Hirdetés

Egy stúdió mind felett, avagy a Disneyhez került a Fox

|

Az előzetes várakozásoknak megfelelően csütörtökön bejelentette a Disney, hogy 52.4 milliárd dollárért megveszi a 21st Century Fox filmes és tévés részlegeit.

Hirdetés

Egy disztopikus regény visszaemlékező remetéje talán a 2017.12.14-i napot emelné ki, amikor is még megálljt lehetett volna parancsolni a világuralmat időközben átvevő cégnek, ám mégsem cselekedett senki. De persze nem akarjuk az ördögöt a falra festeni, viszont az már hivatalos, hogy a Disney a pletykákat beigazolva bejelentette, hogy a Fox filmes és tévés részlegei is a cég portfóliójába kerültek, egy igazi stúdióóriást létrehozva a Disney-ből.

Hirdetés

Az üzletet 52.4 milliárd dollárért cserébe ütötték nyélbe, így az eddigi tulajdonos, a médiamágnás Rupert Murdoch valószínűleg már kényelmesen elfoglalhatja magát a késő nyugdíjas éveire is - nem mintha ennek ellenkezője miatt bárki is aggódott volna érte.

Az alku értelmében a Disney szárnyai alá került a 20th Century Fox filmstúdió, valamint egy 39%-os részesedés is a Sky kábeles műsorszolgáltatónál. A Disney még a Fox stúdió 13.7 milliárd dolláros tartozását is kifizette egy svunggal, így mindennel együtt 66.1 milliárd dollárt csengetett ki az egykori mesestúdió.

És hogy mit is kap ezért cserébe a Disney? Nos, a Fox sport és hírcsatornáin kívül mindent, ami a filmes és tévés részlegbe beleillik. Azaz az FX és National Geographic csatornákat, az indiai Star India media céget, illetve megkapja a Fox részvényeit a Hulu internetes műsorszolgálatóban, effektíve többségi tulajdonossá téve a Disney-t a Netflix legnagyobb konkurenciájánál.

Ami a filmes franchise-okat illeti, az eddig is irigylésre méltó Disney végre megkaparinthatta a Fantasztikus Négyes és az X-Men filmes jogokat, akik minden bizonnyal szerves részét képzik majd a Marvel Filmes Univerzum következő fázisainak. Emellett még olyan szériák is a stúdiónál landoltak, mint a Predator, az Alien, az Avatar, a Die Hard vagy akár a Majmok bolygója filmek.

Hogy ehhez mit szól majd az amerikai trösztellenes bizottság, az még a jövő zenéje, illetve az is kérdéses, hogy a korhatáros filmek (Alien, Deadpool, stb.) milyen formában fognak megjelenni a Disney égisze alatt. Mindenesetre kezdjünk el megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy a Disney immáron egy teljesen új kategóriát képvisel a stúdiók piacán. Hogy ezzel a lassan monopollá váló helyzettel mit fognak kezdeni, az ismét egy érdekes kérdés lesz, ami bizonyára a következő évek egyik legvitatottabb témájaként fog fel-felbukkanni az internetes fórumokon és a szakmai vitákon. Ti mit szóltok a Disney térnyeréséhez?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.