Hirdetés

Bölcsebb lett volna megtartani a Terminátor: Megváltás eredeti befejezését?

|

A széria egyik leghitványabb képviselőjének tekintett felvonást jegyző McG szerint a sötét-drámai végkimenetellel nem marad volna el a siker.

Hirdetés

A 2009-es Terminátor: Megváltást sokan tekintik a sok fény- és mélypontot megért franchise egyik, ha nem a leggyengébben sikerült epizódjának. Holott az előjelek arra mutattak, hogy egy igazi klasszikussal leszünk gazdagabbak. Hiszen az valóságos sztárparádét vonultatott fel. John Connort Christian Bale formálta meg, Sam Worthington Marcusként, az ellenállást segítő kiborgként tűnt fel, és Anton Yelchin, Bryce Dallas Howard, illetve Helana Bonham Carter is kitettek magukért.

Hirdetés

Ám akárhogy is igyekeztek, ők sem tudták ellensúlyozni a még jobb pillanataiban is a kiszámítható és a banális között ingadozó forgatókönyv-imitáció gyengeségeit. Ez persze megmutatkozott a fogadtatáson is: a kritikusok fanyalgó recenziók ezreiben fejtették ki keresetlen véleményüket, míg a nézők tüntető távolmaradásukkal nyilvánítottak véleményt. Beszédes, hogy az alkotás 371 millió dollárt hozott a konyhára - ami a kétszázmillió zöldhasúra taksált gyártási költség tükrében édeskevésnek bizonyult az üdvösséghez.

A papíron garantált befutónak tűnő projekt így hamar eltűnt a süllyesztőben, és vicc szintjén sem merült fel, hogy trilógiává bővítsék. A sci-fit jegyző, egyebek mellett a Charlie angyalai első komolyabb rebootja kapcsán is ismert McG láthatóan nem tudja megemészteni, hogy műve rútul elhasalt. Ennek ékes bizonyítéka, hogy egy, a THR-nek adott interjúban a kudarc okait fejtegeti. Úgy véli, hogy ő mindent megtett, azonban az, hogy John Connor az eredeti tervekkel szemben nem halt meg, agyonvágta a végeredményt.

Pláne, mert két, meglehetősen sötét alternatív verziót is tető alá hozott. Az elsőnél az ellenállás kulcsfigurái belátják, hogy vezetőjük, pontosabban az ő propaganda-hatása nélkül vége a dalnak, és Marcus testére műtik a bőrét. A második variánsnál viszont kisül, hogy Connor kezdeti félelmeit nem a paranoiája táplálta: a gépszörny az operáció után likvidálja a vezérkart, majd nyíltan a Skynet szolgálatába lép. Ergo Connor a remény megtestesítőjéből a vég hírnökévé válik.

Miként azt a direktor megfogalmazta:

"Én maradtam volna annál a sötétebb befejezésnél, amit felvettünk, de végül kivágtak. Sok minden tetszett abban a filmben az embereknek. És technikailag elértünk bizonyos eredményeket. Christian Bale-nél jobb színészt kívánni sem lehetne. Sam megtette, amit kellett, és Helena Bonham Carter és Bryce Dallas Howard is a fedélzeten voltak. Minden trükköt bevetettünk. Én megpróbáltam, Terminátor-hívők, én tényleg megpróbáltam.

Hogy ebből mi sült volna ki, remek kérdés - ám apró bökkenő, hogy a rajongók hagyományosan nem igazán lelkesednek az ötletért, hogy kedvencük fűbe harapjon. Ezt számos bizonyíték támasztja alá: anno a kiszivárgott forgatókönyv közutálatnak örvendett, és a tiszta lappal induló, Dani Ramos kalandjaira fókuszáló felvonás még a Megváltásnál is nagyobbat bukott a kasszáknál. Igaz, némi öröm az ürömben, hogy lényegesen melegebb fogadtatása lelt - de ez aligha vigasztalta a befektetőket.

Szerintetek McG jól látja, hogy mi siklott félre, vagy csak magyarázza a bizonyítványát?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.