Hirdetés

A kultúrharc áldozata lenne Chris Pratt új sorozata, a The Terminal List?

|

Az ihletforrásként szolgáló regényt jegyző Jack Carr szerint ideológiai okokból támadják műve adaptációját, de megfelel-e ez a valóságnak?

Hirdetés

Alkalmasint megesik, hogy egy alkotás megítélésében finoman szólva sincs konszenzus a kritikusok és a nézők között. Ezúttal a korvettkapitányi rangban szolgáló James Reece (Chris Pratt) hányattatásaira fókuszáló The Terminal List kapcsán tér el a szórakozni vágyók és az ítészek véleménye. Előbbiek a Rotten Tomatoes tanúbizonysága szerint imádják az egy titokzatos összeesküvés szálait felgöngyölíteni igyekvő férfi kalandjait, bő kilencvennégy százalékuknak tetszik a sorozat.

Hirdetés

A szakújságírók viszont már jóval kevésbé lelkesek: csupán negyvenhárom százalékuk ajánlaná a világsztár főszereplésével készített szériát. A produkció alapjául szolgáló könyv szerzője, az ex-tengerésgyalogos Jack Carr Tucker Carlson műsorában fejtette ki nézeteit a kurta-furcsa helyzetről. Elmondása szerint a megoldás egyszerű: egyrészt, a thriller-drámát nem az ágazatra specializálódó zsurnalisztáknak szánták, hanem a fegyveres erők tagjainak, a már leszerelt katonáknak és az átlagembereknek. Emellett azon sejtelmét sem rejtette véka alá, hogy a kritikusokat "felzaklatta", vagyis pontosabban - a magyar nyelvbe is befurakodó kifejezéssel élve - "triggerelte" a mű alapvetése.

Nem tagadva, hogy az USA hosszú esztendők óta két, az egyén és a közösség viszonyáról, valamint a kultúráról merőben mást gondoló klikk küzdelmeinek játéktere, érdemes megvizsgálni ezt az állítást. A fanyalgók döntően két fő problémát hoznak fel a végeredménnyel kapcsolatban: egyrészt azt, hogy az alapanyag egyszerűen nem elég erős ahhoz, hogy kitartson nyolc órán át, és emiatt sokkal bölcsebb lett volna filmként piacra dobni. Másrészt, azt is súlyos bajnak tartják, hogy a sztori inkább a mennyiségre, és nem a minőségre hajt, azaz hiába változatosak a cselekményszálak, javuk inspirálatlan kliséparádé.

Emellett az is jelzésértékű, hogy Carr a Fox megannyi botrányba keveredő műsorvezetőjénél adta elő elméletét. Mint az ismeretes, a populista elveket valló médiaszemélyiséget védő jogi csapat érvelése egy esetben az volt, hogy kliensüket egyetlen normális ember sem veheti komolyan. Hiszen ő csak deklaráltan eltúlzott, és nem szó szerint értendő kommentárokat fűz a közéleti eseményekhez. Ezek alapján nehéz elnyomni a kósza sejtést, hogy Carr akcióra akarja serkenteni a fő célcsoportokat. Ezért kiváló marketingérzékkel a finomkodó, és jellemzően baloldali vagy liberális értelmiségiket heccelő gesztusnak próbálja beállítani a műsor megtekintését. Persze, az igazságot nem tudhatjuk - nincs kizárva, hogy az össztűznek leplezett, mögöttes okai vannak.

Mit gondoltok, tényleg a kultúrharc áldozata a The Terminal List vagy nem?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.