Hirdetés

Elhunyt a Mazsola és Tádé tervezője, Bródy Vera

|

A halál 96. életévében érte őt utol.

Hirdetés

Az 1924-es születésű neves díszlettervező gazdag múltra tekinthetett vissza, hiszen az Állami Bábszínház alkalmazottjaként számos olyan figurának a küllemét teremtette meg, amelyet ma is mindenki ismerhet - és amelyen annak idején sok ember nőtt fel. Ilyen például a Futrinka utca néhány lakója, vagy akár Mazsola a Mazsola és Tádé című bábsorozatból. De Misi Mókust is ő segítette "színre". 

Hirdetés

Bródy Vera életének nagy részét Párizsban töltötte, de tanulmányait még itt kezdte Budapesten. Eredetileg a színészi pálya vonzotta, de megállapodott a báboknál, hogy aztán első tervezését abszolválja a Szomszédasszonyok című francia népi bábjátékban. Férjével 1968-ban Franciaországba költöztek, de természetesen külföldön sem hagyta maga mögött ezeket a tanulmányokat: Bretagne-ban, a kastély kertjében is tartott bábiskolát. 1959-ben a Munkácsy Mihály díjat, 1967-ben a Jászai Mari-díjat kapta meg, majd végül 2010-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki őt és a munkásságát. 

Nyugodjék békében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.