Hirdetés

Elhunyt a magyar szinkron legendás alakja, Vass Gábor

|

A színész 64 éves volt.

Hirdetés

Hosszan tartó betegeskedés után elhunyt Vass Gábor - adta hírül a Szinkronjunkie blog Facebook oldala. A színész 1956. június 23-án született a heves megyei Kömlőn és gyerekkorát is javarészt Egerben töltötte. 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően egy évadot Szolnokon, majd 5 évet a Szegedi Nemzeti Színházban töltött, 1984-től kezdve pedig 10 évadon keresztül a Madách Színház társulatát erősítette, onnantól kezdve viszont szabadúszó lett.

Hirdetés

Hosszú évtizedek óta a magyar szinkron szakma meghatározó alakja, generációk meghatározó orgánuma. Az ő hangján hallhatták a gyerekek A kis hableány Sebastianját, amint azt énekli "Ringat a víz" (erre kifejezetten büszke volt), valamint ő volt Scooby Doo leggyakoribb hangja (még a tavalyi animációs filmben is), a Hódító hódokban Norbert, vagy A hercegnő és a békában a gonosz Facelier doktor. Ridley Scott Oscar-díjas Gladiátorjában ő volt a címszereplő Russell Crowe hangja, először ő magyarította Bruce Willist John McClane-ként a Die Hard legelső szinkronjában, a korabeli James Bond-filmekben Sean Connery-t magyarítva rendelte a vodka martinit felrázva nem keverve, többször is megszólaltatta az állatok királyát, háromszor Aslant (Liam Neeson) a Narnia Krónikái filmekben és legutóbb Az oroszlánkirály remake-jében Mufasát. Ő volt Marlon Brando hangja Richard Donner 1978-as Supermanjében, de a megboldogult Michael Clarke Duncan is leginkább vele forrt össze. És persze ott van Samuel L. Jackson, akivel éppúgy jóízűen és beszédhibásan káromkodott a Kingsman - A titkos szolgálatban, mint ahogy a Marvel Filmes Univerzumának első három fázisa is elképzelhetetlen lenne a magyar rajongók számára Nick Fury és az ő hangja nélkül, ahogy a Bosszúállókat összehívja. Mindemellett 2005-ig az ő hangján hallhatták azt a honi nézők, hogy "Ez nem TV. Ez HBO", 2014-től pedig az AMC csatorna magyar hangjaként is találkozhattunk vele, 2012-től a Best FM, 2017-től pedig a Retro Rádió hangja, de megszámlálhatatlanul sok reklám és filmelőzetes felolvasójaként is összefuthattunk jellegzetesen mély orgánumával. Halála pótolhatatlan veszteség a szinkronszakmának és a filmrajongóknak egyaránt. Nyugodjék Békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.