Hirdetés

Meghalt a zombifilmek atyja, George A. Romero

|

77 éves korában érte utol a halál George A. Romerót, aki 1968-as filmjével, A holtak éjszakájával nemcsak egy klasszikust alkotott, hanem megteremtette a zombifilmek műfaját is.

Hirdetés

George A. Romero producer barátja, Peter Grunwald jelentette be a szomorú hírt mind a horror szerelmeseinek és úgy en bloc a filmrajongóknak, hogy a legendás rendező vasárnap 77 évesen, tüdőrákos megbetegedést követően eltávozott az élők sorából.

Hirdetés

Romero rövid ideje küzdött a tüdőrákkal, de sajnálatos módon egy agresszívebb változat támadta meg őt, ami gyorsan maga alá gyűrte a zombifilm műfajának megteremtőjét. A halálos ágyán ott volt vele felesége, Suzanne Desrocher Romero, illetve lánya, Tina Romero, miközben az 1952-es A csendes ember - Romero kedvenc filmalkotása - soundtrackjét hallgatták.

Romero talán maga sem sejtette, hogy 1968-as művével, A holtak éjszakájával mekkora hatással is lesz a filmiparra. Az eredetileg kapitalista társadalomkritikának szánt alkotás, mely üzenet különösképpen tetten érhető a bevásárlóközpontban játszódó folytatásban, A holtak hajnalában 1978-ból, a 2010-es évekre számtalan sorozatot és filmet megihletett, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek. Elég csak a Walking Deadre vagy a spinoffjára, a Fear the Walking Deadre gondolni, illetve filmvonalon még a World War Z is toborozhat magának további rajongókat a második résszel.

Romero 1978-ban nem fordított hátat a zombi filmeknek, és 1985-ben megrendezte a Holtak napját, 2005-ben A holtak földjét, 2007-ben A holtak naplóját, illetve 2009-ben A holtak túlélését, de ezek sem a rajongói, sem a kritikusi körökben nem törtek olyan magasságokba, mint a mester első két műfajteremtő alkotása. Ezen kívül a rendező nevéhez fűződik az 1973-as Őrültek, az 1981-es Knightriders, illetve leforgatott néhány epizódot az 1970-es évek népszerű dokumentumsorozatához, a The Winnershez is

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.