Hirdetés

75 éves lett a musical nagymestere, Andrew Lloyd Webber

|

Nélküle teljesen más lenne a ma ismert zenés színház.

Hirdetés

Andrew Lloyd Webber egyike azon kevés színházi alkotóknak, akiknek a nevét még azok is ismerik, akik nem rajonganak a színházért vagy a musicalekért. Webbernek sikerült populárissá, könnyeddé és könnyen befogadhatóvá tennie a magaskultúrát, és dalai olyan fülbemászóak, hogy akaratlanul is dúdolni fogjuk azokat az előadások után. Diszkográfiáján számtalan slágert találunk, melyek ma már a "környezetük", azaz a színházi darabjuk nélkül is megállják a helyüket.

Webber szinte előbb tanult meg hangszeren játszani, mint járni, és akárcsak az egykoron élt nagy formátumú zeneszerzők, ő is kisgyerekként komponálta első műveit. A szülei a zene bűvöletében éltek, édesapja zeneiskolai igazgató, egyházi zeneszerző és templomi orgonista, anyja pedig zongoratanárnő volt. Webber a szüleitől örökölte a tehetségét, a zene szeretetét és ezt igyekszik ő is továbbadni, nemcsak saját gyerekeinek, hanem mindenkinek.

Hirdetés

Andrew Lloyd Webber ma, azaz március 22-én ünnepli 75. születésnapját, és miközben talán most is a III. Károly koronázási ceremóniáján felcsendülő dallamokat szerkeszti, mi köszöntsük őt néhány remek szerzeményével.

You Must Love Me (Evita)

Webber és állandó szerzőtársa, Tim Price mondhatni már ünnepelt sztárok voltak a hetvenes évek derekán, ugyanis a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, valamint a Jézus Krisztus szupersztár meghódította a színpadokat. A duó azonban elfordult a Bibliától és a szakrális témáktól, és egy újabb férfi helyett immáron egy női hőst állítottak a középpontba. A választásuk az egyik leghíresebb argentinre, Eva Perónra esett.

A szerzeményeik először lemezen jelentek meg, majd ezt vitték színpadra, végül pedig Madonna főszereplésével filmként is sikert sikerre halmoztak. A You Must Love Me nem szerepelt az eredeti albumon, ezt kimondottan a filmhez készítette Webber és Price, mellyel elnyerték a legjobb betétdalnak járó Oscar-díjat.

The Music of the Night (Az Operaház Fantomja)

Az Operaház Fantomjának legismertebb tétele, a vissza-visszatérő motívum a darabbal azonos című dalban hallható, ám nemcsak ez a klasszikus szerzemény lett igazi világsiker. A The Music of the Night az első felvonásban hallható és ez a Fantom szólója, mely egyenesen beletalál a néző lelkébe. Legyen szó színpadi előadásról vagy Gerard Butler filmbéli alakításáról, ez a dal minden formájában egy mestermű, mondhatni egy ízig-vérig Disney-sláger.

It's Easy for You (Elvis Presley)

Andrew Lloyd Webber a musicaljei és betétdalai miatt ismert, ám "mezei" zeneszerzőként is dolgozott. Talán kevesen tudják, hogy a Webber-Price páros a Király számára is komponált, ráadásul egy nem akármilyen nótát. Akár azt is mondhatnánk, hogy az It's Easy for You Elvis Presley utolsó dala, ugyanis a szám Presley legutolsó, Moody Blue címet viselő lemezén szerepel mint a legutolsó szerzemény.

Memory (Macskák)

Nemcsak külföldön, hanem idehaza is gigászi siker lett a Macskák. Andrew Lloyd Webber talán legismertebb musicaljének ikonikus dalát, a Memoryt sokan talán nem is a színházban hallották először, ugyanis az elmúlt négy évtized során rengetegen feldolgozták. Így tett Barbra Streisand is, aki egy évvel az eredeti bemutató után saját lemezén is szerepeltette a Memoryt.

Superstar (Jézus Krisztus szupersztár)

Megfelelő támogatás hiányában Webber és Rice a dalokat először egy albumon jelentették meg. A korongnak azonban akkor sikere lett, hogy egyből megnyíltak a színházi ajtók és a Jézus Krisztus szupersztár egy csapásra meghódított a Broadway deszkáit. Érzelmes dalokban (I Don't Know How to Love Him) és táncolós betétekből sincs hiány. Ilyen a musical fő dala, a Superstar is, mely a gospeles hangzásával garantálja, hogy a nézők ne tudjanak ülve maradni a széken.

It's My Time (Jade Ewen)

A britek voltak egykoron az Euróvízió legsikeresebb nemzete: ötször megnyerték a dalfesztivált és tizenhatszor végeztek a második helyen. Az utóbbi évtizedekben azonban kudarcot kudarc követett, és kétszer is megesett velük az a blama, hogy egyetlen pontot sem kaptak a többi nemzettől... Az angolok próbálkoztak mindennel, kiküldtek egykoron népszerű fiúbandát, legendás énekeseket (például Bonnie Tylert), ám végül tavaly, egy internetes sztárnak sikerült visszarepítenie őket a csúcsra, a második helyre.

Ez még Andrew Lloyd Webbernek sem sikerült, pedig 2009-ben ő írta az országa dalát. Az It's My Time az ötödik lett, ami remek eredmény, látva azt, hogy az azt követő években milyen rosszul teljesítettek a brit nóták... A siker érdekében Webber maga is színpadra lépett és egy zongora mögött ülve kísérte játékával az énekesnőt, Jade Ewent.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.