendező, Stanley Kubrick filmjében. Azért Lloydra esett a készítők választása, mivel a fiú képes volt hosszú ideig koncentrálni. Danny Lloyd végül tízévesen adta fel színészi karrierjét, mivel rengeteg elutasításban volt része. A szülei nem ellenkeztek, sőt támogatták fiuk terveit.

Lloyd a színészi pálya után a katedrát választotta és 2004-ben a Kentucky állambeli Elizabethtown Community and Technical College biológiai tanszékének docense lett. 2019-ben nagyon rövid időre visszatért a színészethez, ugyanis ő is szerepet vállalt a Ragyogás folytatásából, az Álom doktorból készült filmben.

Peter Ostrum

Élete első és egyetlen filmszerepét Gene Wilder oldalán játszotta. Peter Ostrum játszotta ugyanis az 1971-es Willy Wonka és a csokoládégyárban Charlie szerepét. Ostrumra egy gyerekszínházban figyeltek fel, majd ezt követően elhívták a film castingjára. A fiatal Peter ekkor mindössze 12 éves volt és habár élvezte a forgatást, mégsem írta alá a további három filmre szóló szerződését. A színészi pálya helyett az állatorvosi hivatást választotta, ugyanis nagy hatással volt rá az a doktor, aki a családja lovait gondozta.

Olvasztó Imre

Nehéz sorsú gyerekként nem indult egyszerűen az élete Olvasztó Imrének. Nyolc hónaposan került intézetbe, hároméves korától kezdve pedig nevelőszülőnél, egy idős néninél nevelkedett. Tizenhárom éves volt, amikor háromezer fiúból őt választották az Indul a bakterház című vígjátékban Bendegúz szerepére. A film, amely mára kultstátuszra emelkedett, egy csapásra ismertté tette őt. A forgatás után kapott még egy-két szerepet, de végül úgy döntött, hogy felhagy a színészettel. Olvasztó a nyomdaiparban helyezkedett el, filmnyomó, szitanyomó és grafikus lett.

A sokak által csak Bendegúzként ismert néhai gyerekszínész élete tragikus véget ért 2013-ban. Miután második feleségével is megromlott a viszonya és az asszony közölte vele, hogy válni akar, Olvasztó autóba ült és a közeli erdőben felakasztotta magát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.