Hirdetés

Dokumentumfilm készült a magyar filmek évszázados viszontagságairól

|

Ingyenesen elérhetővé tette a Nemzeti Filmintézet az Elveszett magyar filmek című dokumentumfilmjét.

Hirdetés

A Löwensohn Enikő és Weisz Barnabás rendezésében készült, közel negyedórás dokumentumfilm rávilágít a magyar film történetének korai kihívásaira, beleértve olyan nehézségeket, mint a nitrocelluloid filmtekercsek gyúlékonysága, a megmaradt tekercsek újrahasznsítása vagy éppen az, hogy sokszor a gépészek saját megítélésük szerint semmisítettek meg jeleneteket. 

A dokumentumfilm rávilágít olyan filmstúdiók kulcsszerepére, mint például Janovics Jenő kolozsvári műhelye, ahol világhírű rendezők kezdték meg a pályafutásukat, többek között Kertész Mihály és Korda Sándor is közéjük tartozik. Bár alkotásaik világszerte sikert arattak, számos korai munkájuk eltűnt az idők folyamán, pedig nagy kincsei lehetnének a magyar filmkutatásnak. 

Hirdetés

Az alkotók problémának tekintik továbbá, hogy a hangosfilm beköszönte után sem jött létre valódi filmarchívumi rendszer, így a némafilmtermés nagy része elveszett, ez történt a legelső megrendezett magyar némafilmmel, A táncz című alkotással is. Az Elveszett magyar filmek mindezek mellett részletesen beszámol a második világháború alatti és utáni kihívásokról is, külön figyelmet fordítva a háború alatt borospincékbe menekített filmek tragédiájára és a politikai cenzúrára. 

A készítők szerint a magyar filmek már az 1910-es évektől kezdve eljutottak a világ minden tájára, így nem kizárható, hogy hamarosan bővülni fog a gyűjtemény, hiszen a digitális technológiákkal ma már könnyebben beazonosíthatóak a maradványok, mint eddig bármikor. Összevetésképpen: 1957-ben csak 12 magyar néma játékfilm volt a Filmarchívum gyűjteményében, ma már 70-en.

Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatója a következőket mondta el róla:

"A filmarchívumok szerepe kiemelkedő fontosságú a filmkincs megőrzésében, és bár az elveszett filmek visszakerülése versenyfutás az idővel, a remény él, hogy a digitális rekonstrukciós technológia segítségével és nemzetközi szakmai együttműködésnek köszönhetően egyre több elveszett alkotás kerül majd elő a jövőben."

A filmet alább tekinthetitek meg: 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.