Hirdetés

Doctor Who - McCoy szerint a Doktor nem lehet nő

|

Hirdetés

Mostanában nem ritka a filmvilágban a rassz és a nemek cseréje, ha népszerű műfajokról, vagy éppen egy mű újragondolásáról van szó. Ott van példának a Sherlock és Watson nőnemű segédje, akit Lucy Liu alakított. A Doctor Who rajongók is régóta ábrándoznak azon, hogy milyen lenne, ha női Time Lordot látnának a Tardis belsejében. A 71 éves, egyébként feminista Sylvester McCoy (ő volt a Doktorok sorában a hetedik; a Hobbitban is láthattuk Radagastként) most félresöpri a politikai korrektséget, és elárulja nekünk, hogy miért tartja rossz ötletnek a sorozat főszereplőjének nemváltását.

Feminista vagyok, és tudom, hogy még mindig ütköznek bizonyos határokba a nők, de hol kéne meghúzni a határt? Legyen Mr. Marple Miss Marple helyett? Vagy Tarzanlány? Sajnálom, de nem - Doctor Who egy férfi karakter, pont, mint James Bond. Ha a politikai korrektség miatt ezt megváltoztatnák, az tönkre tenné a közte és az asszisztense közötti dinamikát, ami egy fontos és népszerű eleme a shownak.
Sylvester McCoy számít a klasszikus széria utolsó Doktorának. Utána jött egy tévéfilm, és végül a 2005-ös reboot, ami még mindig tart. Ez idő alatt 5-6 (ha John Hurtöt is beleszámítjuk) színész keltette életre a bohókás Time Lordot, és McCoy szeretné, ha ez pontosan így folytatódna. Sokan biztosan egyetértenek vele, sokan pedig azon fognak tűnődni, hogy hol is lesz meghúzva a határ, ha egyáltalán sikerül. Érvként hozta fel azt is, hogy ha nőnemű lenne a főszereplő, és az útitárs férfi, akkor nem néznék sokan jó szemmel, hogy dominálhat észben és erőben az asszisztens, de ha az előbbiben nem is, utóbbiban mindenféleképpen. És ez biztosan nem működne. Peter Davison (az 5. Doktor) is hasonló kijelentéseket tett az ABC-nek. Szerinte a nemek megcserélése a sorozatban kötött sztereotípiákhoz vezetne, ami felbőszítené a feministákat, és a nézők sem lennének oda érte.
Szerintem, ha megváltoztatjuk a nemeket és kapunk egy bizonytalan, esendő női Doktort egy erős férfi segítővel, az még jobban kiélezné a sztereotípiákat.
A jelenlegi, szám szerint a 12. Doktort alakító Peter Capaldi diplomatikusan csak annyit fűzött a témához, hogy szerinte karaktere se nem nő, se nem férfi, egyszerűen csak létezik. Nem lehet úgy értelmezni, mint egy emberi lényt.  Az, hogy női külsőt adnak neki, nem rontana a figurán, mivel a közönség mindig azt figyeli elsősorban, aki alakítja, és azt, hogy a színész személye hogyan építi tovább a Doktor belső világát. Capaldi - aki nemsokára jön vissza a képernyőre a 9. évadban -  biztosította a fanokat, hogy egy jó darabig marad még a széria élén, így ne számítsunk a közeljövőben női Doktorra. Nektek mi a véleményetek McCoy álláspontjáról és a témáról?
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.