Hirdetés

Elhunyt Bács Ferenc

|

Hosszú betegséget követően, 83 évesen hunyt el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész, Gandalf és Tigris magyar hangja.

Hirdetés

Bács Ferenc 1936. június 19-én született az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu) és végül 1977-ben költözött Magyarországra családjával. Itt hamar nagy népszerűségre tett szert a színházi közönség előtt. Játszott többek között Miskolcon, Győrben, Sopronban, valamint a Vígszínház és a Nemzeti Színház színpadain is megfordult.

Hirdetés

Később magyar játék- és tévéfilmekben is találkozhattak vele a nézők, olyan alkotásokban, mint A ménesgazda, az Októberi vasárnap, vagy A vörös grófnő. Bács Ference orgánuma is egészen kiemelkedő volt, így számos filmben és sorozatban működött közre szinkronszínészként. Többek között hangját kölcsönözte Tigrisnek a Micimackó-rajzfilmekben, Brinkmann professzornak (Klausjürgen Wussow) A Klinika című sorozatban, de Gandalfot (Ian McKellen) is ő szólaltatta meg  A Gyűrűk Ura- és A Hobbit-filmekben.

Művészi munkáját több díjjal is elismerték. 1983-ban Jászai Mari-díjat kapott, míg 2015-ben Kossuth-díjat vehetett át. Emellett Gundel Művészeti Díjjal, valamint érdemes- és kiváló művész címekkel is büszkélkedhetett. Halálának hírét felesége tudatta az országgal.

Nyugodjék békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.