Hirdetés

Ava DuVernay, a Selma rendezője történelmet ír

|

100 milliós költségvetésből forgathat Ava DuVernay!

Hirdetés

A Selmát ugyan nálunk nem mutatták be, de tudni kell, hogy az Államokban elég szép sikert aratott - mind szakmai, mind pedig financiális értelemben. A rendező Ava DuVernay ebből fakadóan hirtelen az egyik legfelkapottabb filmrendezőnővé vált (most egy fájdalmas sóhajt megeresztek magamból - túlontúl csekély számú a Hollywood-ban dolgozó női rendezők száma). Felkapottságát már csak abból is leszűrhetjük, hogy rögtön fel is ajánlották neki a Black Panther dirigálását, amit visszautasított, hogy a szintén frissen elismert Ryan Coogler arathassa le helyette a babérokat. DuVernay azonban csak nem marad tentpole-produkció nélkül, ugyanis a Disney azon ajánlatát, hogy rendezzen filmet az A Wrinkle in Time című 1963-ban kiadott fantasy-regényből készséggel elfogadta.

Hirdetés

A Madeleine L'Engle által írt regény egy kislányról szól, akit az űrbe küldenek bátyjával, egy barátjával és három idegen lénnyel együtt, miután tudós édesapjuknak nyoma vész. 

A "történelmet ír" persze értelemszerűen nem arra vonatkozik, hogy mely regényt adaptálja nagy vászonra DuVernay, hanem arra, hogy mindennek megvalósítására 100 millió dollárt biztosítanak a számára. Ez a 100 millió dollár ugyan egy átlag blockbuster-költségvetését nézve nem mondható túl magas számnak (150 és 200 között szoktak általában ingadozni az adott filmre fordított összegek), de történetesen fekete bőrű nő mindezidáig még nem dolgozhatott ilyen büdzsével filmrendezést illetően

Sőt...

Történetesen ő lesz a harmadik nő, aki ilyen büdzsével "játszadozhat" - az első Kathryn Bigelow volt az Atomcsapda című 2002-es, Harrison Ford és Liam Neeson nevével fémjelzett filmmel, a második Patty Jenkins lesz a DC Wonder Woman-jével, majd jön DuVernay. Óriási változtatást persze ők hárman együtt sem tudnak majd a filmiparban eszközölni, de már az is haladás, ha mégoly kis lépésekben is, de valami fejlődés, diverzitás felé nyitás történik ebben az iparban. Szinte döbbenet, hogy ennek így, ilyen formában hírértéke van és bár nem hat már újdonságnak ez a téma (Jennifer Lawrence a tavalyi év során kifakadt az egyenlőtlen gázsikon), még ezen túl is egy darabig hüledezés oka lesz ez a fajta egyenlőtlenség a nemek és bőrszínek között. Mindenesetre örüljünk annak, hogy tesznek az ügy érdekében és végre többek bebizonyíthatják, hogy Hollywood-ban nem csupán a férfiak értenek a kamerához és történetmeséléshez, hanem a nők is. Főleg, ha ennek a nőnek a neve Ava DuVernay. 

A film castingolása már megkezdődött (állítólag Oprah Winfrey is szerepelni szeretne benne), a premier pedig 2017 július 28-ra van kitűzve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.