Hirdetés

Akár még sötétebb is lehetett volna a Batman Superman ellen

|

Hirdetés

A Batman Superman ellen-t megnézve igen nehéz elhinni, hogy Zack Snyder kikukázott az utómunkálatok folyamán egy jelenetet azzal az indokkal, hogy túlzottan sötét tónusúra festik az amúgy sem szivárványszínű képkockák hangvételét. Mégis, bármely képtelenségnek tűnik, de így történt. Snyder az IGN-nek adott interjújában beszélt erről a bizonyos általa törölt jelenetről és arról, hogy pontosan mi szerepelt ebben a jelenetben - mely jelenetet rögtön részletezünk is, amint kitettük ezt a hatalmas SPOILER címkét. Nos, az említett jelenetre (mely igazán, inkább csak egy pár másodperces kis szcéna lehetett) az után kerül sor, hogy Superman Luthorral kerül szemtől szemben a tetőn, mely során kiderül: Martha Kent-et elraboltatta és ha nem küzd meg a Denevérrel, akkor kaszáltak neki. Superman dühében és abbéli frusztrációjában, hogy nem roppanthatja ki a kis nyakát Lex-nek, tovaszáll és nevelőanyja keresésére indul, mely során a filmben végre megvillanthatták volna a hős szuperhallását is. A jelenet szerint ugyanis, ahogy Marthát keresi, úgy nyomja el magában a város zaját, az abban a pillanatban épp gyötrődő, áldozatul eső emberek zihálását, sikolyát és/vagy halálhörgését. A rendező ezt a következő szavakkal kommentálja:

Supermanként tudnod kell, hogy mikor avatkozz közbe és mikor ne. (...) Nagyon szelektívnek kell lennie ahhoz, hogy eldöntse, hol avatkozzon közbe a történésekbe.
Snyder koncepciója teljesen világos: Superman-t egy tragikus hősként kívánta ábrázolni, akinek hiába vannak isteni adottságai, mégsem képes mindenkin segíteni, ez a nyomás pedig mindvégig, ólomsúlyként nehezedik rá. Más kérdés, hogy hibás ábrázolásmód, hiszen Superman-t éppen az teszi Supermanné, hogy képes mindenkin segíteni és nincsen számára elérhetetlen távolság, nincsen számára olyan rövid intervallum, melyet ne lenne képes áthidalni. A rendező abbéli aggálya pedig, hogy ez a kis jelenet a karakternek egy meglehetős sötét oldalát prezentálta volna, enyhén szólva átgondolatlan kijelentés, hiszen a film sokkalta inkább emeli ki a figura sötét, gyötrődő oldalát, semmint a klasszikus értelemben vett hősi vonásait. Éppen ezért nem sokat osztott vagy szorzott volna az, ha benne marad a kész produktumban ez a pár képsor. Viszont a jelenetleírást olvasva érdekes dologra figyeltem fel: Snyder olvasatában egy olyan figura rajzolódik ki Superman személyében, aki puszta kötelezőségként fogja fel az emberek védelmezését és két nőt leszámítva (Lois és Martha) nem is igazán érez irántuk egy fikarcnyi melegséget sem. Azt hiszem, hogy ez a kis (meglehetősen gonosz) videó egész jól alátámasztja az elméletemet: https://www.youtube.com/watch?v=ZAX-y018pcY Ti mit gondoltok? Megállta volna a helyét a filmben ez a jelenet, vagy szerintetek jogosan lett kivágva?
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.