Hirdetés

Elhunyt Jiří Menzel cseh rendező

|

Az Oscar-díjas alkotó 82 éves volt.

Hirdetés

Ez a hét sem indul jó hírrel, 82 éves korában ugyanis elhunyt a világhírű rendező, a csehszlovák új hullámosok kiemelkedő alakja, Jiří Menzel, aki a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért 1967-ben Oscar-díjat nyert a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Hirdetés

Halálhírét felesége, Olga Menzelova tudatta a Facebookon: "Szeretett Jiřinkónk, becsületesek közül is a legbecsületesebb. Tegnap este karjainkban hagytad itt világunkat".

Jiří Menzel 1938-ban született Prágában, és a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben. 1963-ig a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense, majd 1965-től rendezőként dolgozik a Barrandov Studio filmstúdióban. 1971-ben Svédországban, 1977-78-ban az NSZK-ban, valamint Svájcban volt vendégrendező.

Nevét a csehszlovák új hullám egyik legfontosabb alakjaként ismeri a filmtörténet. Leghíresebb filmje a már említett Szigorúan ellenőrzött vonatok, amely nem csak Oscar-díjat ért neki, de jelölték Golden Globe-ra és BAFTA-ra is. Menzelt emellett háromszor Arany Medvére is jelölték a Berlini Filmfesztiválon: először az Aki aranyat keres c. filmjéért (1957), másodszor a Pacsirták cérnaszálon (1969) c. filmjéért, melyet megjelenésének évében ugyan betiltottak, de később, 1990-ben megosztva megnyerte a díjat, végül pedig az Őfelsége pincére voltam (2006) c. alkotásáért. Emellett egyszer elnyerte Karlovy Vary Kristály Glóbuszát (1968-ban a Szeszélyes nyárral), kétszer pedig jelölték Velencében Arany Oroszlánra (1981-ben a Sörgyári capricciót, míg 1994-ben az Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai c. filmjét).

Közismert volt a barátsága sok magyar művésszel. Játszott több magyar filmben is, mint például Böszörményi Géza: Szívzűr c. filmjében, de szerepelt Maár Gyula: Felhőjáték, és Szabó István: Az ajtó c. alkotásában is. Színdarabot is rendezett Magyarországon: a Katona József SzínházbanCarlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült.

Nyugodjék békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.