Hirdetés

Egyiptom istenei - Kifehérített istenek

|

Hirdetés

Az Egyiptom istenei előzetese után a legtöbben csak megvonták a vállukat, azt gondolván, hogy egy újabb Titánok harcát kapunk, csak éppen más korban és helyszínen, de legfőképp nem túl precíz látvánnyal tálalva. Ezt nem is szeretném megcáfolni, mert ennyire nehéz feladatot nem szívesen vállalnék, meg amúgy is hasonló véleményen vagyok. Az amerikai kollégáknak viszont egy sokkal égetőbb probléma tűnt fel: szinte az összes szereplő fehér a filmben (Chadwick Boseman a kivétel). Hollywoodban (a női egyenjogúság mellett) ez is állandó téma, mert a filmek nagy részében a fehér emberek dominálnak, ami egyáltalán nem tükrözi az amerikai társadalom sokszínűségét (vagy a világét, ha már itt tartunk, tekintettel arra, hogy az amerikai filmeket nem csak hazai piacra szánják). Legutoljára Ridley Scott Exodusát támadták ilyen agresszívan. Akkor a készítők megvédték a döntésüket, mondván az ő költségvetésükbe nem passzoltak volna a nem-fehérek, mert az esetlegesen negatívan érinthette volna a bevételt. (Így sem volt kifezetődő...) Ezúttal viszont a Lionsgate és a Proyas inkább bocsánatot kért, pedig még be sem mutatták a filmet:

Egy film castingja rengeteg bonyolult tényezőből áll össze, de tisztában vagyunk vele, hogy a döntéseinknek sokkal változatosabbnak kellett volna lennie. Mindazoktól, akiket kellemetlenül értek ezek a döntések, szeretnének elnézést kérni.
A Lionsgate ráadásul felismerte a hibáját:
Elismerjük, hogy a mi feladatunk, hogy a színészek kiválasztása által bemutassuk a korra jellemző faji és kulturális sokszínűséget. Ebben a szituációban sajnos nem tettünk eleget az általunk meghatározott változatosságnak és pontosságnak, amiért bocsánattal tartozunk. A Lionsgate elkötlezett az iránt, hogy a valóságnak megfelelően adja vissza a nézőink sokoldalúságát. Eddig is erre törekedtünk, ennél tudunk, és fogunk is, jobb munkát végezni.
Az első lépés mindig a probléma fel/elismerése, szóval ez végülis fejlődés, nem? A tévé egyértelműen javuló tendenciát mutat, szóval reméljük, hogy ez a nagyvásznon is meglátszik majd, persze egyelőre kis lépésekkel. A filmet február 26-án mutatják be a mozikban.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.