Hirdetés

A 100 legjobb amerikai film a BBC szerint

|

Hirdetés

A BBC a címben szereplő lista összeállításához megkért 62 nemzetközi filmkritikust, hogy írják össze a saját top 10 kedvenc amerikai filmjüket. Az "amerikain" a forgalmazót (javarészt hollywoodi stúdiókat) kell érteni, ettől persze még készülhetett nemzetközi stábbal, vagy forgathatták külföldön. Néhány érdekesség a listáról:

  • A legújabb film, amit beválogattak, az a 12 év rabszolgaság (2013), a legrégebbi pedig az 1915-ös Egy nemzet születése (egyesek Amerika hőskora címen ismerik)
  • Három folytatást tartalmaz: A Keresztapa II; Csillagok háborúja V. - A Birodalom visszavág; és A sötét lovag
  • Billy Wilder, Steven Spielberg és Stanley Kubrick azok, akik fejenként a legtöbb filmmel rendelkeznek a listán 5-5 művel
  • Nem szerepel benne egy film sem David Finchertől, a Coen fivérektől, Michael Manntől, és Paul Thomas Andersontól.
A toplista első 10 helyezettje:
  1. Aranypolgár (Orson Welles, 1941)
  2. A Keresztapa (Francis Ford Coppola, 1972)
  3. Szédülés (Alfred Hitchcock, 1958)
  4. 2001: Űrodüsszeia (Stanley Kubrick, 1968)
  5. Az üldözők (John Ford, 1956)
  6. Virradat (FW Murnau, 1927)
  7. Ének az esőben (Stanley Donen és Gene Kelly, 1952)
  8. Psycho (Alfred Hitchcock, 1960)
  9. Casablanca (Michael Curtiz, 1942)
  10. A Keresztapa II (Francis Ford Coppola, 1974)
Itt találjátok a teljes felhozatalt (természetesen ez is egy szubjektív lista, mint mindegyik, így könnyen előfordulhat, hogy nem szerepelnek benne a kedvenceitek). A ti listátok hogy nézne ki?  
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.