Hirdetés

Meghalt az Oscar-díjas filmrendező, Bernardo Bertolucci

|

77 éves korában hunyt el az olasz új hullám vezéralakja, Az utolsó tangó Párizsban rendezője.

Hirdetés

Ha valaki filmezésre adja a fejét, előbb vagy utóbb belefut Bertolucci alkotásaiba, hiszen ezek az évek során megkerülhetetlen gyöngyszemekké váltak. A karrierje még az 1960-as években kezdődött, egészen pontosan '62-ben, ilyenkor jelent meg rendezői debütálása, A kaszás, de neve csak a két évvel később megjelent Forradalom előtt c. filmmel vált köztudottá. Kevesen tudják róla, de még a nagysikerű Volt egyszer egy Vadnyugat forgatókönyvébe is besegített társszerzőként.

Hirdetés

Bertolucci azon kevés olasz rendezők egyike, akik be tudtak törni Hollywoodba is. Az utolsó császár elsöprő sikert aratott, az Akadémia kilenc Oscar-díjjal jutalmazta, köztük a legjobb filmjével. Az olasz rendezőzseni volt az, aki elindította a pályáján Eva Greent (300: A birodalom hajnala, Sin City: Ölni tudnál érte), sőt a '70-es években a legnagyobb botrányt kavart filmje, Az utolsó tangó Párizsban tovább erősítette Marlon Brando népszerűségét is.

Egy több mint tíz éves, sikertelen műtét következtében került Bertolucci kerekesszékbe, legutolsó filmjét, a 2012-es Én és te c. alkotást már csak nagy nehézségek árán tudta leforgatni. Végül most hétfőn hajnalban hunyt el rákban, a hozzátartozói erősítették meg. 

Nyugodjék békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.