Hirdetés

Elhunyt Neil Simon

|

91 éves korában meghalt Neil Simon amerikai drámaíró és forgatókönyvíró, akihez olyan remek darabok kötődnek, mint Mezítláb a parkban és a Furcsa pár.

Hirdetés

A TMZ hozta le a szomorú hírt, hogy 91 évesen meghalt Neil Simon amerikai drámaíró és forgatókönyvíró, aki a lap forrásai szerint már régóta veseproblémákkal küzdött, ráadásul tüdőgyulladást is kapott, a komplikációk következtében pedig vasárnap délután elhunyt. 

Hirdetés

New Yorkban nőtt fel a nagy gazdasági világválság idején, gyakran keresett menedéket a moziban és élvezte többek között Charlie Chaplin műveit, ez pedig arra ösztönözte, hogy vígjátékíró legyen. Később olyan fiatal írókkal dolgozott együtt, mint Mel Brooks és Carl Reiner, majd saját darabokat kezdett írni: az első a Come Blow Your Horn volt, majd jött két sikerdarab, a Mezítláb a parkban (1963) és a Furcsa pár (1965), amelyért Tony-díjat kapott és mindkettőből készült filmváltozat is (előbbi Jane Fonda és Robert Redford, utóbbi Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével). 

Romantikus komédiák és a bohózatok mellett drámai darabokat is írt, összesen tizenhét Tony-jelölésből hármat nyert el, 1983-ban pedig ő lett az első drámaíró, akiről színházat neveztek el New Yorkban. 1991-ben kiérdemelte a drámaírók Pulitzer-díját a Yonkersi árvákért, pályafutása során pedig több mint húsz filmhez írt forgatókönyvet (mint a Párosban a városban, a Meghívás egy gyilkos vacsorára és a Hölgyem, Isten áldja!), négyszer jelölték is Oscar-díjra értük.

Köszönünk mindent, nyugodjék békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.