Hirdetés

Elhunyt Charles Grodin, a Beethoven-filmek sztárja

|

A színész 86 éves volt.

Hirdetés

Sokszor a filmrajongó kegyetlenül megérzi azt, hogy telik az a rohadt idő és ezzel sokszor azzal szembesül, amikor ráeszmél, hogy hányadik évfordulóját ünnepli valamelyik gyerekkori kedvenc filmje, vagy amikor annak egyik színésze eltávozik. Charles Grodin pedig garantáltan a fiatalkorunk egyik kitörölhetetlen figurája volt, ahogy megboldogult Helyey László szinkronjával megtámogatva, a kertvárosban a teljes idegösszeroppanás szélén ordibál egy behemót bernáthegyinek: "Beethoven!"

Hirdetés

Grodin azonban lényegesen több volt az első két Beethoven-mozi zsörtölődő, ugyanakkor aranyszívű apuka, Charles Newton szerepénél, noha zseniálisan hozta ezt a jóravaló, majd egy külső, jámbornak ható erő hatására a teljes idegösszeroppanás szélére sodródó karaktertípust az olyan sajátos fekete komédiákban is, mint a Martin Short nevével fémjelzett Clifford. Az 1935. április 21-én, ortodox zsidó családba született Grodin Pittsburghben látta meg a napvilágot. Az 50-es években elkezdte tanulmányait a Miami Egyetemen, de félbehagyta azt, hogy szenvedélyének, a színészetnek hódolhasson. Az ezt követő másfél évtizedben kisebb film- és sorozatszerepek gyűltek a naptárában, köztük volt az 1954-es Némó kapitány is, de első jelentősebb filmje az 1968-as Rosemary gyermeke volt. Az áttörést azonban az 1972-es The Heartbreak Kid hozta meg a számára, amelyben egy olyan férfit alakít, aki a nászútján egy másik nőben talál rá az igaz szerelmére (ebből készült remake 2007-ben Ben Stiller és Malin Akerman főszereplésével, Agyő, Nagy Ő címmel), a szerepért pedig még egy Golden Globe-díjat is bezsebelt.

Az 1976-os Dino De Laurentiis-féle King Kongban játszotta a kapzsi Fred Wilson olajmágnást, olyan nevek mellett, mint Jeff Bridges és Jessica Lange. Az Ép testben épp, hogy élek című 1978-as komédiában olyan partnerei voltak, mint Warren Beatty és Julie Christie (előbbi ordas nagy buktájában, az Ishtarban is szerepelt, 1987-ben, Dustin Hoffman oldalán), vagy Chevy Chase és Goldie Hawn 1980-as vígjátékában a Hárman a slamasztikában című moziban. A 80-as évek még olyan filmeket tartogatott a számára, mint a Csökke-nő (1981), a Lapátra tett férjek (1984), A piros ruhás nő (1984), vagy az Ideggyogyó (1988), Dan Aykroyd és Walter Matthau oldalán. Szintén 1988-ban készült el a korszak egyik legjobb buddy cop movie-ja, az Éjszakai rohanás, amelyben nem kisebb név, mint Robert DeNiro volt a partnere.

Az 1990-es évek már inkább a háttérbe húzódásról, a családi filmekről szóltak. 1990-ben a Filofax, avagy a sors könyve című filmben játszott egy gerinctelen menedzsert James Belushi oldalán, de a film legnagyobb érdekessége mégis az, hogy ez volt egy bizonyos J.J. Abrams első forgatókönyve. 1992-ben jött a már emlegetett és gyerekkorunkból kitörölhetetlen Beethoven apukája, amit a nagy sikerre való tekintettel egy évre rá még egy folytatás követett ugyanezzel a stábbal. 1993-ban egy bájos, túlvilági komédiában, a Lelkük rajta című moziban játszik együtt a fiatal Robert Downey Jr.-ral, akinek el kell viselnie négy, földön ragadt lelket, amelyek közül az egyik Grodin és ugyanerre az esztendőre még jut neki egy kisebb mellékszerep Ivan Reitman elnökös testcserés romantikus komédiájában, a Dave-ben Kevin Kline  és Sigourney Weaver oldalán, majd az érdemi filmes karrierje az 1994-es, már emlegetett Clifforddal véget ér.

1995 és 1998 között vezette a saját talkshowját, a Charles Grodin-showt, de a 2000-es évektől szinte teljesen visszavonult, hogy a gyerekeit nevelhesse. Azért nagy ritkán még ezután is életjelet adott magáról: a 2006-os Csapd le Chipet! című komédiában olyan neveknek asszisztált, mint Jason Bateman, Zach Braff, Amanda Peet, Amy Adams vagy Paul Rudd. Jobbára már csak kisebb mellékszerepek jutottak neki sorozatokban és kisebb filmekben: a magyar származású Louis CK sorozatában, a Louie-ban Dr. Bigelowt játszotta, a Különleges ügyosztályban is volt egy epizódszerepe, Noah Baumbach 2014-es mozijában A 40 az új 20-ban Ben Stiller, Naomi Watts, Amanda Seyfried és Adam Driver oldalán tűnt fel. Utolsó szerepe a 2017-es, Alec Baldwin nevével fémjelzett An Imperfect Murder volt. Charles Grodin igazi mellékszereplő volt, akire nem lehetett nem odafigyelni és ahogy hosszú pályája is mutatja, generációkra volt hatással így is, a filmszakmán belül és azon túl. Nyugodjék békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.