Hirdetés

Elhunyt Bruno Ganz

|

A svájci származású színész 77 éves volt.

Hirdetés

Bruno Ganz pénteken 77 éves korában, Zürichben található otthonában hunyt el vastagbélrákban. Granz karrierje során jó néhány emlékezetes alakítással ajándékozta meg a közönséget, úgy mint az 1987-es Berlin felett az égben (Wings of Desire) nyújtott szerepével, ahol egy a halhatatlanságáról lemondott angyalt, Damielt keltette életre. Damiel szerepéhez az 1993-ban napvilágot látott folytatásban a Távol és mégis közelben (Faraway so Close) ismét visszatért, mégis egyik legismertebb szerepe a 2004-es A bukás - Hitler utolsó napjai című film címszereplőjéhez kapcsolódik, ugyanis a svájcból származó színész egy addig még sosem látott oldalról mutatta be a 20. század egyik legkegyetlenebb diktátorát. 

Hirdetés

A bukásban nyújtott alakítása miatt Ganz rengeteg kritikát kapott az évek folyamán, amelyek legfőképp arról szóltak, hogy túlzottan is emberi figuraként ábrázolta a Harmadik birodalom vezetőjét. A színész 2005-ben az Irish Times-nak adott interjújában úgy reagált ezekre a kritikákra, miszerint: 

Amit az emberek elvárnak Hitler kapcsán az-az, hogy ő legyen a megtestesült gonosz maga. Azonban felvetődik a kérdés, hogy valójában milyen is az igazi gonosz? Ez önmagában túl sokat nem mond nekem, elvégre mégiscsak egy emberi lényt kellett életre keltenem a vásznon.  Nem hinném, hogy szükségünk van még egy olyan filmre, amelyben ismét megbélyegezzük Hitlert, hiszen mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy pontosan miket követett el és miben hitt. De úgy is fogalmazhatnék, hogy semmiféle szimpátia nincsen az alkotásban Hitler irányába. 

Ganz a filmes szerepei mellett egy kifejezetten sikeres színpadi karriert is magáénak tudhatott, hiszen olyan darabokban bukkant fel, mint Harold Pinter The Homecomingja vagy Goethe Faustja. Legutolsó filmes szerepe a tavaly bemutatott, Lars Von Trier által rendezett A ház amit Jack építettben volt. Ganz színészi pályafutása mellett 2010 és 2013 között Iris Berben színésznővel karöltve a Német Film Akadémia elnöke volt, 2010-ben pedig életműdíjat kapott az Európai Fimdíjátadón. 

Nyugodjék békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.