Hirdetés

Többek között Hosszú Katinkáról is készül film

|

A Nemzeti Filmintézet félmilliárd forintot szán a projektre.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Filmalap utódjaként létrejött Nemzeti Filmintézet nyilvánosságra hozta, hogy a közeljövőben mely magyar vagy koprodukciós filmek kapnak gyártási támogatást. Az elmúlt hónapban több határozat is született, köztük egy portréfilmmel Hosszú Katinkáról, egy animációval és egy a trianoni békeszerződésről szóló dokumentum-játékfilmmel.

Hirdetés

A Katinka munkacímű dokumentumfilmet a legfrissebb döntés szerint 559,7 millió forinttal támogatják, amit Köbli Norbert forgatókönyve alapján Pálinkás Norbert rendez majd. A februárban kezdődő 65 napos forgatás keretében az alkotók szárazon és vízen, a felkészülés hullámhegyein és hullámvölgyein át követni fogják Hosszú Katinkát, aki most élete legnagyobb kihívására, a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokra készül. A stáb az úszónőt Tokióba is követi, ahol a három aranyat hozó riói olimpia után ismét versenybe száll a győzelemért - áll az intézet hivatalos közleményében. A projekt a jelen idejű események mellett a sportoló eddig életútját is igyekszik felfejteni, és a bemutató tervezett időpontja 2020 karácsonya.

Szintén több száz, egész pontosan 450 millió forintos pályázati támogatást kapott a Nyócker! alkotója, Gauder Áron francia koprodukcióban készülő animációs filmje, a Minden a rokonom, mely egy teremtéstörténet, mese és tisztelgés az indián törzsek bölcsessége előtt. A Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készülő film producere Temple Réka, és a tervek szerint 2022 karácsonyára kerül a mozikba.

A béke követei címmel készülő, a trianoni magyar békedelegációról szóló dokumentum-játékfilm gyártását 175 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet, és Kálomista László Tamás, illetve a Cozma-gyilkosságról készült, előítéletektől nem mentes Szíven szúrt ország egyik rendezője, Babos Tamás jegyzi. A trianoni békeszerződés aláírásának júniusban esedékes századik évfordulója kapcsán készülő alkotás célja, hogy a trianoni békeszerződést történelmi kontextusban mutassa be, átfogó képet adjon az előzményekről, a békeszerződés létrejöttét és aláírását körülvevő tényezőkről és a következményeiről is, és hogy a mai nézői elvárásoknak megfelelően mutassa be a békeküldöttség féléves munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.