Hirdetés

A Star Wars Poe Dameronja "másik" csapatban játszik?

|

Hirdetés

Az elmúlt hetekben érdekes feltételezés látott napvilágot a Star Wars - Az ébredő Erő vagány pilótája, Poe Dameron kapcsán. A teóriák az eredeti trilógiához hasonlatos szerelmi-háromszöget feltételeznek az újdonsült triász Rey-Finn és Poe között. Annak idején A Han-Luke-Leia kapcsolatot a testvéri szállal oldották fel, ez esetben azonban nehéz lesz, feltéve ha igazak a pletykák. Ugyanis a híresztelések odáig mennek, hogy Poe Dameron a saját neméhez vonzódik és Finn iránt gyengédebb érzelmeket is táplál. Erre pedig ráerősít a karaktert alakító Oscar Isaac kijelentése is, ami persze simán lehet egy szimpla marketingfogás is vagy egy könnyed vicc, amikor ezzel kapcsolatban kérdezték.

Meg kell nézni egy párszor, hogy az összes kis jelet észrevegyék. De ott voltak. Végülis egyfajta románcot játszottam. A pilótafülkében játszódó szökés jelenet is egyfajta ilyen mély románc.
Ennek kapcsán természetesen meg is jelentek a rajongók részéről készült fanfictionök, pedig a színész nem biztos, hogy komolyan gondolta, vagy nem feltétlenül úgy gondolta, ahogy sokan gondolják, hogy gondolta. (Értitek?) Isaac simán érthette akár afféle bromanceként is, amely nem ritka a filmes párosok között. Erre jó példa Guy Ritchie két Sherlock Holmes mozija is, amelyben Holmes és Watson párosát is úgy jellemezte a rendező, mint két heteroszexuális karakter, akik úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a házasok. Mondjuk Holmes karakterénél ezzel az elmélettel gyakran eljátszanak, akár a BBC Sherlockját, akár a klasszikus Sherlock Holmes magánéletét vesszük. De térjünk is vissza egy kicsit a messzi-messzi galaxisba és tegyük fel, hogy Poe Dameron karaktere meleg. Azt talán kizárhatjuk, hogy Finn és közte a klasszikus értelemben vett románcról nem beszélhetünk, hiszen Finn - ha finoman fel is sejlik - de gyengédebb érzelmeket táplál Rey iránt, mint barátság. A legfőbb kérdés, ami sokakban felmerül, hogy feltétlenül szükséges beemelni ilyen témát is egy olyan mesébe, mint a Star Wars? Pedig Az ébredő Erő - gondoljon róla akárki akármit is - karakterábrázolása már a casting idején egyértelmű állásfoglalás volt az egyenjogúság mellett, azzal, hogy nem elsősorban hetero, fehér férfiakat helyezett a középpontba, a film pedig igazolta, hogy Rey sem a megmentésre szoruló hercegnő (bocs, Leia). Finn és Rey figurájának teljesen mellékes  adaléka a karakter bőrszíne, vagy nemisége, ahogy Poe karakterének érdemeiből sem vonna le semmit a szexuális irányultsága. Persze a találgatásokban az is közrejátszik, hogy Dameron karakteréről egyelőre nem sokat tudunk, viszont amennyiben meglépnék - amellett, hogy szélesebb spektrumát szólítanák meg a nézőknek - egy a hollywoodi filmekben régóta fennálló falat sikerülne lebontania a Disneynek, amelyet a TV sorozatok réges-rég lebontottak az LMBTQ karakterek szerepeltetésével (és most nem kizárólag a korhatáros szériákról van szó). A Star Wars világától egyébként sem idegen az LMBTQ karakterek szerepeltetése, hiszen tavaly két olyan könyv is jelent meg, amelyek meleg szereplőket vonultatnak fel és a korábban Extended Universe-ként elkönyvelt történetfolyamban is rendre felbukkantak meleg karakterek. Az egyikből egy kisebb botrány is lett. Chuck Wendig a Star Wars: Aftermath című könyv - amely A jedi visszatér eseményei után játszódik - szerzője ellen egy blogbejegyzésben fakadtak ki, miután az egyik főszereplő, Sinjir Rath Velus, egy korábbi birodalmi tisztről - aki átállt a Lázadókhoz - kiderült, hogy meleg. A szerző egy vehemens kommentben válaszolt a bejegyzés szerzőjének.
Te nem a Lázadók Szövetsége vagy! Te nem a jófiúkat képviseled! Te a k*****tt elnyomó, totalitárius Birodalom vagy! Ha eltudsz képzelni egy olyan világot, amelyben Luke Skywalkert irritálják a homoszexuális emberek körülötte, akkor egyáltalán nem értetted a Star Wars lényegét. Ez olyan, mintha Jézust úgy képzelnéd el, hogy torkon rúgja a leprásokat, ahelyett, hogy meggyógyítaná őket. Ne légy tovább a Birodalom! Csatlakozz a Lázadók Szövetségéhez! Nálunk szeretet van és befogadás, továbbá remek zenék és aranyos droidok.
De Paul S. Kemp Star Wars: A sith lordjai című regényében is felbukkan egy leszbikus karakter, aki a Moff Mors nevet kapta. A könyv kiadásáért felelős Shelly Shapiro egy podcast adásban az alábbit nyilatkozta:
Ő az első LMBT karakter a kánonban. Viszont ott volt a mandalóriai meleg pár (még az extended universe-ben - a szerk.), szóval nem teljesen új az ötlet. Nincs nagyon mit gondolkodni a dolgon, egyszerűen így van értelme. A Star Wars-univerzum elég sokszínű – és annak is kell lennie. Itt van ez a rengeteg faj, és ostobaság lenne elfeledkezni arról, hogy az emberek milyen sokfélék lehetnek. Ha az egésznek van valami üzenete, akkor az az, hogy a Star Wars legalább annyira sokszínű (ha nem sokszínűbb az űrlények miatt), mint az emberiség a valóságban, és nem akarunk úgy tenni, mintha ez nem így lenne. Ez így természetes.
A kérdés, hogy a Disney is megmerné lépni, hogy a jelenleg rekordokat döntögető franchise élén az egyik karakter meleg lenne vagy sem? Ti mit gondoltok?
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.