Hirdetés

Benedek Miklós lett a Nemzet Színésze

|

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész gazdag pályafutást tudhat magáénak, többek között a szinkron területén is maradandót alkotott.

Hirdetés

A Nemzet Színésze cím 2000. augusztus 22-e óta létezik, amikor Schwajda György javaslatára a nemzeti kulturális örökség minisztere tizenkét olyan színművésznek adományozta, akik sokat tettek a magyar kultúráért. Ha a cím egyik viselője meghal, a megüresedett helyre a többi tag egyhangú szavazással választ ki valakit, viszont csakis olyan jöhet szóba, aki már betöltötte a 62. életévét, legalább 40 évet töltött el a színészi pályán vagy minimum 20 évadon keresztül játszott a budapesti Nemzeti Színházban, és van már egy kiemelt elismerése (mint a Jászai- és a Kossuth-díj). 

Július 19-én hunyt el az egyik tag, Balázsovits Lajos, a többi művész pedig most választotta ki, hogy kinek adományozzák a helyét: az elismerést a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának egyik örökös tagja, Benedek Miklós kapta. 

Hirdetés

A 76 éves színművész a szintén színész Benedek Tibor fiaként született Budapesten, 1946. szeptember 28-án, és már fiatalon a színpad felé sodorta az élet, hiszen 1969-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, ahonnan a Nemzeti Színházhoz szegődött, és egészen 1983-ig a tagja is volt. Ezt követően a Katona József Színházhoz szerződött egészen 2003-ig, majd visszatért a Nemzetihez, és 2009-ig ott is maradt, hogy aztán szabadúszóvá váljon. Mindeközben, 1992 és 2007 között oktatott is az SZFE-n. 2017-ben vált az Orlai Produkciós Iroda tagjává. Számos darabbal alkotott maradandót szereplőként és rendezőként egyaránt, a jelenlegi évadban a Hárman a padon című 6SZÍN-előadásban láthatja őt a közönség Gálvölgyi János és Egri Márta társaságában.

De nemcsak az ország teátrumaiban találkozhat(t)unk vele, hanem a mozikban és a televíziók képernyőjén is olyan alkotásokban, mint a Pogány Madonna, A három testőr Afrikában, a Sorstalanság, a Szabadesés és az Egy szerelem gasztronómiája, vagy éppen A fekete város, a Családi kör, a Hyppolit, a lakáj és a Kiváros. Pályafutása során belekóstolt a szinkronizálásba is, a Csengetett, Mylord? rajongóinak ő örökké Teddy Meldrum (Michael Knowles) marad, a karácsonyi filmek szerelmesei Az élet csodaszépben szokhatták meg James Stewart hangjaként, de olyan kultikus rajzfilmekben is varázsolt, mint a Vuk (Sut) és a Macskafogó (Fritz Teufel).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.