Hirdetés

A marsi panel - Nem csak Matt Damon mehet a Marsra

|

Hirdetés

A NASA: Út a Marsra paneljén kiderült, hogy a nem túl távoli jövőben tényleg utazhatnak emberek a Marsra. A panelen részt vett Aditya Sood, A marsi producere, Andy Weir, a könyv szerzője, Jim Green, a NASA bolygószakértője, Todd May, a NASA űrkilövő programjának vezetője, és Victor Glover, aki a panel előtt egy nappal végezte el a NASA űrtréningjét. Sood elárulta, hogy Glover és csapata lehetnek az első emberek, akik sétálhatnak a Marson. A panelt három részre osztották. Először Green és May egyenként megtartották előadásukat, hogy tulajdonképpen mit is csinálnak a NASA-nál, és hogyan válhat valósággá a Mars program. Ezután Sood interjút készített Gloverrel és Weirrel, az előbbi jövőbeli, utóbbi kitalált űrutazásáról. [caption id="attachment_57129" align="aligncenter" width="1024"]

(balról) Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara, és Aksel Hennie.
(balról) Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara, és Aksel Hennie.[/caption] Green prezenátciója a „Hogyan legyünk Marsiak?” címet képviselte, ebben elmondta, hogyan tehetjük élhetővé a bolygót, az asztronauták és később a telepesek számára. A bolygón jelenleg két marsjáró tartózkodik, a Curiosity és az Opportunity. A Curiosity jelenleg egy kiszáradt folyómedret vizsgál. Az egyik legnagyobb kérdés, ami a tudósokat foglalkoztatja, hogy mi történt a vízzel, ami egykoron ott volt. Csodálatos fényképek készültek a csíkokkal teli felszínről, ami arra utal, hogy nyáron a víz feltör és a kráterek oldalán folyik le. Green ezt mondta:
„Ahelyett, hogy saját vízkészlettel kéne készülnünk, a bolygó ellát minket. Hozzatok szívószálat, tudjuk, merre kell menni.”
A marsjárók egyébként tanulmányozzák a bolygó földszerkezetét is. A beépített fúrószerkezet segítségével felfedeztek egy szürke színű talajt, amelyben megtalálhatóak az élethez fontos kémiai összetevők.
image.related.articleLeadwide.620x349.2et9q
A 2016-ban induló InSight nevű küldetésben újabb szerkezetet terveznek eljuttatni a Marsra. A szerkezet nem marsjáró lesz hanem egy stabil egység, amely mérni fogja a bolygó szeizmikus mozgását. 2020-ban pedig egy újabb gépet indítanak a Mars felé, amely egy MOXIE nevezetű találmányt is magával visz. A tervek szerint MOXIE képes lesz az atmoszférában halálos mennyiségben található, szén-dioxid gázokat oxigénné alakítani. A Curiosity adatai szerint a Marsra való utazás túlélhető emberek számára is. May később beszélt az SLS rakétáról, amely embereket vihet majd a Marsra. A rakéta, a tervezés utolsó fázisában van, amikor elkészül erősebb lesz majd, mint a Saturn V. Az alkatrészeket 3D-s nyomtatóval készítik, így sokkal „elviselhetőbbek” lesznek a költségek. May később egy animált videót is mutatott az SLS kilövéséről. Glover szerint az egyetlen gyenge láncszem az űrutazás szerkezetében mi vagyunk. [caption id="attachment_57128" align="aligncenter" width="1024"]
Matt Damon portrays an astronaut who must draw upon his ingenuity to survive on a hostile planet.
Matt Damon[/caption] Később Weir mesélt a könyv elkészülésének hátteréről. Először programozóként dolgozott, de mindig is szeretett volna írni. Az AOL-nál dolgozott, amikor az összeolvadt a Netscape-pel. A két cég összeolvadása miatt a részvényeit el kellett adnia, de, szerencséjére az AOL minden idők legmagasabb értékét produkálta. A pénzből 3 évet könyvírásra tudott szánni. A könyv, amit írt katasztrofálisra sikeredett, egyetlen egy ügynökkel sem tudott megállapodni, így újra munkába kényszerült, de az írást hobbiként folytatta a saját weboldalán. Három különböző történetet írt egyszerre, az egyik A marsi volt. Fejezetről fejezetre osztotta meg a könyvet, az akkorra már 3 ezer fősre duzzadt rajongói táborával. A sok rajongói levél hatására a befejezett regényt végül 99 centért tette ki az Amazon Kindle áruházába. Meglepetésére a könyv a Sci-fi kategóriában az első helyre került. A megfilmesítési jogokat is ekkoriban adta el, ugyanis 4 nap alatt két ajánlatot is kapott. Eredetileg Drew Goddard, a film forgatókönyvírója rendezte volna, ám lemondott a projektről, hogy elvállalja a 2017-es Pókember filmet. A projekt megragadta Matt Damon figyelmét, majd később Ridley Scottét is. Így jöhetett össze a film rendkívül rövid idő alatt. Weir a könyv sikeréről ennyit mondott:
"Nem tudom, mi az istent csináltam, de összejött a dolog és nagyon örülök neki."
A panel résztvevői összegzésül arról beszéltek, hogyan inspirálhatja egymást a művészet és a tudomány. Glover elárulta, hogy az asztronautáknak van egy könyvlistájuk és A marsi is rajta szerepel. May szerint nagyon nagy előny, hogy az írók és a tudósok másképp gondolkodnak a problémákról. A könyvek, vagy filmek, mint A marsi  a hétköznapi embereket is érdekeltté teszik az űrutazásban, a felfedezésben az érdeklődés a siker egyik kulcsa. A Mentőexpedíció a Magyarországon is megjelent A marsi című bestselleren alapul, a rendezői székben Ridley Scott foglal helyet, a főszerepben pedig Matt Damont láthatjuk majd. A magyar mozikba 2015 novemberében kerül majd. https://www.youtube.com/watch?v=hWAkqMJJaa0
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.